Απλά μαθήματα έγκριτης συμπολίτευσης

Ο Σ. Πραπαβέσης που πρόσφατα αποπειράθηκε να εκσφενδονίσει παπούτσι στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ανακρίθηκε στη συνέχεια από δημοσιογράφους. Η εκπομπή αυτή συμπυκνώνει τη μεταπολιτευτική τηλεοπτική ιστορία. Στο Ξέφωτο ο bfo δημοσιεύει – και σχολιάζει – το μεγαλύτερο μέρος της. Δείγματα:

Γιατρός: Εκτός απ’την συκοφαντία, με δυσφημείτε και επαγγελματικά γιατί δεν είναι αυτή η τιμή που χρεώνω στους υπερήχους.

Παπαχρήστος: Α, είναι λιγότερο, μάλιστα. […]

Οικονομέας: Κύριε Πραπεβέση, η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολλά τηλέφωνα για αυτό το θέμα, εμείς δεν θα επιμείνουμε γιατί νομίζουμε ότι είναι εκτός θέματος, είναι αρμοδιότητος του υπουργείου οικονομικών.

Μετάφραση: γνωρίζουμε ότι είναι εκτός θέματος, «αρμοδιότητος του υπουργείου οικονομικών», και η όλη πληροφορησή μας γι’ αυτό είναι κάτι ανώνυμα τηλεφωνήματα. Το πετάμε, όμως, ούτως ή άλλως μήπως κολλήσει η βρώμα. Γιατί, πως τολμά να διαμαρτύρεται ενάντια στην κυβέρνηση κάποιος που ―ίσως― ως γιατρός χρεώνει υπερβολικά τους υπερήχους;

[…] Γιατρός: Βέβαια, όταν η κυβέρνηση έχει χάσει την επαφή με το λαό, και δεν ξέρει τι σκέφτεται ο λαός, και πιστεύει ότι η διαμαρτυρία είναι γραφικότητα την οποία πρέπει να την στήσει το BBC, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση τα έχει χάσει τελείως.

Κοραή: Δηλαδή οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήτανε…

Μετάφραση: Να πετάμε που και κάποια σπόντα για την προηγούμενη κυβέρνηση…

[…] Γιατρός: Τυρρανία είναι όταν μου κλέβουν τη χώρα μου φίλε.

Κοραή: (ειρωνικά) Α, σας κλέβουν τη χώρα σας…

Μετάφραση: εγώ πως δεν άκουσα τίποτε για την κλοπή εκεί στο Κολωνάκι που πάω ή στο κομμωτήριο;

Οικονομέας: Σας κλέβουν τη χώρα σας και εσείς αποφασίσατε να πάτε να την κάνετε ρεζίλι διεθνώς, με το BBC να κάνετε πρόβες και σκηνοθεσίες;

Μετάφραση: το παλαιό, καλό, επιχείρημα του «τι θα πουν οι γείτονες». Γιατί βέβαια άμα σου κλέβουν τη χώρα, αυτό σε νοιάζει ―τι θα πουν οι κλέφτες…

[…] Γιατρός: Άνθρωποι από το ΠΑΣΟΚ χθες μας στέλναν συγχαρητήρια από όλες τις γωνιές της Ελλάδας.

Κοραή: Και αυτοί; Βέβαια, ουάου…

[…]Γιατρός: Έχουμε στο πατριωτικό μέτωπο αγωνιστές που βασανίστηκαν στη Χούντα

Παπαχρήστος: Δεν ντρέπεσαι λίγο, δεν ντρέπεσαι λίγο…[…]

Γιατρός: Αυτή είναι η αντιπαράθεσή σας, να βρίζετε;

Παπαχρήστος: Βάζεις τον εαυτό σου ας πούμε, αυτή τη γελοιότητα που έκανες, με τους αντιστασιακούς της χούντας…

Γιατρός: Είστε εμπαθής και δεν σας απαντώ. Δεν έχετε επίπεδο.

Παπαχρήστος: Μην απαντήσετε.

Χριστοδουλάκης: Με τον Σπύρο Μουστακλή βάζεις τον εαυτό σου;

Μετάφραση: με κανέναν δεν παρομοίασες τον εαυτό σου, και το ξέρω, απλά είπες ότι ΑΝ σε συνελάμβαναν θα θεωρούσουν πολιτικός κρατούμενος, αλλά αφού πιάνει και δεν βρήκαμε τίποτα άλλο, ας επιτεθώ και εγώ…

Παπαχρήστος: Καυμένε, δεν ντρέπεσαι λίγο.

Οικονομέας: Πάντως είναι εκπληκτικό το πόσο εύκολα μπορεί να λέτε ότι όποιος πετάει μια σαγιονάρα γίνεται πολιτικός κρατούμενος, είναι εκπληκτικό.

Μετάφραση: βέβαια ΕΓΩ ΠΡΩΤΟΣ το είπα, ότι αν έκανες το ίδιο στη χούντα θα ήσουν φυλακή, και τώρα παριστάνω τον έκπληκτο, ότι τάχα το είπες εσύ…[…]

Γιατρός: Χαίρομαι που σας έκανα να χάσετε την ψυχραιμία σας.

Παπαχρήστος: Ποιά ψυχραιμία μου; Να προσέχεις πως μιλάς. Βλασφημείς. Σε ανθρώπους που δεν υπάρχουν ποιά στη ζωή και έδωσαν το αίμα τους για αυτό τον τόπο. Και συγκρίνεις εσύ τον εαυτό σου με αυτά που κάνεις…

Γιατρός: Είπα τι θα γινόνταν ΑΝ θα φυλακιζόμουνα.

Παπαχρήστος: Αν φυλακιζόσουνα. Μια γελοιότητα θα ήσουνα.

Μετάφραση: εδώ εμείς οι έξι που δεν φυλακιστήκαμε και είμαστε μια γελοιότητα…

[…] Οικονομέας: Λοιπόν, εντάξει, καλημέρα σας, να είστε καλά… Γιατί όλα έχουν ένα όριο…

Καμπουράκης: Κακώς τον βγάλαμε.

Μετάφραση: Παραλίγο να μας ταπώσει άγρια […]

Advertisements

16 thoughts on “Απλά μαθήματα έγκριτης συμπολίτευσης

 1. Όταν και οι δημοσιογραφίσκοι τύπου Οικονομέα και Καμπουράκη, που γενικά παίζουν ένα ψιλοπροοδευτικό ρόλο, ξεσαλώνουν έτσι είναι προφανές ότι το σύστημα με νύχια και με δόντια προσπαθεί να κρατηθεί. Όλοι οι μηχανισμοί δουλεύουν για να τους κρατήσουν ζωντανούς.

  Και να σκεφτήτε ότι διανύουμε την άμπωτη του κινήματος… Όταν έρθει η πλημμυρίδα θα ψάχνονται να κρυφτούν τα εν λόγω τσουτσέκια…

  Πάντως ο γιατρός απάντησε πολύ ψύχραιμα. Μπράβο του…

 2. Ange-ta ευχαριστώ πολύ

  Κύριοι, ή τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τους εργοδότες τους ή είναι σίγουροι για την ατιμωρησία τους – ή τους εκβιάζουν με ροζ βίντεο, τι να πω;

 3. Τι πιθανότητα, βεβαιότητα! ;-) «Ροζ βίντεο» έπρεπε να χα βάλει ως τίτλο, όχι τον κουλτουριάρικο τίτλο του bfo – και πάλι το άρθρο θα ήταν πιο αξιοπρεπές από την εκπομπή.

 4. Μου άρεσε ο παράπλευρος σχολιασμός στο κείμενο, τον βρήκα και σωστό «μεταφραστικά».
  Θα συμπύκνωνα το όλο νόημα σαν «καθίστε καλά οι υπόλοιποι από κάτω, ο λαός, γιατί όποιος πεταχτεί θα τον κάνουμε και αυτόν γραφικό».

 5. πρέπει να γίνει κάποια στιγμή μία συζήτηση για το θέμα της γραφικότητας. Πως η κατεστημένη αντίληψη γελοιοποιεί κάθε διαφωνούντα, ή πως οι δαιφωνούντες αυτογελοιοποιούνται, πότε ισχύει το ένα, πότε το άλλο πότε και τα δύο. Μήπως το ίδιο το γεγονός ότι κάποιος δεν «εντάσσει» εαυτόν στο υπάρχον σύστημα (όχι να διαφωνεί θεωρητικά – να διαφωνεί ΠΛΗΡΩΣ, σαν νοοτροπία και τρόπο ζωής), σημαίνει ότι κατά 90% πρέπει να είναι ολίγον τι «πειραγμένος»; Φουντ φορ θοτ, που λένε και οι γλίτσιδες οι Άγγλοι… (άπτεται και της ψυχολογίας το θέμα – ποιός είναι τελικά ο «τρελλός»;)

  Υ.Γ. όπως βλέπω ρίχνω θεματάκια για την επόμενη Χερκαπειάδα!

 6. χμ… ο Eddie κάνει παρεμβολές και μου βάζει την αφεντομουτσουνάρα του για avatar… Κάτσε να πάω σπίτι να του τα ψάλω ένα χέρι γιατί μου’μαθε το κομπιούτερ και πήρε φόρα!

 7. Αναυδε,
  σωστή επισήμανση. Υπάρχει και το στοιχείο του παραδειγματισμού.

  Νικόλα,
  «παρανοϊκός είναι αυτός που έχει καταλάβει τι γίνεται»
  Από τον απόλυτο κονφορμιστή έως το αντίθετό του υπάρχει μια μεγάλη γκάμα. Οσο περισσότερο κονφορμισμό επιδεικνύουμε τόσο πιο έυκολη (και λιγότερο ενδιαφέρουσα συγχρόνως) είναι η ζωή μας.
  Με άλλα λόγια όσο πιο γνήσια αντικομφορμιστής είναι κάποιος, πιθανότατα τόσο πιο υγιής είναι (και όχι πειραγμένος). Απλώς το τίμημα είναι υψηλό. (πρβ. και https://herrkstories.wordpress.com/about/castore/ )

  Κι ένα άλλο σχετικό: https://herrkstories.wordpress.com/2008/07/12/psy/

 8. «Η παράνοια σε άτομα είναι σχετικά σπάνια. Όμως σε ομάδες, κόμματα, έθνη και εποχές είναι μάλλον ο κανόνας»- Friedrich Nietzsche.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s