ιθαγένεια αλλού

Πριν από ένα χρόνο το κράτος του Λουξεμβούργου αποφάσισε να αλλάξει το νόμο περί ιθαγένειας, έτσι ώστε να τον προσαρμόσει στα νέα δεδομένα και να διευκολύνει την ενσωμάτωση των μεταναστών στην τοπική κοινωνία. O λουξεμβουργιανός τρόπος καλύτερης ενσωμάτωσης των μεταναστών ήταν ο εξής: κατάργηση ουσιαστικά της διάταξης με την οποία παιδιά αλλοδαπών γεννημένα στο Λουξεμβούργο αποκτούσαν αυτόματα την ιθαγένεια στα 18 τους και επιμήκυνση του χρονικού ορίου νόμιμης διαμονής στη χώρα μετά την παρέλευση του οποίου ήταν δυνατή η απόδοση ιθαγένειας: από πέντε σε επτά χρόνια. 

Γιατί η χώρα αυτή ακολούθησε μία τακτική αντίθετη με αυτήν άλλων κρατών, οι οποίες τα τελευταία χρόνια διευκολύνουν παρά δυσχεραίνουν την πολιτογράφηση αλλοδαπών; Διότι έκρινε ότι η ενσωμάτωση πρέπει να συμβαδίζει με την κοινωνική συνοχή. Και με ποσοστό αλλοδαπών άνω του 30% κάτι τέτοιο γινόταν δύσκολο. Πόσο μάλλον που η πλειονότητα των μεταναστών προερχόταν από μία και μόνη χώρα (Πορτογαλία).

Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε και την τροπολογία που είχε καταθέσει ο Σύριζα το Νοέμβρη του 2008 (πηγή)  «Τέκνα υπηκόων τρίτων χωρών, τα οποία γεννήθηκαν και διαμένουν στην Ελλάδα, με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους αποκτούν αυτοδίκαια, εφόσον το επιλέξουν, την ελληνική ιθαγένεια» : πρόκειται για διάταξη κοινή στα δίκαια ευρωπαϊκών χωρών. Αντ’ αυτής η ελληνική κυβέρνηση προτείνει απόδοση ιθαγένειας από την ημέρα γέννησης αλλοδαπού παιδιου στην Ελλάδα. «Τέκνα που έχουν έρθει στην Ελλάδα πριν τη συμπληρώση του 18ου έτους της ηλικίας τους και έχουν συμπληρώσει τρία χρόνια συμμετοχής στην ελληνική εκπαίδευση οποιασδήποτε βαθμίδας, αποκτούν με την ενηλικίωσή τους και ανεξάρτητα από την παραμονή ή μη των γονέων τους στην Ελλάδα ή του καθεστώτος αυτής της παραμονής, την ιδιότητα του επί μακρόν διαμένοντος». Η ελληνική κυβέρνηση παίρνει την ιδέα της τριετούς εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο αλλά για να αποδώσει ιθαγένεια και όχι ιδιότητα επι μακρόν διαμένοντος.

Την ίδια ώρα η ακροδεξιά με τις κραυγές της προσφέρει άλλοθι προοδευτικότητας στο Πασόκ κόβοντας ψήφους κι από τη ΝΔ: Ετσι και οι δύο (ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ)  είναι κερδισμένοι.

Advertisements

36 thoughts on “ιθαγένεια αλλού

 1. 1) Νομίζω ότι μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο υπάρχει η αρχή: «με κάνατε πουτάνα και εγώ θα κάνω την Ευρώπη μπουρδέλο».

  Έμμεσα πιέζεται η Ευρώπη να βοηθήσει πολύ πιο έμπρακτα την Ελλάδα να λύσει το πρόβλημα των μεταναστών. Όταν οι μετανάστες έχουν την Ελληνική ιθαγένεια δεν είναι παράλληλα και Ευρωπαίοι πολίτες; Αν απαιτούνταν 18 έτη παραμονής τους στην Ελλάδα τότε ο στόχος των μεταναστών θα ήταν η μακρόχρονη παραμονή Ελλάδα. Όταν όμως σε πέντε χρόνια κάποιος αποκτάει την Ελληνική ιθαγένεια δεν θα είναι και πιο εύκολο να προχωρήσει και στην υπόλοιπη Ευρώπη πιο εύκολα;

  Αυτό σίγουρα δεν θα αρέσει στους Ευρωπαίους που φαντάζομαι περιμένουν και ελπίζουν από τους δικούς μας ακροδεξιούς να «καθαρίσουν» για πάρτη τους ώστε να μην χρειαστεί να διαπραγματευτούν με τους Έλληνες.

  2) Νομίζω ότι οι μετανάστες που θα προέρχονται -προ πενταετίας- από τριτοκοσμικές χώρες όπου το μεροκάματο ήταν $5 τη μέρα και δεν υπήρχε ιατρικοφαρμακευτική περίθαλψη, θα είναι πολύ πιο ανεκτικοί απέναντι στην οποιαδήποτε καπιταλιστική εξουσία ό,τι σκληρά μέτρα και αν αυτή αποφασίζει.

  Κάπως έτσι τα σκέφτομαι όλα αυτά.

 2. Η Πορτογαλία είναι κράτος μέλος της ΕΕ, όπως και το Λουξ. Άρα οι Πορτογάλοι δεν χρειάζονται ιθαγένεια για να παραμείνουν μόνιμα στο Λουξ. Ενδεχομένως η ιθαγένεια να τους βοηθάει να βρουν δουλειά ευκολότερα (αν και όταν σε λένε «Σοάρες» ό,τι ιθαγένεια και να’χεις, η εθνικότητά σου φαίνεται). Άρα, αν οι Πορτογάλοι ήταν το πρόβλημα, δε νομίζω να τους πτόησε και πολύ το μέτρο.

  Υποπτεύομαι πως πρόβλημα ήταν μάλλον οι Σέρβοι και οι Αλβανοί/Κοσσοβάροι που είναι μπόλικοι στη συγκεκριμένη χώρα. Τώρα βέβαια, που και οι Σέρβοι είναι Σένγκεν, θα τα βρει σκούρα το Λούξ.

  Χερρ, θα το εκτιμούσα αν μας λέγατε για μία φορά την θέση σας σαφώς, επακριβώς και «σε τάληρα», αντί κατά την προσφιλή σας συνήθεια να την υπονοείτε έμμεσα και σιβυλλικά. Θα βοηθούσε την κουβέντα να πάει πιο πέρα.

  GR, ειδικά το δεύτερο σημείο του σχολίου σου χρίζει μεγάλης προσοχής και νομίζω πως συμπυκνώνει ένα μεγάλο μέρος της ουσίας. Αναρωτιέμαι βέβαια, αν η παρανομία είναι λύση. Θα μου πεις, νόμιμη παραμονή αντί για ιθαγένεια: ναι, εντάξει, για πόσα χρόνια; Από κάποια στιγμή και μετά δεν θα έπρεπε η «νόμιμη παραμονή» να μην έχει ημερομηνία λήξης?

 3. Η κυβέρνηση προτιμάει να δώσει την Ελληνική ιθαγένεια με τη γέννηση και όχι με τη συμπλήρωση του 18ου έτους για έναν πολύ απλό και πρακτικό λόγο.

  Θέλει να γράψει στα δημοτολόγια όσο μεγαλύτερο αριθμό αλλοδαπών μπορεί. Γι’αυτό άλλωστε φέρνει και το νομοσχέδιο στην αρχή της κοινοβουλευτικής περιόδου. Το ΠΑΣΟΚ έχει πράγματι μακρόπνοο πρόγραμμα και επενδύεει στο μέλλον (του).

  Εάν η πολιτογράφηση γινόταν με την ενηλικίωση, τότε ενδεχόμενη αλλαγή του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας την επόμενη ή μεθεπόμενη κτλ. τετραετία θα μπορούσε να αποκλείσει αυτά τα παιδιά από την Ελληνική ιθαγένεια. Τώρα όμως τα «κατοχυρώνει», έτσι ώστε να γίνουν Έλληνες υπήκοοι από τώρα και φυσικά να μην μπορούν να διαγραφούν στο μέλλον από τα δημοτολόγια.

  Είναι δε απορίας άξιον πως ενώ τα ΜΜΕ με δακρύβρεχτα ρεπορτάζ ασχολούνται με τα παιδιά που μεγάλωσαν στην Ελλάδα, αποφεύγουν να αναφέρουν πως με το ΠΑΣΟΚικό νομοσχέδιο ένα παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα, οι γονείς του κάνουν την κοινή δήλωση και το παιδί φεύγει από την Ελλάδα την αμέσως επόμενη μέρα παραμένει Έλληνας υπήκοος.

 4. GR,
  πολύ πιθανό μού φαίνεται το σημείο 1 – και σίγουρα ισχύει το 2

  Κροτ,
  έστω και ως υπήκοος της ΕΕ δεν μπορείς να μένεις νομίμως μόνιμα σε άλλο κράτος μέλος.
  Η Σερβία είναι όντως Σένγκεν;

  Οποιαδήποτε θέση δεν είναι «ιδεολογική» δεν είναι ούτε άσπρο-μαύρο, Κροτ. Σού ζητώ συγγνώμη εκ μέρους της πραγματικότητας

 5. Mein Herr,
  δεν ακούσατε τα νέα; Η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η ΦΥΡΟΜ ανήκουν πλέον στον χώρο Σένγκεν και άρα οι υπήκοοί τους δεν χρειάζονται βίζα για παραμονή κάτω των 90 ημερών σε οποιαδήποτε χώρα Σένγκεν! Ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.

  «ως υπήκοος της ΕΕ δεν μπορείς να μένεις νομίμως μόνιμα σε άλλο κράτος μέλος»
  Γιατί; Απλά πρέπει να πας στο Δήμο και να δηλώσεις ότι εγκαταστάθηκες στην τάδε διεύθυνση, για να σου δώσουν κάτι σαν ταυτότητα.

  Τέλος, εξ ορισμού θεωρώ πως η θέση σας θα είναι «μη ιδεολογική». Δεν πιστεύω πως είναι δυνατόν να έχετε εσείς μια άσπρη ή μαύρη άποψη. Πιστεύω όμως πως η γλωσσική και διανοητική σας δεινότητα επαρκούν ώστε να διατυπώσετε με σαφήνεια την ροζ/πράσινη/πορτοκαλί/τυρκουάζ με κίτρινες βούλες άποψή σας -όχι; :P

  Α, και τι αγενής που είμαι: ούτε καν Καλή Χρονιά δεν σας ευχήθηκα! παρντόν για το ολίσθημα!
  Καλή χρονιά! :)

 6. Krot
  πάλι αδιάβαστη. Εάν θέλεις να μείνεις πχ στο Βέλγιο ως υπηκοος ΕΕ για διάστημα άνω των 3 μηνών απαιτείται να αποδείξεις ότι διαθετεις επαρκη μεσα επιβιωσης και να συμφωνήσει το ΥΠΕΞ.

  Καλή χρονιά λοιπόν (Με τόση φούρια που μπήκες…)

  Ευχαριστώ για το αθώο πείραγμα.

 7. Herr, δεν είμαι απαραίτητα αδιάβαστη. Εγκαταστάθηκα στο Βέλγιο προ πενταετίας (και κάτι). Με το που απέκτησα σταθερή διεύθυνση, πήγα στο δήμο μου και ρώτησα τι πρέπει να κάνω για να είμαι νόμιμη (και όχι λαθραία, χο χο χο!). Με ρωτήσανε «πού μένεις;», τους έδωσα τη διεύθυνση και τα συναφή. Με ρωτήσανε «πού θα δουλέψεις;» -τους απάντησα, και τους προσκόμισα ένα κ@λόχαρτο υπογεγραμμένο από το αφεντικό μου (θα μπορούσε να ήταν και πλαστό, μεταξύ μας). Πέντε μήνες μετά είχα καρτούλα πενταετίας.
  Τους ρώτησα τι θα γινόταν αν δεν είχα το κ@λόχαρτο και μου είπαν πως θα μου έδιναν καρτούλα μικρότερης διαρκείας (έτους νομίζω, αλλά δε θυμάμαι και καλά). Το ΥΠΕΞ δεν έχει καμία δουλειά, εκτός αν πρόκειται για διπλωμάτες και ευρωυπαλλήλους.
  Παίζει βέβαια και να έπεσα σε λειτουργό του βέλγικου δημοσίου αδιάβαστο.

  Α, δεν ήταν πείραγμα -αθώο ήταν πάντως. Ευτυχώς που υπάρχει και Χερρκαπικός εκπρόσωπος και λαμβάνουμε απαντήσεις πάντως, χα χαχα!

  Μάνε, καλή χρονιά και σε σένα. Είδες, για να διαμένεις στην ίδια στέγη με τον Χερρ για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ημερών, έμαθες να αποκρυπτογραφείς και τους γρίφους του! Άμα κλείσετε μήνα συγκατοίκησης, μπορεί να μάθεις να λές και τα ταρώ, χε χε χε! :P

 8. Το » κ@λόχαρτο » είναι απόδείξη ότι διαθετεις επαρκη μεσα επιβιωσης. (Μεταξύ μας: έπαιζε ότι είσαι ευρωπαία και στην τρίχα ντυμένη). Για το ΥΠΕΞ μη με βάλεις να γκουκλίζω τώρα, έχω δει πρόσφατα ότι επεμβαίνει.
  Ο Μάνος είχε στόχο να συνεχίσει το πείραγμα, έχεις παρεξηγήσει.

 9. Μα, αυτό λέω κι εγώ Χερρ Κάππα μου! Ότι όταν είσαι πολίτης με ιθαγένεια από χώρα Σενγκεν δεν χρειάζεται να αποδείξεις τίποτις. Πρόσεξε: Σένγκεν, όχι ΕΕ. Δεν είναι ακριβώς το ίδιο!

  Γκούγκλισον μεν, άκουσον δε! :P

  Δεν έχω παρεξηγήσει, κι εγώ το πείραγμα συνεχίζω!

  [τι σκατά, μ’αυτό το νέο έτος, ΔΕΝ συνεννοούμαστε, θαρρώ!]

 10. Φίλε Herr K,

  Προκαταβολικά, ζητάμε την κατανόησή σου για το εκτός θέματος σχόλιο. Δεν είδαμε όμως email για να στο στείλουμε, όπως θα προτιμούσαμε.

  Στη συζήτηση στο μπλογκ του Left Liberal Synthesis διαβάσαμε κάπου να γράφεις: «Omadeon, είμαι κι εγώ καθαρότατα υπέρ της προβοκάτσιας στο μπλογκοδιάλογο».

  Όπως καταλαβαίνεις θυμηθήκαμε τη ληγμένη πια παρεξήγηση μεταξύ μας και μας ξανάρθε το παράπονο. Ιδίως επειδή, ακόμα κι αν θα μπορούσε κάποιος να χρησιμοποιήσει αυτή τη λέξη για μας, θα έπρεπε να τη βάλει εντός εισαγωγικών.

  Δεν τα λέμε αυτά για ανακύκλωση καμίας διένεξης. Ούτε επειδή είμαστε «κολλημένοι». :-)

  Όπως είπαμε, είναι η ευθεία διατύπωση ενός παραπόνου. Και η ευθεία διατύπωση ενός παραπόνου δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Ούτε τον παραπονούμενο, ούτε αυτόν προς τον οποίο απευθύνεται.

  Τα λέμε.

 11. Μια που είμαστε στ άσχετα με το κυρίως θέμα, να πω ότι το ιστολόγιο http://orthodoxos.wordpress.com/ με συμπεριέλαβε στην (κοροϊδευτική) λίστα του ως «κεκαλυμμένον ελληνορθόδοξον μαρξίζων (sic) δημητριακόν». Εικάζω ότι το ιστολόγιο είναι προβοκάτσια της ελληνικής εκκλησίας για να δυσφημήσει τους αντιπάλους της, μπορεί να κάνω και λάθος όμως

 12. Προς το παρόν μαθαίνω ότι το ιστολόγιό μου είναι κυρίως κονδυλικό, κατά δεύτερο λόγο κομμουνιστικό και κατά τρίτον χριστιανικό. Παρακαλείστε να συνεχίζετε να το χαρακτηρίζετε. Σε αντίθεση με τις δημόσιες διαβουλεύεσεις, τουλάχιστον ένα άτομο θα διαβάσει τα αποτελέσματα !

 13. sinALCO, πώς τολμάς; Εγώ θέλω πραγματικά να μάθω τι σκέπτεται ο απλός άνθρωπος για το ιστολόγιο μου! Αν δεν μου αρέσουν τα αποτελέσματα, θα πω ότι οι αναγνώστες είναι ακροδεξιοί και θα ξεκινήσω μια άλλη διαβούλευση

  [ «sinALCO» ? ]

 14. Μμμ, πάντα το έλεγα πως είστε γέννημα θρέμμα του τόπου μας!
  Πάντως αδερφέ, όποτε θελήσεις καμιά εξυπηρέτηση δημοσκοπική, εδώ είμαστε!

  Αμάν!…. Δεν έχεις πιει ποτέ sinalco cola; Το αναψυκτικό ακόμη κι αυτών των απλών ακροδεξιών. ;)

  • α, είπα κι εγώ..

   αν και -δεν είναι τόσο άσχετο- ο σημίτης νομίζω είχε πει προσφατα όχι στην ένταξη της τουρκίας. μερικοί εκλεκτοί εκσυγχρονιστές δημοσιογράφοι στο βήμα δεν την πάλευαν με το ισλάμ γιατί δεν είναι κοσμικό. είναι περίεργοι αυτοί οι εκσυγχρονιστές ώρες-ώρες, και αφού είδα τον γιανναρά ως φιλοθωμανό, θέλω να δω τους εκσυγχρονιστές να γίνονται αντιμουσουλμανικοί

 15. γιατί αρκετά τράβηξε αυτή η ομόνοια ανατολιστών και δυτικιστών, με κοινό σημείο συμφωνίας το ζήτω η ανεκτική οθωμανική αυτοκρατορία, η οποία λίγο ακόμα και θα χαλάσει την παράδοση των προηγούμενων αιώνων

 16. Στο Λουξεμβούργο για να πάρουν τα παιδιά αλλοδαπών γεννημένα στο κράτος την υπηκοότητα ήταν πολύ εύκολο διότι ήταν αυτονόητο πως ήξεραν τη γλώσσα χα χα χα. Τώρα όμως χρειάζεται να περάσουν εξετάσεις για να την αποκτήσουν. Οι αιτήσεις που έχουν είναι πααααάρα πολλές. Όσο για το Σένγκεν αυτό που έχω να πω είναι πως έχει πήξει ο τόπος στους ζητιάνους (και ιδίως παιδιά) προέλευσης Σερβίας αλλά και Ρουμανίας. Και πολύ μαντήλα βρε παιδί μου….. ασφυκτιάς για λογαριασμό τους….

  Καλή Χρονιά Κύριε Κ.

 17. Γιάννη,
  όπως έχει υποστηριχθεί, οι εκσυγχρονιστές είναι κατά βάθος εθνικιστές !

  Γεια σου Μαρία. Καλή χρονια.
  Σε λίγο δηλαδή θα γίνονται και απεργίες στο Λουξεμβούργο, έτσι που πάμε!

 18. Σε κανέναν ιθαγένεια αν δεν απαγγέλει σωστά τον ύμνο:

  Οὐρανὲ παγγενέτωρ, κόσμου μέρος αἰὲν ἀτειρές,
  πρεσβυγένεθλ’, ἀρχὴ πάντων πάντων τε τελευτή,
  κόσμε πατήρ, σφαιρηδὸν ἑλισσόμενος περὶ γαῖαν,
  οἶκε θεῶν μακάρων, ῥόμβου δίνῃσιν ὁδεύων,
  οὐράνιος χθόνιός τε φύλαξ πάντων περιβληθείς,
  ἐν στέρνοισιν ἔχων φύσεως ἄτλητον ἀνάγκην,
  κυανόχρως, ἀδάμαστε, παναίολε, αἰολόμορφε,
  πανδερκές, Κρονότεκνε, μάκαρ, πανυπέρτατε δαῖμον,
  κλῦθ’ ἐπάγων ζωὴν ὁσίαν μύστῃ νεοφάντῃ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s