Ο αντίκτυπος της Γάζας στην Ελλάδα

«Αριστερά» και «αντισημιτική» είναι contradictio in terminis. Αυτή είναι η βασικότερη αντίρρησή μου στο άρθρο που παραθέτω παρακάτω. (Το ίδιο ισχύει και για τον «αντιτουρκισμό»). Προφανώς διαφωνούμε ριζικά στο τι είναι και τι πραγματικά πρεσβεύει η «πατριωτική αριστερά» – φράση που, ομολογουμένως, έχει το μειονέκτημα να αποτελείται από δύο όρους ξεχειλωμένους από τις πολλές και διαφορετικές χρήσεις. Πέραν τούτου, βρίσκω το άρθρο ιδαίτερα εύστοχο.

Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο Through the Loophole:

Γάζα

Έφτασαν δυο-τρεις μέρες ανάγνωσης και περιδιάβασης στο διαδίκτυο για να βεβαιωθώ ότι το ζήτημα του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζα και της δολοφονίας 9 τουλάχιστον ακτιβιστών τέμνει τόσο την ελληνική δεξιά όσο και την ελληνική αριστερά στα δύο: στα δεξιά η τομή ενώνει όσους, φασιστικών καταβολών, ταυτίζονται με την φυλετιστική κρατική βία ως τέτοια ή επιχαίρουν για τον θάνατο Τούρκων και όσους παραμένουν πιστοί υποστηρικτές του ιμπεριαλο-φιλελεύθερου New World Order, χωρίζοντάς τους από τους οπορτουνιστικά «παλαιστινιόφιλους» φανατικούς αντισημίτες (συμμάχους του «εχθρού του εχθρού τους»).

Στα αριστερά, η τομή ενώνει όσους ταυτίζονται με το μέτωπο της «πατριωτικής αριστεράς», το οποίο έχει επί μακρόν συνδυάσει τον αντισημιτισμό και τον αντιτουρκισμό με μια οιονεί μαρξική και αντι-ιμπεριαλιστική ρητορική, τους όλο και λιγότερους υπερασπιστές ενός ανθρωπιστικού credo περί ανεκτικότητας και συμβίωσης, και τους θιασώτες ενός ακροαριστερού, μη εθνικιστικού αντιρατσισμού και αντι-ιμπεριαλισμού (η τριάδα αριστερής κριτικής στην πολιτική του Ισραήλ), χωρίζοντάς τους από τους φιλελευθερίζοντες, τριτοδρομικούς, ανανεωτικούς, κλπ αριστερούς, για τους οποίους το Ισραήλ παραμένει ιερή αγελάδα και ο αντισημιτισμός συνώνυμος με την κριτική στάση απέναντί του.

Η διπλή αυτή τομή στα αριστερά και στα δεξιά του πολιτικού χώρου, καθώς και οι πρόσκαιρες συμμαχίες και εντάσεις που αυτή δημιουργεί, δημιουργεί συγχύσεις και εγκυμονεί παγίδες. Πολλοί είναι σίγουρα αυτοί που αισθάνονται ιδιαίτερα άβολα με το τοπίο που έχει δημιουργηθεί. Όμως αξίζει να αναρωτηθεί κανείς αν για αυτό ακριβώς το λόγο –ότι διαίρεσε με μιας όλο το κατεστημένο πολιτικό πεδίο, διαλύοντας ιδεολογικούς δεσμούς, δημιουργώντας διαφορετικούς συσχετισμούς στη θέση τους, κλπ– το «παλαιστινιακό» δεν αναδεικνύεται ως αυθεντικά πολιτικό (και όχι απλώς «γεωπολιτικό»/στρατηγικό»/»διεθνές»/»ανθρωπιστικό», κλπ) ζήτημα, ζήτημα με την καταστροφική και συντακτική εκείνη δύναμη που συνοδεύει κάθε έκρηξη του πολιτικού ως τέτοιου.

Παρόμοια οπτική γωνία από το Μανιτάρι

Advertisements

3 thoughts on “Ο αντίκτυπος της Γάζας στην Ελλάδα

 1. ανάλογα με το ποιον θεωρεί κανείς εχθρό, είτε αυτός είναι υπόσταση συλλογική είτε υποστασιοποιημένη ιδέα.
  εχθρός μπορεί να είναι: ο σιωνισμός-το ισραήλ, οι εβραίοι, οι μουσουλμάνοι, οι τούρκοι. υποθέτω ότι οι ακροδεξιοί, οι πατριώτες και οι αριστεροί έχουν διχαστεί. έχουμε φτάσει (;) σε μια πλήρη εκδίπλωση του «όλοι εναντίον όλων» και αναμένεται (;) ο σχηματισμός συμμαχιών με τις αντίστοιχες απορροφήσεις του ενός συμμάχου από τον άλλον αντί ενώσεων-συγχωνεύσεων.

  εκτός κι αν πρέπει να περιμένουμε την εκπλήρωση της κονδυλικής άρνησης του διηνεκούς πολέμου όλων εναντίον όλων – εκτός κι αν η ελλάδα συνιστά παράδειγμα μη ισχύος του κονδυλικού αξιώματος.

 2. Γρηγόρη, ναι, η λέξη τομή επανέρχεται πολύ συχνά. Ομως η ανάδειξη του πολιτικού χαρακτήρα της αντίθεσης και η περιγραφή, χοντρικά, των δύο στρατοπέδων μου φαίνεται εύστοχη.

  Γιάννη,
  μού ερχεται στο νου μία πολύ καλή διατύπωση του Δελαστίκ: «κοινωνική ακροδεξιά». Εννοεί τις δυνάμεις του φανατικού νεοφιλελευθερισμού – στην Ελλάδα πχ το πασοκ. Το ότι λοιπόν η ιδεολογική ακροδεξιά συναντάται με την κοινωνική ακροδεξιά, μου φαίνεται φυσιολογικό.

  Ναι, λογικά – αν η κρίση δεν υποχωρήσει – βαίνουμε προς σχηματισμό δύο και μόνο παρατάξεων. Και τον μη μετέχοντα, αχρείο…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s