υπόθεση εργασίας


Η ανταμοιβή πρωθυπουργών για υπηρεσίες που ενδεχομένως είχαν προσφέρει στον ιδιωτικό τομέα ή σε άλλα κράτη κατά τη θητεία τους δεν είναι κάτι το ασύνηθες. Πιο τρανταχτό παράδειγμα: ο διορισμός πρώην καγκελαρίου σε ρωσική εταιρεία. Παρόμοιο φαινόμενο είναι η αναρρίχηση επιχειρηματιών στην πρωθυπουργία (περίπτωση Ιταλίας) ή η άσκηση εξωτερικής πολιτικής με τρόπο ευθέως συμβατό με τα οικονομικά συμφέροντα μελών της κυβέρνησης  (κατασκευαστικές εταιρείες και κυβέρνηση Μπους στο Ιράκ).

Τη διαπλοκή αυτή αναλύει με απλά λόγια ο φιλελεύθερος οικονομολόγος Mancur Olson. Αναφερόμενος στους ηγέτες μιας χώρας, διακρίνει μεταξύ «νομάδα ληστή» και «μόνιμα εγκατεστημένου ληστή».  Ο νομάς ληστής θα κοιτάξει να την λεηλατήσει σε σύντομο διάστημα και να αποχωρήσει. Αντίθετα, ο μόνιμα εγκατεστημένος ληστής θα φροντίσει να δημιουργήσει υποδομές και πλούτο έτσι ώστε να μπορεί να εκμεταλλεύεται τη χώρα επί μακρόν. Μέρος του πλούτου αυτού πηγαίνει στους ιθαγενείς, δημιουργώντας έτσι ευημερία που νομιμοποιεί την εξουσία του ληστή.

Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση εμπίπτει μάλλον στην πρώτη κατηγορία. Οι κινήσεις της φανερώνουν έναν παίκτη που δεν έχει καν μεσοπρόθεσμο ορίζοντα – ο πρωθυπουργός μάλιστα έχει δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρει δεύτερη θητεία.

Υπενθυμίζουμε εν συντομία τα πεπραγμένα που συνηγορούν υπέρ του χαρακτηρισμού «νομάς». Αφενός, η πρώτη απόφαση που έλαβε ως κυβέρνηση ήταν να επιτρέψει την κερδοσκοπία – μετατρέποντας έτσι μια κακή οικονομική κατάσταση σε οξύτατη κρίση δανεισμού. Αφετέρου, στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος επέδειξε βαρειά αμέλεια, τόσο βαρειά που είναι πιθανότερο να πρόκειται για δόλο παρά για αμέλεια. Το αποκορύφωμα ήταν η υπογραφή δανειακής σύμβασης που δυσχεραίνει τη διαγραφή χρέους (τη μόνη βιώσιμη λύση), αφού βάζει ως υποθήκη τη δημόσια περιουσία και ελληνικά εδάφη – κάτι που δεν ίσχυε για το 90% του μέχρι τότε χρέους (βλ. βίντεο).

Αναρωτιέται κανείς ποιο ακριβώς είναι το κέρδος της τωρινής ηγεσίας της χώρας από την προαποφασμένη (καθ’ ομολογία του υφυπουργού Σαχινίδη, ο οποίος διέψευσε έτσι τον πρωθυπουργό που ισχυριζόταν το αντίθετο) προσφυγή της στο ΔΝΤ.  Προφανώς δεν είναι η δόξα της εξουσίας, πολλώ δε μάλλον η  υστεροφημία της. Αντίθετα, σε μία χώρα όπου επικερδείς θέσεις δημόσιας εξουσίας σε τοπικό επίπεδο βγαίνουν στον πλειστηριασμό, σε μια χώρα όπου ο ηγέτης της έχει κερδοσκοπήσει προσωπικά εν όψει χρεοκοπίας (βασιλιάς Γεώργιος Α΄, τέλη 19ου αιώνα) το πιο εύλογο είναι να υποθέσει κανείς ότι τα ανταλλάγματα δεν είναι μελλοντικές υποσχέσεις – π.χ. για μία ανώτατη θέση σε έναν διεθνή οργανισμό ή σε μία πολυεθνική εταιρεία – αλλά απτά και παρόντα περιουσιακά οφέλη, ως αμοιβή για την τεχνητή δημιουργία οξύτατης κρίσης και τη μεταγενέστερη εγκατάλειψη κάθε άμυνας έναντι αυτής την κρίση από την ίδια την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου.

Πρόκειται ασφαλώς για υπόθεση εργασίας που δεν στηρίζεται σε κάποιο στοιχείο.

Ανεξαρτήτως κινήτρων πάντως, τα οποία μάλλον θα χρειαστούν δεκαετίες για να διαλευκανθούν, η διαφορά είναι ότι δεν πρόκειται για απλές διευκολύνσεις προς το ξένο κεφάλαιο, όπως γινόταν μέχρι σήμερα στην ελληνική ιστορία, αλλά για μέτρα που οδηγούν σε γενικό ξεπούλημα. Το πιο ειρωνικό θα είναι να αποδειχθεί ότι όλα αυτά – απότομη μείωση εισοδημάτων, γενικευμένη ύφεση, κατεδάφιση κοινωνικού κράτους, απώλεια εθνικής ανεξαρτησίας – έχουν γίνει για το λόγο που αναφέρει ο Δικαιόπολις στους Αχαρνής. Και μάλιστα σε εποχή κατά την οποία «η Ελλάδα είναι, για πρώτη φορά από το 1820, πραγματικά μόνη της!»

http://www.vimeo.com/12681597

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Advertisements

13 thoughts on “υπόθεση εργασίας

 1. Σχετικό:

  [Ενας επιχειρηματίας] αποφασίζει τότε να πάρει την Ονδούρα με το λιγότερο κόστος. […] Γυρίζει στη Νέα Ορλεάνη και ψάχνει τον Manuel Bonilla, τον εξόριστο πρώην Πρόεδρο της Ονδούρας. Τον πείθει να κάνει πραξικόπημα και να ανακτήσει την εξουσία. … Πείθει επίσης έναν τυχοδιώκτη στρατιώτη, το «στρατηγό» Lee Christmas, να συμμετάσχει στην κεντρο-αμερικάνικη περιπέτεια, και τον προστατευόμενό του Guy Molony «το Μυδράλιο», έναν επαγγελματία δολοφόνο. Τον Ιανουάριο του 1911, οι τέσσερεις επιβιβάζονται σε πειρατικό στόλο με ρότα την Ονδούρα. Οπλισμένοι με ένα βαρύ μυδράλιο, με μια κάσα επαναληπτικά όπλα, με 1500 κιλά πυρομαχικών και με μπουκάλες καλού bourbon, οι μισθοφόροι για έναν ολόκληρο χρόνο, καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους και φθάνουν στην Τεγκουσικάλπα την 1η Φεβρουαρίου του 1912, όπου και εγκαθιστούν τον Bonilla στην εξουσία. Το 1912, ο «Πρόεδρος» Bonilla, ευγνώμων, [του] παραχωρεί … δέκα χιλιάδες εκτάρια, χωρίς φόρους, για να καλλιεργήσει μπανάνα, για 25 έτη. »

  http://inconue.wordpress.com/2010/07/02/pourquoi-dit-on-une-%C2%ABrepublique-bananiere%C2%BB/

 2. ακριβώς έτσι έχουν τα πράγματα.
  με την ευκαιρία: Οι αναλύσεις του κ. Καζάκη κάθε εβδομάδα στο Ποντίκι, άκρως διαφωτιστικές.

 3. Καλημέρα Ρο. Συμφωνώ για τον Καζάκη, αλλά και για το ‘Ποντίκι‘ γενικότερα γι αυτήν την περίοδο. Αρκετά χρήσιμο το άρθρο Ροίδη για το ΠΑΜΕ παρεμπιπτόντως.

 4. Herr K, προσυπογράφω Λογικότερη και πιθανότερη υπόθεση εργασίας δεν βλέπω. Επιπλέον… κάποια μουρμουρίσματα για 2.5 δις σούπερ-μίζας είδα σε άλλα blog (για την οικογένεια του λεγάμενου) αλλά δεν τα επαλήθευσα.

  Τώρα….
  Μια προσπάθεια… παρα-γλωσσικής (paralinguistic) μελέτης του ταλαντούχου αυτού… mega-ψεύτη, με βάση την αποδόμηση ενός βίντεο πρόσφατης εμφάνισής του, καρέ-καρέ, με οδήγησε στη δημιουργική ανασύνθεση του εξής (σατιρικού) βίντεο, που… ελπίζω να απολαύσετε (παρά τις ατέλειές του):

 5. Ομαδεών, ευχαριστούμε πολύ. Αντε και σε χιπ χοπ! Να υπογραμμίσω όμως μια σημαντικη παράλειψη: τις απόψεις για την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό …

  Το είδα κι εγώ αυτό για τις σουπερ μίζες. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο από πίσω. Είναι το ποσό που υπολογίζει ο συντάκτης του άρθρου ότι ΘΑ έπαιρνε ο πρωθυπουργός ΑΝ έπαιρνε μίζες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s