Μελανοχίτωνες ~ Ερυθροφασίστες

Για την πρόσφατη ρατσιστική επίθεση στη Λευκωσία, το ιστολόγιο Εμπροσθοφύλακας σημειώνει (αποσπάσματα):

Με αφορμή τον ξυλοδαρμό αθώου Νιγηριανού φοιτητή […] ξεκίνησαν ήδη τα όργανα στο εξωτερικό. Επέρχεται νέο κύμα προπαγάνδας και δαιμονοποίησης της Κύπρου από το μηδέν. […] Η βρετανική ‘Guardian’ θυμήθηκε πως «το Κυπριακό τροφοδοτεί τον ρατσισμό», και μας μίλησε για το «σύμπλεγμα του θύματος» (”victim complex”) από το οποίο υποφέρουμε όλοι οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι! Ο αρθρογράφος J. Mackay, τα βάζει με τους Κύπριους διότι τους φταιν, δήθεν, «i xeni»! Σε ένα απίστευτο θέατρο διαστρέβλωσης, και ενώ παραδέχεται πως τα ποσοστά νόμιμης και παράνομης μετανάστευσης στην Κύπρο είναι τεράστια […] μας πληροφορεί πως «οι μεγαλύτερες αδικίες στο νησί αυτές τις μέρες στρέφονται κατά των πληθυσμών μη-ιθαγενών, αφού οι Κύπριοι συνεχίζουν να αυτοπροβάλονται φαρισαϊκά ως θύματα» [‘Guardian’ 03/08/2010].

Πως όμως έφτασε σε αυτά τα συμπεράσματα ο κ. Mackay; Ο ίδιος επικαλείται μιαν “σκιώδη έκθεση” του 2008 κάποιου «Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Ρατσισμού» […] Η έκθεση εξετάζει τον ρατσισμό σε “ολόκληρη” την Κύπρο, αναφερόμενη σε “βορρά” και “νότο”. Βέβαια, η πλειοψηφία των αναφορών είναι καταδικαστικές για τους Ελληνοκύπριους. Όσο για τα κατεχόμενα, τι λέει; Όχι βέβαια, για την εθνοκτονία που μέχρι σήμερα υποφέρουν οι πρόσφυγες, ούτε για τον ρατσισμό του τουρκικού στρατού και των εποίκων κατά των εγκλωβισμένων! Αναφέρεται στον ρατσισμό των Τουρκοκυπρίων κατά των Τούρκων εποίκων! […]

Ποιος ο συντάκτης αυτής της φοβερής, νεοοθωμανικής υφής, έκθεσης; Τρεις Τουρκοκύπριοι, […] Βασικός όμως συντάκτης, όμως, είναι ο κ. James Mackay! Δηλαδή ο “αρθρογράφος της ‘Guardian” που ανάλυσε τα κόμπλεξ των Ελληνοκυπρίων, επικαλείται εκθέσεις δικές του για τον “ρατσισμό”. […]

Και διότι η σαβούρα τώρα θα κάνει τον κύκλο της, ήδη επικαλέστηκε το δημοσίευμα της ‘Guardian’ ο ‘Πολίτης’ [04/08/2010 σελ. 4], ο οποίος ανησυχεί διότι «Μας τα “χώνει” η Γκάρντιαν για τους αλλοδαπούς»! […]

Βλέπετε πως γίνεται η επιστημονική και ακαδημαϊκοφανής προπαγάνδα στις μέρες; Το χακί του τουρκικού στρατού στολίζεται με πολύχρωμες κορδέλες και κλάψες για ανύπαρκτο ρατσισμό. […]

Ποιος λοιπόν βάλθηκε να παρουσιάσει τον παραδοσιακά φιλόξενο και κοσμοπολίτη Ελληνοκύπριο ως ένα αδίστακτο, ξενοφοβικό τραμπούκο; […]

Πραγματικά, αν δεν έχουμε να κάνουμε με «χρήσιμους ηλίθιους», τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά. Το αναρχοαυτόνομο ‘Cyprus Indymedia’ μιλά ωμά για περίπτωση προβοκάτσιας, με αναφορές για σχέσεις, χρηματοδοτήσεις και διακλαδώσεις των ακροδεξιών «Μελανοχιτώνων» και των ακροαριστερών «Ερυθροφασιστών» με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και δήθεν “ανεξάρτητες” δορυφορικές οργανώσεις του ΑΚΕΛ.

Σημείωση: Στο σχετικό άρθρο του, το Indymedia Κύπρου διατυπώνει ευλογοφανείς μεν, υποθέσεις δε.

11 thoughts on “Μελανοχίτωνες ~ Ερυθροφασίστες

 1. Μόνο από την πρώτη φράση του κειμένου στο οποίο παραπέμπεις, φίλε herr («Με αφορμή τον ξυλοδαρμό αθώου Νιγηριανού φοιτητή», θα πρότεινα επιφυλακτικότητα απέναντι στην πηγή. Το επίθετο «αθώου» για ποιο λόγο είναι εκεί; Ως αντίστιξη με κάποιον υποθετικά «ένοχο» Νιγηριανό φοιτητή τον οποίο θα νομιμοποιούταν κάποιος να ξυλοφορτώσει; Για να μη μιλήσω για την αναφορά στον Φτωχόπουλο (βλ. και «υπόθεση Άγρα») και την εφημερίδα του ως αντικειμενικού και προοδευτικού παρατηρητή των συμβάντων.

  Τούτο δεν σημαίνει ότι το κείμενο στο οποίο αναφέρεται το κείμενο που λινκάρεις δεν παρουσιάζει άλλου είδους προβλήματα.

  Θα αρκεστώ να πω ότι ανάμεσα στον ξεκάθαρα ξενοφοβικό δεξιόστροφο εθνικισμό και την νεοαποικιακή έπαρση των τιμητών του διαλέγω τίποτε από τα δύο. Και όταν δεν διαλέγεις τίποτε από τα δύο σ’ αυτό το νησί, μένεις με πολύ λίγους συμμάχους. Δυστυχώς.

 2. Θα συμπληρωνα σε αυτό που έγραψε ο Αντώνης, πολύ λιγότεροι σύμμαχοι υπάρχουν εκτός του νησιού με την κατάπτυστη στάση της κυπριακής κυβέρνησης στα γεγονότα με τον «Στόλο της Ελευθερίας» και την ανυπαρξία δυναμικής αντίδρασης σε αυτή την πολιτική επιλογή…

 3. Γιάννη, ενδιαφέρον ερώτημα. Το ποστ μάλλον το θέτει – άρα προς διερέυνηση – παρά απαντά.

  Ο Αντώνης φαίνεται να είναι κατά, αλλά περιμένουμε κι άλλα επιχειρήματα. Με την ερμηνεία σου του «αθώος» δεν συμφωνώ, Αντώνη, εμένα μού φαίνεται ότι απλώς αποκλείει την περίπτωση συμπλοκής όπου οι ευθύνες δεν είναι ξεκαθαρισμένες. Επίσης ελπίζω να τα συζητήσουμε κάποτε από κοντά στην Αθήνα.

  Οσο για ό,τι λέει ο Παύλος «λιγότεροι σύμμαχοι εκτός του νησιού με την κατάπτυστη στάση της κυπριακής κυβέρνησης στα γεγονότα με τον “Στόλο της Ελευθερίας” και την ανυπαρξία δυναμικής αντίδρασης σε αυτή την πολιτική επιλογή»: Υποθέτω εννοείς έλλειψη μαζικών αντιδρασεων στην Κύπρο; (για το οποίο δηλώνω άγνοια)

 4. Κάποια πράγματα δεν μπορώ να τα πω δημόσια. Είναι μικρό το νησί. Οπότε μάλλον από κοντά θα ήταν καλύτερα. Γενικά, πάντως, τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται και τα πραγματικά πολιτικά διακυβεύματα είναι πολύ φτωχότερα από ό,τι φαντάζει. Συστήνω γενικώς το μπλογκ του osr για τούτα τα θέματα.

  Για αυτό που λέει ο Παύλος: ναι, μια χαρά ρεαλπολιτίκ ακολουθήθηκε στο θέμα από την λεγόμενη «αριστερά.» Φύλλο δεν κουνήθηκε.

 5. Μετά από πολυήμερη (εξημερωτική) απουσία εις κυπριακήν βουνοκορφήν, επιτρέψτε μου να σχολιάσω επί των ανωτέρω: τυγχάνει να γνωρίζω τον Φτωχόπουλο προσωπικά και να παρακολουθώ τα γραφόμενά του από πολλών ετών. Ουδεμία σχέση με «δεξιόστροφο ξενοφοβικό εθνικισμό» έχει, ούτε με φασιστο-ελαμίτες, ακροδεξιούς ή δεξιούς καν. Αντιθέτως, παραμένει ίσως μία από τις λίγες πατριωτικές φωνές στον τόπο (από δεκαετιών συνεργάτης του ΑΡΔΗΝ), είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε με τον ακραίο και προκλητικό τρόπο που τοποθετείται τις περισσότερες φορές. Και για να μην προσωποποιούμε το ζήτημα, η ιστοσελίδα της εφημερίδας «ΕΝΩΣΙΣ» εδώ: http://www.yialousa.org/Newspaper/index.htm (βλ. στο τελευταίο τεύχος, σελ. 4, το άρθρο του ιδίου, υπό τον τίτλο «Ξυλοδαρμός Μετανάστη»).

 6. Orientalis δις, ευχαριστούμε για την τοποθέτηση (και καλή συνέχεια στις διακοπές). Κι εγώ διαβάζω τον προκλητικό Φτωχόπουλο.
  Και κρατάω τη διαπίστωση του Αντώνη παραπάνω:
  «ανάμεσα στον ξεκάθαρα ξενοφοβικό δεξιόστροφο εθνικισμό και την νεοαποικιακή έπαρση των τιμητών του [δεν] διαλέγω τίποτε από τα δύο». Δύσκολη γραμμή πράγματι.

 7. Πολύ καλή η ανάρτηση, και πολύ καλή και η πηγή στην οποία αναφέρεσαι Herr. Δεν μπορώ να αντιληφθώ το σχόλιο του Αντώνη που από μία λέξη ξαφνικά έβγαλε ολόκληρο σενάριο. Όπως το βλέπω εγώ, με αυτή την τακτική καχυποψίας, θα φοβόμαστε πλέον και την σκιά μας.

  Το μπλογκ Εμπροσθοφύλακας το παρακολουθώ εδώ και μήνες τώρα, και πραγματικά δεν μου έχει δώσει δικαίωμα να πω πως υπάρχουν ακροδεξιοί ή φασίστες στην ομάδα του.

  Το αντίθετο, νομίζω πως πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα συμβολή για αναζωογώνηση της ελληνικής, πολιτικής σκέψης. Ίσως να μην είναι αυστηρώς «αριστερό», αλλά βεβαίως δεξιόστροφο δεν είναι. Αυτό είναι το σίγουρο.

 8. HerrK, εννοείται ότι θα συμφωνήσω επί της -δύσκολης- γραμμής.
  Επίσης, θα συμφωνήσω και με τον Τρύφωνα.

  Καλή συνέχεια και ελπίζουμε να αναρτήσετε διαδικτυακά τις εισηγήσεις των «Χερκαπείων», προς διαφώτιση όλων των μη δυναμένων να παρευρεθούν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s