ελλείμματα

STANDARD: Η Ελλάδα προ της χρεωκοπίας, το Ντουμπάι καταρρέει… Η υπερχρέωση κρατών είναι το κύριο πρόβλημα του 2010, σύμφωνα με τις εταιρείες αξιολόγησης. Είναι δικαιολογημένη η ανησυχία;

Flassbeck: Σίγουρα υπάρχει ανησυχία. Τώρα το αν είναι αντικειμενικά δικαιολογημένη ή όχι είναι άλλο θέμα. Νομίζω ότι αναμειγνύουμε πολλά πράγματα. Υπήρξε όντως αύξηση των ελλειμμάτων στον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά σε μερικές χώρες, όπως στην Ελλάδα, το δημόσιο έλλειμμα είναι απλώς ένα μέρος το όλου προβλήματος: Η Ελλάδα έχει υπερβολικό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών – και αυτό είναι πολύ σοβαρότερο πρόβλημα. Επιπλέον, η προθυμία με την οποία η πολιτική ακολουθεί τις εκτιμήσεις των εταιρειών αξιολόγησης υπερβαίνει τα όρια του γελοίου.    

STANDARD: Κριτική στην Ελλάδα δεν ασκούν μόνο οι εταιρείες αξιολόγησης αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς η ελληνική οικονομία επηρεάζει ολόκληρη την ευρωζώνη.

Flassbeck: Καταρχάς η Ευρώπη πρέπει να εννοήσει ότι η Ελλάδα δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Το ότι αντιμπετωπίζει δυσκολίες δεν είναι αποκλειστικά δική της ευθύνη. Αν δει κανείς την ευρωζώνη θα διαπιστώσει ότι οι διαφορές στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών είναι πολύ μεγάλες. Μέρος της ευθύνης γι’ αυτό το φαινόμενο φέρει η Γερμανία, η οποία εφαρμόζει νταμπινγκ μισθών.  

STANDARD: Δηλαδή;

Flassbeck: Στη Γερμανία το μισθολογικό κόστος έχει αυξηθεί με πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη. Το μισθολογικό κόστος όμως είναι καίριας σημασία για την ανταγωνιστικότητα και τις τιμές εντός μίας νομισματικής ένωσης.  […]

Από συνέντευξη (01.01.2010) του Χ. Φλασμπεκ, οικονομολόγου και ανώτερου υπαλλήλου του διεθνούς οργανισμού UNCTAD, στην αυστριακή εφημερίδα Standard. Μτφ: herrk. Τις απόψεις του αλίευσε πρώτος ο Σκαντζόχοιρος από εδώ.

 

Advertisements

5 thoughts on “ελλείμματα

 1. Ο ίδιος λέει – σε άλλο πλαίσιο – ότι προς το συμφέρον της οικονομίας είναι η διανομή της αύξησης της αγοραστικής δύναμης σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Μα ακόμα δεν τον έχουν συλλάβει;

  http://www.un.org/docs/ecosoc/meetings/2006/hls2006/Preparatory/Statements/Flassbeck_RT2.pdf

 2. Υπάρχει ένας ολόκληρος καταμερισμός στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πρέπει κάπως να αναλύσουμε.

  Δηλαδή.

  Η ένταξη των μικρών χωρών στη νΕ.Ε., δημιούργησε προϋποθέσεις άμεσης αποβιομηχάνισης, διότι δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν την ανταγωνιστικότητα των κολοσσών (και ιδιαιτέρως της Γερμανίας).

  Ως συνέπεια αυτών των συνθηκών, οι μικρές χώρες δορυφοριοποιήθηκαν, ως χώρες καταναλωτές γύρω από τον σκληρό πηρύνα της Ε.Ε. Δηλαδή, αυξήθηκε η αγοραστική τους δύναμη λόγω ευρώ, και μειώθηκε η παραγωγική.

  Ταυτόχρονα στην Ελλάδα συνέβη και ο εξής μετασχηματισμός. Τα τελευταία 20 χρόνια, ως χώρα είμαστε αποδέκτες, φθηνού, ανειδείκευτου εξαθλιωμένου εργατικού δυναμικού, ενώ ταυτόχρονα στέλνουμε υψηλά ειδικευμένο και μορφωμένο εργατικό δυναμικό στο εξωτερικό (αναλογικά, είμαστε από τις πρώτες χώρες που υπόκεινται στο αποικιακό brain drain).

  Μ’ όλα αυτά, η χώρα οδηγήθηκε σε πλήρη υποβάθμιση. Η είσοδος στην Ε.Ε. δημιούργησε την ψευδαίσθηση της ισχυρής Ελλάδας, ενώ ‘ανεπαισθήτως’ αλλάζαμε προς το χειρότερο, μετατρεπόμενοι σταδιακά σε μια θλιβεροί επαρχία της Ευρώπης, που το μόνο που προσφέρει είναι πανάκριβες τουριστικές υπηρεσίες χαμηλής ποιότητας.

  Αυτή είναι η συνολική εικόνα…δυστυχώς.

 3. .
  …. «ανεπαισθήτως» απωλέσαμεν τον κοινωνικό χώρο, σύντροφοι, εγκαταλείψαμε, ίσως όχι αναίτια, τη συλλογική έκφραση (το μόνο πραγματικό φόβο των οίκων αξιολόγησης) και βαδίζομεν ανέμελα και (κυρίως) κατά μόνας εις τους λειμώνας της «δημόσιας» διαβούλευσης.

  Το τεράστιο έλλειμμα συνείδησης δεν το έχουμε μετρήσει ακόμη.

  Σαν να μη διδαχτήκαμε ποτέ τα λόγια του ποιητή…

  1) Τείχη

  Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ
  μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη.

  Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ.
  Άλλο δεν σκέπτομαι: τον νουν μου τρώγει αυτή η τύχη·

  διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον.
  A όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω.

  Aλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον.
  Aνεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω.

  2) Τα Παράθυρα

  Σ’ αυτές τες σκοτεινές κάμαρες, που περνώ
  μέρες βαρυές, επάνω κάτω τριγυρνώ
  για νάβρω τα παράθυρα.— Όταν ανοίξει
  ένα παράθυρο θάναι παρηγορία.—
  Μα τα παράθυρα δεν βρίσκονται, ή δεν μπορώ
  να τάβρω. Και καλλίτερα ίσως να μην τα βρω.
  Ίσως το φως θάναι μια νέα τυραννία.
  Ποιος ξέρει τι καινούρια πράγματα θα δείξει.

  .

 4. Το θέμα των ελλειμμάτων είναι το ένα. Το άλλο και το πιο σημαντικό είναι το έλλειμμα πολιτικής η οποία έχει λουφάξει μπροστά στους αυτόνομους κερδοσκοπικούς μηχανισμούς. Αναφέρω δύο παραδείγματα:

  1) Η κερδοσκοπία δεν κατευθύνεται μόνο εκ των υστέρων εκεί που υπάρχει πρόβλημα αλλά δημιουργεί και η ίδια πρόβλημα διογκώνοντας την κάθε κατάσταση.

  Για παράδειγμα πόσοι θυμούνται ή γνωρίζουν ότι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισλανδίας δήλωσε (στις 28 Μαρτίου 2008) ότι η διεθνής κερδοσκοπία προσπαθεί να γονατίσει το χρηματοοικονομικό της σύστημα με ανάλογο τρόπο. Το νόμισμά τους είχε διολισθήσει κατά 30% από τις αρχές του 2008 μέχρι τον Μάρτιο του 2008 και η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε με μεγάλο κόστος να αυξήσει τα επιτόκια βάσης σε επίπεδα ρεκόρ.

  Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισλανδίας David Oddsson και οι νομισματικές αρχές της χώρας υποψιάστηκαν ότι η Bear Stearns είχε μεγάλη ανάμιξη!

  2) Κατά το παρελθόν κεφάλαια υψηλού ρίσκου (Hedge Funds) «σόρταραν» μετοχές στο χρηματιστήριο του Χόνγκ Κόνγκ ενώ ταυτόχρονα πουλούσαν έντονα το νόμισμα της. Ο στόχος ήταν να αναγκάσουν τις αρχές του Χόνγκ Κόνγκ είτε να ανεβάσουν τα επιτόκια, είτε να υποτιμήσουν το νόμισμα. Το πρώτο θα το έκαναν για να δελεάσουν τα κεφάλαια που έφευγαν από το νόμισμα της, κάτι που θα οδηγούσαν σε πτώση το χρηματιστήριο και θα ωφελούσε τα Hedge Funds που πουλούσαν short. Στην δεύτερη περίπτωση, της υποτίμησης , τα Hedge Funds θα κέρδιζαν από τις πωλήσεις του νομίσματος που είχαν κάνει.

  Η κερδοσκοπία λοιπόν έχει τον ίδιο ρόλο και στην Ελλάδα. Αν συνεχίσουν να τζογάρουν πάνω μας απλά δεν θα μπορούμε να δανειστούμε! Είναι τόσο απλό. Τώρα αν το αξίζαμε ή όχι αυτό ή αν φταίει και η Γερμανία για το πρόβλημα μας , θα έχει ιστορική σημασία μετά….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s