πώς να διαχειριστώ την κρίση;

 

Η πρώτη φωτογραφία είναι η στιγμή που η κυβέρνηση του Πασόκ «καρφώνει» την προηγούμενη κυβέρνηση για παραποίηση στατιστικών. Η δεύτερη δείχνει τι ακολούθησε. Είναι χρήσιμο λοιπόν να υπενθυμίσουμε τα βασικά για τη διαχείριση κρίσεων, έτσι ώστε και ο πολίτης να είναι ενημερωμένος και τα σπρεντ να μην ανέβουν από λάθος του.

Ο στόχος της Διαχείρισης Κρίσεων είναι να επιβιώσει η εταιρεία

έπειτα από μία ενδεχόμενη κρίση, με τη φήμη της άσπιλη και όλα τα στοιχεία της εταιρείας ανέπαφα.

Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους κινδύνους οι οποίοι μπορούν να μετεξελιχθούν σε σημαντική κρίση στην οποία μπορεί να εκτεθεί μία εταιρεία είναι ένας πιθανός εμπρησμός,

εμφάνιση ιών στα κομπιούτερ, κάποιος απρόσμενος θάνατος ανώτατου σημαντικού στελέχους, σεισμός, απόσυρση ελλατωματικών παρτίδων προϊόντων, περιβαλλοντολογικές καταστροφές – διαρροές επικίνδυνων υλικών, φωτιά, πλημμύρα, εκβιασμοί, απεργίες, βιομηχανική κατασκοπεία, απαγωγές, διαδηλώσεις, δυσφήμηση, εμφάνιση βίας μεταξύ των εργαζομένων κλπ.

Η εκτίμηση των κινδύνων μπορεί να είναι είτε ποιοτική είτε ποσοτική – εφόσον αυτό είναι εφικτό – και σκοπός του Σχεδίου Διαχείρισης Κρίσεων πρέπει να είναι η πλήρης υποστήριξη του Decision Maker.

Στη φάση αυτή συνήθως πραγματοποιείται και ο οικονομικός προϋπολογισμός του σχεδίου έπειτα από μία ανάλυση κόστους

κέρδους

 (cost-benefit analysis).

Το Σχέδιο Διαχείρισης Κρίσεων πρέπει να βρίσκεται σε γραπτή μορφή και να περιλαμβάνει όλα τα προαναφερθέντα σχετικά με τους κινδύνους και την εκτίμησή τους. Το κείμενο πρέπει να καθορίζει επακριβώς υπευθυνότητες και ρόλους. Το στοιχείο αυτό θεωρείται πολύ σημαντικό καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μεσούσης κάποιας κρίσης διάφορα άσχετα με το αντικείμενο στελέχη της εταιρείας

να προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο καταστάσεων καθώς αυτοί δεν είναι σωστά και πλήρως ενημερωμένοι.

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας ο οποίος συνήθως υποεκτιμάται είναι το ψυχολογικό στρες το οποίο υφίστανται οι εργαζόμενοι της εταιρείας έπειτα από μία κρίση. Το ψυχολογικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω περιπέτειες την εταιρεία εξαιτίας των λανθασμένων αποφάσεων που συνήθως λαμβάνουν τα υψηλόβαθμα στελέχη της λόγω κατάθλιψης, πίεσης και κούρασης. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις συνίσταται η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης από ειδικευμένους επιστήμονες

Το πιο κρίσιμο από όλα τα στοιχεία στη Διαχείριση Κρίσεων είναι η επαφή με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Πρωταρχικός στόχος της εταιρείας πρέπει να είναι η αναγνώριση των ομάδων εκείνων οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την ίδια την εταιρεία και τη φήμη της π.χ. πελάτες, προμηθευτές/πιστωτές, συνδικάτα, ΜΜΕ, ασφαλιστικές εταιρείες, μέτοχοι, ακτιβιστικές ομάδες κλπ.

Όσο πιο πολύ γίνει κατανοητή η δύναμη των ΜΜΕ και η δυνατότητα που έχουν να ελέγχουν την Κοινή Γνώμη τόσο πιο μικρές θα είναι οι απώλειες από μία κρίση.

Εν κατακλείδι, μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι η Διαχείριση Κρίσεων είναι μία πολύπλοκη και δυναμική μεθοδολογία που απαιτεί πολυεπίπεδη προσέγγιση.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ : http://e-rooster.gr/07/2006/302

Ως υστερόγραφο, απόσπασμα άρθρου:

«Αφού για ΧΑΡΗ ΣΑΣ, κατ’ αρχάς, κύριοι της ΑΔΕΔΥ, γίνεται όλη η φασαρία! Για σας… τρέχει ο Παπανδρέου, για σας στραγγαλίζεται κάθε αναπτυξιακός πόρος, για πάρτη σας χρεωνόμαστε ΟΛΟΙ κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο! Για να μη μείνετε απλήρωτοι! Και ζητάτε και τον λογαριασμό από πάνω; » (Θ. Αναστασιάδης, Πρώτο Θέμα)

11 thoughts on “πώς να διαχειριστώ την κρίση;

  • Εδώ η αντίστοιχη ανάλυση του ρόλου του ΚΚΕ:
   http://www.eamb.gr/kke/kke01.htm

   Μ’αρέσει που θέλετε το ΛΑΟΣ να μην υποστηρίζει μέτρα που περιορίζουν το Δημόσιο που είναι προπύργιο ΠΑΣΟΚ-Αριστεράς. Έχει τόση λογική όση εσείς να υποστηρίζετε την Εκκλησία, το Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας.

  • Σωστή η παρατήρηση ότι η εκλογική πελατεία του ΛΑΟΣ δεν είναι το Δημόσιο (ή πάντως είναι λιγότερο απ ό,τι είναι για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ). Το ΛΑΟΣ όμως δεν υποστηρίζει μόνο μέτρα κατά του δημόσιου τομέα. Υποστηρίζει εν γένει μέτρα ανθελληνικά.

   (ποιοι είμαστε «εμείς»; και γιατί είναι παράλογο να υπερασπιζόμαστε αυτά που αναφέρεις; )

  • Εσείς η ευρύτερη αριστερά προφανώς. Είναι παράλογο για το ότι αντίστοιχα αυτά είναι προπύργια της δεξιάς. Και αυτό γίνεται άλλωστε και μη μου πεις ότι διαφωνεί ο Α ή ο Β, όταν η σταθερή επίσημη γραμμή της αριστεράς είναι γενικά κατά όλων αυτών.

   Ποια μέτρα εννοείς «ανθελληνικά»; Τι έχουμε εδώ, αντιστροφή ρόλων, εσείς τώρα θα τους κατηγορείτε για ανθέλληνες κι αυτοί θα σας κατηγορούν για εθνικισμό ;

  • Ε, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Αλλο αριστερός-δεξιός ως προς τις αξίες, άλλο αριστερός-δεξιός ως προς την αντίληψη για το οικονομικό σύστημα. Μπορεί πχ να είσαι βαθιά συντηρητικός άνθρωπος από τη μια και να πιστεύεις ότι το κράτος πρέπει να επεμβαίνει έντονα στην οικονομική ζωή από την άλλη

   Αυτό πχ, πού θα το κατέτασσες:
   http://ithageneis.wordpress.com/2010/03/24/%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF-1821-%CF%84%CF%81%CF%85%CE%BA%CE%AC%CE%BA%CE%B9/

   Επίσης άλλο τι διακηρύττουν οι ηγεσίες των κομμάτων και άλλο τι πιστεύουν οι ψηφοφόροι τους:
   http://herrkbiblio.wordpress.com/2008/11/18/66/

 1. Eμ, καλά τα είπε αυτό το σοφό παιδί ο Αλέξης πως όσοι οργάνωσαν τις απάτες και ροκάνισαν το δημόσιο χρήμα είναι οι μόνοι που δεν θα πληρώσουν ποτέ.

 2. Εχει αρκετά στοχεία αλήθειας το κείμενο του ΕΑΜΒ

  Generation X, γαρ, Κανάλι. Ο Αλέξης πάλι, Θέκλα, Generation «κοιτάζω την κάμερα, να δω αν με δείχνει ωραίο»

 3. ο Θέμος δεν ήταν που πριν δυο χρόνια αποκαλύφθηκε οτι είχε στην Ελβετία κάτι εκατομμύρια ευρώ? Από παράνομες δραστηριότητες? Δε μας χέζει λέω εγώ, που έχει το θράσος να κάνει και κριτική!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s