μάρμαρα


Από τη βρεττανική Γκάρντιαν μαθαίνουμε, εκτός από το ότι η Ντόρα Μπακογιάννη συγκαταλέγεται στα ονόματα που «αναφέρονται» για τη νέα θέση Υπουργού Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και ότι το νέο μουσείο της Ακρόπολης θα ήταν ίσως καλό – ως κτίριο – για το Αρχηγείο Αστυνομίας μίας Μπανανίας, αλλά όχι για να στεγάσει τα Ελγίνεια μάρμαρα. Με λίγα λόγια είναι αρκετά νεόπλουτο.

Πέρα από την αντικειμενικότητα της αρχιτεκτονικής κριτικής εν γένει (περιορισμένη), το επόμενο επιχείρημα θα είναι ότι οι Ελληνες βρωμάνε σκόρδο. Μάλλον πρόκειται για το ένα και αυτό επιχείρημα διατυπωμένο όμως υπό μορφήν αρχιτεκτονικής κριτικής.

Φυσικά μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί κάποιος με τη συγκεκριμένη κριτική. Δεν είναι το θέμα αυτό, το θέμα είναι τι προορίζεται να δικαιολογήσει η κριτική όταν γράφεται σε έγκυρη εφημερίδα.

Πηγή: S. Jenkins, Guardian, 22.10.09

Advertisements

15 thoughts on “μάρμαρα

 1. @ Herr K

  Εννοώ για την υπόθεση του νέου Μουσείου και ό,τι είχε και έχει σχέση μ’ αυτό:

  Περισότερα εδω στο καταπληκτικό άρθρο: Αρχιτεκτονικός Κανιβαλισμός στην Αθήνα, του καθηγητή Νίκου Στέλ. Σαλίγκαρου εδώ:

  http://tomtb.com/modules/smartsection/item.php?itemid=287

  ΥΓ: Το σκόρδο είναι υγεία…

 2. Από τη στιγμή που συνεχίζουμε να αποκαλούμε τα ΓΛΥΠΤΑ μάρμαρα θα πρέπει καλώς ή κακώς να υπομένονται οι όποιοι χαρακτηρισμοί.

 3. δεν λέω, δεν είναι λίγο να βγαίνει έτσι η Guardian

  θα μπορούσε,βέβαια, να πει κάποιος ότι είναι κλασικά british το δημοσίευμα.

  στον τρόπο και στα επιχειρήματα.

  αλλά δεν «ξέρω» αν αδικεί ακριβώς την Banana Republic και τους κατοίκους της περισσότερο από όσο εμείς το κάνουμε καθημερινά στους εαυτούς μας και τον τόπο μας

 4. περασμέμα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαίς,

  πάει σε μας, αλλά πάει και στους βρεττανούς. Δεν κοιτάνε τα δικά τους χάλια, σχολούνται με μας απο τότε που ξέφτυσαν σαν λαός και σαν αυτοκρατορία.

  Βγήκε τώρα αισχάτως και ένα βιβλίο που θέλει ούτε λίγο ούτε πολύ να μηδενίσει τον πολιτισμό του αρχαίου κόσμου.

  Οπου θα βεις ανθελληνικούς τόνους θα προέρχονται απο την Αγγλία.

  Οσο για την Ε.Ε. γενικότερα, τέτοια που κατάντησε μόνο η Ντόρα κάνει για ΥΠΕΞ της!

  Αμ πως, μόνο εμείς θα την έχουμε!!!

 5. Αρχηγείο Αστυνομίας που από παντού απ’ έξω βλέπουν τι γίνεται μέσα;
  Συνεχίζουμε να αγοράζουμε αντιτρομοκρατική τεχνογνωσία από τους Βρεττανούς;
  Αγριογούρουνο με σάλτσα μέντας; Καημένο ζωντανό!!!

 6. το σκόρδο είναι αντιβίωση!
  αντίδραση και άρθρο μικροτσουτσουνου..
  μπορεί να ξοδεύτηκαν πολλά αλλά δεν το λες και νεόπλουτης αισθητικής..
  ας κάνει καμμιά βόλτα σε περιοχές με βίλες πραγματικών νεόπλουτων ανα τον κόσμο (δεν είναι ελληνικό κουσούρι μόνο) και θα το αποσύρει το άρθρο,,,ή στη ΓΑΔΑ

 7. Να πω τη μαύρη αλήθεια, κι εμένα νεόπλουτο μου φαίνεται το μουσείο. Αλλά, λέει η άλλη φωνή, ο Τσουμί το ‘χτισε, το μεγάλο όνομα διεθνώς. Τόσο το χειρότερο για τα μεγάλα ονόματα’ εμένα μ’ αρέσει το Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, του Κυριάκου Κρόκου.

 8. Άστα τα μάρμαρα, είναι και ξεβαμμένα και δείτε εσείς ο ίδιος οτι στο μαγαζί σας εδώ και καιρό
  πουλάτε φάντα!!! Μα είναι εντυπωσιακό! Να μη το γνωρίζετε?!

  Στο μαγαζί σας κάτω δεξιά, στο ράφι ‘θέλω καλές αναλύσεις’- Ηφαιστος Π. ή «΄Συστήματα Σόρος» – «Υπόθεση Σόρος» και διεθνικά-διεθνοαναρχικά φαινόμενα στο http://www.ifestos.edu.gr/

  λίγα που διάβασα δημιουργούν το παρακάτω ‘σεντόνι’.. συγγνώμη αλλά μ’άρεσαν…

  «Το πιο σύνηθες σφάλμα με βαθύτερες προεκτάσεις είναι η ποικίλων βαθμίδων αμφισβήτηση της ίδιας της πατρίδας και των θεμιτών της συμφερόντων. Μια τέτοια «φιλοσοφική» στάση οδηγεί συνήθως σε προσφορά εκδουλεύσεων στις προαναφερθείσες διεθνοπολιτικές ύαινες και σε εύκολη προσχώρηση σε αυτοκαταστροφικά ιδεολογήματα και θεωρήματα που κυμαίνονται από την απόλυτη διαστροφή μέχρι την απόλυτη αφέλεια. Έτσι, μια κοινωνία και τα πολιτικά της ελίτ θα δέχονταν και θα διαφήμιζαν –αντί να εξαποστείλουν στο καλάθι των αχρήστων– συγγραφή ιστορικής ανεκδοτολογίας σε διαδικασίες όπου εμπλέκεται το «σύστημα Σόρος». Αυτονόητα, ένα τέτοιο προϊόν θα κηρύττει κατά βάση αντικοινωνικά δόγματα απόρροια εξεζητημένων πολιτισμικών κατασκευών και στρεβλών ιστορικών παραστάσεων που πασίδηλα αντιβαίνουν στην ιστορική αυτογνωσία των λαών και που είναι ασύμβατα με την αυταπόδεικτη διϋποκειμενική ιστορική εμπειρία. Αυτή η κοινωνική ασθένεια καθίσταται επάρατος νόσος, βεβαίως, αν τέτοια πνευματικά σκουπίδια διοχετευτούν όχι μόνο στα Πανεπιστήμια –εκεί τουλάχιστον τα θύματα είναι ενήλικες και όχι σπάνια υποψιασμένοι– αλλά και στην δημοτική και μέση εκπαίδευση. Έτσι, στο όνομα της «ανοικτής κοινωνίας» –και ακόμη πιο μακάβρια στο όνομα της «κοινωνίας των πολιτών»– μια κοινωνία θα μπορούσε να καταστεί θλιβερό υποχείριο εξωγενών και διεθνικών εξωπολιτικών αποφάσεων που θα θρέφουν και αναπαράγουν την παρακμή και την εξάρτηση.
  …………

  Δηλαδή, επαναλαμβάνεται, σηματοδοτείται έτσι η οπισθοδρόμηση σε προ-πολιτικές καταστάσεις με αποτέλεσμα ανήμπορους κοινωνικοπολιτικούς σχηματισμούς έξωθεν εξαρτώμενους και έξωθεν κατευθυνόμενους από διεθνικούς οργανισμούς που σχετίζονται με διεθνικούς κερδοσκόπους, κατεξουσιαστικές ηγεμονικές αξιώσεις και ντόπια θλιβερούς μεταπράτες εξωπολιτικών «προτάσεων πολιτικής»…

  Η θανάσιμη σύγκρουση μεταξύ της δυναστικής πολυεθνικής αυτοκρατορίας και των αγωνιστών της ελευθερίας είναι απόλυτη διϋποκειμενική αλήθεια ηθικά αμάχητη που δημιουργεί επιστημονική δεοντολογία για κάθε ιστορικό ή άλλο επιστήμονα. Είναι επίσης διϋποκειμενική αλήθεια βαθύτατα ριζωμένη σε κάθε κυρίαρχη κοινωνία μπροστά στην οποία κάθε επιστήμονας ή «επιστήμονας» είναι δεοντολογικά και ηθικά υποχρεωμένος να γονατίζει, να σέβεται και με δέος να αναλογίζεται το γεγονός ότι ο ίδιος μπροστά στην αξίωση ελευθερίας-ανεξαρτησίας είναι σπιθαμιαίου ηθικού αναστήματος.


  Για να εξυπηρετηθεί αυτή η στρατηγική, φτιάχνονται ή διευκολύνονται στην δημιουργία και ανάπτυξή τους τα προαναφερθέντα τερατώδη διεθνοπολιτικά «μείγματα Σόρος» αποτελούμενα, μεταξύ άλλων, από νυν και πρώην αξιωματούχους υπηρεσιών των ηγεμονικών κρατών, από νεοαναρχικούς διανοητές (μεταμοντέρνοι, «κριτικοί κοσντρουκτιβιστές») και από υπαλλήλους των «ιδρυμάτων» διεθνοαναρχικών χρηματιστών όπως ο Georgos Soros. Τα προϊόντα τέτοιων εξωπολιτικών διεθνικών δράσεων αναπόδραστα είναι πνευματικό δηλητήριο που αποδυναμώνει τις αξιώσεις συλλογικής ελευθερίας-ανεξαρτησίας των κοινωνιών-στόχων

  Πολλά γεγονότα στα οποία αναφέρεται η ανάλυση που προηγήθηκε ή ρητορικά ερωτήματα που τέθηκαν πιο πάνω, αντλούν από πρόσφατες δημοσιεύσεις που αφορούν διεθνικούς δρώντες, την στρατηγική μαλακής ισχύος των ΗΠΑ και το φαινόμενο Σόρος. Ο ενδιαφερόμενος θα μπορούσε, για παράδειγμα, να ανατρέξει στους συνδέσμους στην αρχή της παρούσας σελίδας. Δύο πρόσφατες σημαντικές έρευνες οι οποίες παραπέμπουν και σε πολλές άλλες, είναι του Jonathan Mowat και του περιοδικούς Άρδην για τα οποία παρατίθενται σύνδεσμοι στην πρώτη σελίδα.

  Στον κόμβο που ενώνει τα νήματα του προαναφερθέντος συνονθυλεύματος ηγεμονικών, διεθνιστικών και κοσμοπολίτικων ιδεολημάτων και θεωρημάτων αναμενόμενα υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία ατόμων, ομάδων, κινήτρων, προθέσεων και μεθοδεύσεων: «ιδεαλιστικά απεγνωσμένοι» ιεραπόστολοι της διεθνούς εξομοίωσης, τρικυμισμένοι διεθνολογικοί εγκέφαλοι ακαδημαϊκά καλοβολεμένοι, αναρχικοί όπως η 17 Νοέμβρη ή οι ομάδες όπως οι Μπάντερ Μάϊχοφ, αργόσχολοι αναρριχητές του πολιτικού περιθωρίου, καλόπιστοι διεθνικοί ακτιβιστές οργανωμένοι σε διεθνικά ΜΚΟ, νυν, πρώην και ενδεχομένως αυτονομημένοι αξιωματούχοι ηγεμονικών κρατών, επιχειρήσεις, τράπεζες, εφοπλιστές, αμέριμνοι αντιπρόσωποι διεθνών θεσμών και παντελώς κοινωνικά ανέντακτοι μεγαλομανείς κερδοσκόποι της «παγκοσμιοποίησης» που εξυπηρετούν τις παρασιτικές δραστηριότητές τους.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s