Φιλικές σχέσεις

Για καιρό η Σλοβενία μπλόκαρε την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αιτία, μία μάλλον μικρή συνοριακή διαφορά την οποία όμως και οι δύο χώρες, αν και φιλικά διακείμενες σε βάθος ιστορικού χρόνου, επέμεναν να θεωρούν σημαντική.

Οι δύο χώρες αποφάσισαν τελικά να προσφύγουν σε διεθνή διαιτησία. Παρά τη συμφωνία όμως, η Σλοβενία συνέχισε να μπλοκάρει την ένταξη της Κροατίας. Προ ημερών δε, το Κοινοβούλιό τους αποφάσισε ότι πρέπει να γίνει δημοψήφισμα. Οχι υπέρ ή κατά του τελικού διακανονισμού αλλά υπέρ ή κατά της προσφυγής σε διαιτησία ! 

Προφανώς διότι ο μέσος Σλοβένος καταλαβαίνει διαισθητικά αυτό που δεν ενδιαφέρει καν το μέσο Ελληνα φαν τηλεπαιχνιδιών, εκτός αν είναι να ρητορεύσει χωρίς συνέπειες: ότι η προσφυγή σε διαιτησία «έχει αποδειχτεί στην πράξη πως δεν έχει πάντα ως αποτέλεσμα απόφαση στηριγμένη στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και στην «πολιτική», δηλαδή σε συμφέροντα παραγόντων ισχυρών… που ενδιαφέρονται για το αποτέλεσμα» (πηγή, εδώ)

Και διότι ο μέσος Σλοβένος προφανώς δεν θα επέτρεπε να αφαιρούν από το Κοινοβούλιο τη δυνατότητα να έχει λόγο για διεθνείς συμφωνίες. 

Περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο που το τουρκικό κράτος επιλύει ανάλογες διαφορές.

2 thoughts on “Φιλικές σχέσεις

  1. Ακριβώς. Διαδήλωσε ένστολη. Η Πανεπιστημίου ήταν κλειστή (και με δακρυγόνα) για όσους φανατικούς δεν εννούσαν να καταλάβουν τι καλό πράμα που είναι η φιλία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s