Κάρα σκουπιδιάρικα φεύγουν οι αιώνες

80 χρόνια πριν η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει μία παγκόσμια οικονομική κρίση. (Ηταν, σημειωτέον, μία εποχή όπου,  λόγω της πολιτικής χειραφέτησης των μαζών, η πλήρης απασχόληση και η κοινωνική νομοθεσία είχαν προτεραιότητα σε σχέση με την εύρυθμη λειτουργία του διεθνούς συστήματος. Ηταν όμως και μία εποχή όπου η Ελλάδα ακόμη επούλωνε τις πληγές του 1922).

Ο τότε πρωθυπουργός (Βενιζέλος) και ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι αφενός ταξιδεύουν συνεχώς στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ζητώντας δάνεια και αφετέρου δίνουν κρατικές προμήθειες σε ευρωπαϊκά κράτη για να εξαγοράσουν την υποστήριξή τους. Παράλληλα, εν μέσω κρίσης, συνεχίζεται η εφαρμογή του αναπτυξιακού προγράμματος που θα επέλυε τα χρόνια οικονομικά προβλήματα.

«Η ελληνική κυβέρνηση στράφηκε επειγόντως προς το εξωτερικό για να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους. Οι πρώτες κρούσεις προς τις ξένες χρηματαγορές δεν γέννησαν πολλές ελπίδες. Κεφάλαια δεν βρίσκονταν εύκολα… Εξάλλου το ελληνικό αίτημα έδωσε στους ξένους το απαιτούμενο μέσο πίεσης για να ζητήσουν τον ευνοϊκό διακανονισμό όλων των εκκρεμών διαφορών τους με την Ελλάδα. […]* Οσο για τους Γάλλους, είχαν εγείρει υπερβολικές απαιτήσεις. Οι Ελληνες ήταν αναγκασμένοι να αποκρούσουν αυτή τη στάση για να περισώσουν το εθνικό τους γόητρο. » *

Την ίδια εποχή ένα κλιμάκιο της Οικονομική Επιτροπής της Κοινωνίας των Εθνών (προδρόμου του ΟΗΕ) επισκέπτεται την Ελλάδα. Μετά από επιθεώρηση των ελληνικών οικονομικών, η διεθνής επιτροπή αυτή καταλήγει στις εξής συστάσεις: αύξηση της φορολογίας, περικοπή δημοσίων δαπανών και διορισμό ξένου συμβούλου στο ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών.

Μετά την οριστική άρνηση της διεθνούς κοινότητας να ικανοποίησει τα ελληνικά αιτήματα – αφού ο Βενιζέλος έχει επιμείνει ότι η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει το αναπτυξιακό της πρόγραμμα και δεν θα αυξήσει τη φορολογία – η κυβέρνηση αισθάνεται πλεόν ελεύθερη να ακολουθήσει την οικονομική πολιτική που θεωρεί αναγκαία: στάση πληρωμών, υποτίμηση της δραχμής και προστατευτισμό – παράλληλα με φιλολαϊκά μέτρα στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης! Ηταν όντως άλλη εποχή. Ο Δραγασάκης εδώ περιγράφει τις διαφορές με τη σημερινή, θεωρώντας τη στάση πληρωμών ως όπλο ύστατης ανάγκης.

* αναρωτιέται κανείς τι πρόκειται να ζητήσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Γ. Παπανδρέου;

** πηγή: Κ. Καραμανλή (τέως πρωθυπουργού):  «Ο Ε. Βενιζέλος και οι εξωτερικές μας σχέσεις»  (1986)

 

Και η μουσική επένδυση του ποστ αυτού:

Advertisements

11 thoughts on “Κάρα σκουπιδιάρικα φεύγουν οι αιώνες

 1. Μπά !
  Πάει και ο Βενιζέλος στο Βερολίνο:

  Έχω πληροφορίες ότι ο Ομπάμα θα ζητήσει ως αντάλλαγμα να επιτεθούμε στο Ιραν (μόνοι μας).

  Σαν δεύτερο εναλλακτική πρόταση, να του δώσουμε την Κρήτη

 2. Bλεπω χοντρυνε το..παιχνιδι, ακουμε μεχρι και για προκλητικες προτασεις πωλησης … νησιων!
  Εχετε δει ομως ενα video που δειχνει οτι και καποιοι αλλοι , στη Βρετανια αρχισαν να βλεπουν τα πραγματα οπως πραγματι ειναι…

 3. Worldcity. ελπίζω να εννοούσε «δεν είναι ώρα για κακόγουστα αστεία».
  Τροβατόρε, την τρίτη εναλλακτική φοβάμαι.
  Ελβα, οι Αγγλοι ειδικά πάντα έτσι τα έβλεπαν λόγω ατλαντικού προσανατολισμού

 4. αυτά που ζητάνε οι ηγέτες ΗΠΑ, Γερμανίας κλπ. από τη χώρα (ίσως) είναι σχετικά απλά, να μην χάσουν τα κεφάλαια που επένδυσαν και επενδύουν.

  1. π.χ. τα οικ. συμφέροντα της Γερμανία (εξαγωγές κλπ.) ΚΑΙ μέσω των θυγατρικών της που δρουν στη Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα ξεπερνούν το 1 τρις €… αυτό το ποσό αν μειωθεί έστω κι ένα 10% το impact στο εσωτερικό της χώρας της θα είναι βαρύ, το ίδιο ισχύει και για ΗΠΑ…

  2. Εξοπλισμός: Με δεδομένη την οικ. δυστοκία της χώρας μας, μοιραίως να μειωθούν -θέλουν δεν θέλουν- και οι αμυντικές δαπάνες, θέλουν λοιπόν (τουλάχιστον) να κρατήσουν το ποσοστό συμμετοχής τους σε αυτές.

  Δεν υπάρχει κάποια συνωμοσία, αυτά είναι σχετικώς γνωστά.

  Οι παραπάνω κυρίως λόγοι είναι αυτοί που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουν μια χώρα να οδηγηθεί στη πτώχευση.

  Το θέμα της Εθνικής Ανεξαρτησίας που προκύπτει… δεν προκύπτει καν. Η οικονομική εξάρτηση μιλά εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

  γι’ αυτό και οι λέξεις Εθνική Ανεξαρτησία πρέπει να αναφέρονται μέσα σε… εισαγωγικά.

  (δεν αναφέρω καν το νομισματικό ζήτημα)

 5. Στράτο, ναι, υπάρχει αιώνες τώρα μία οικονομική εξάρτηση, αλλά και αυτή έχει τις διαβαθμίσεις της. Αλλο να είσαι εξαρτημένος από την παγκόσμια οικονομία (ακόμα και οι ΗΠΑ είναι) άλλο να είσαι αποικία.

  Συνωμοσία σκοτεινών δυνάμεων δεν χρειάζεται να υπάρχει. Αρκεί η «συνωμοσία» των φανερών: όταν τα εθνικά συμφέροντα μιας αδύναμης χώρας συγκρούονται με τα εθνικά συμφέροντα μιας ισχυρότερης, μάντεψε ποιος είναι στην άμυνα

 6. καλημέρα
  o Δραγασάκης νομίζω είναι απο τις πιο λογικές φωνές που έχω ακούσει τον τελευταίο καιρό. ακόμα ένα άρθρο του στην Αυγή περί γερμανοποίησης της ΕΕ πολύ σωστά.
  Πάντως πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί ο κόσμος αρνείται το γεγονός ότι Γερμανία=ΕΕ, οικονομικά κ κατα συνεπεία πολιτικά κάνει ότι θέλει, παρ όλο που στην παρούσα περίπτωση έδειξε τρομακτική αναβλητικότητα στην «άτυπη» αρχηγεία της ΕΕ με συνέπεια να πληγεί η ΕΕ κ να αποδειχθεί ότι είναι ακόμα μια ανώριμη πολιτική κ οικονομική ένωση.θέλει ακόμα καμιά 50ετία για να στρώσει το πράγμα…

 7. Αρχίζω να πιστεύω, ότι από μια άτακτη πτώχευση καλύτερα να κάνουμε μια τακτική!

  Και επειδή χρωστάμε ενδεχομένως και στη Γερμανία, να την εκδικηθούμε! Πτώχευση θέλεις θα την έχεις! Ουκ αν λάβεις παρα του μη έχοντος.

  Αλλα, για μια τέτοια λύση χρειάζονται πολιτικοί με οραμα και αγάπη για την πατρίδα. Αυτοί πέθαναν, και σήμερα δεν υπάρχουν τέτοιοι. Επομενως θα περάσουμε το λούκι, όπου ο τελευταίος ηλίθιο θα μας συμβουλευει μέχρι να πεθάνει και ο τελευταίος έλληνας. Εξ άλλου την είδαμε την διακαή επιθυμία των γερμανών. Να πουληθεί η Ελλάδα στους Τούρκους. Περίεργα γούστα ανατέλουν στις μέρες μας.

 8. HearNothing
  καλησπέρα (πλέον)
  παραπέμπω στο σύντομο άρθρο Κονδύλη για Γερμανία – πάνω δεξιά στη σελίδα αυτή

  ange-ta
  για μια παρόμοια λύση χρειάζεται μάλλον υποστήριξη εκ των ένδον. Δηλαδή από όσους αυτή τη στιγμή συζητάνε για το βίντεο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s