της Ανάπτυξης

» Οταν ένας Ευρωπαίος διαμαρτύρεται για την καταστροφή των τροπικών δασών, το αντεπιχείρημα είναι συχνά ότι πρόκειται για διαμαρτυρία των πλουσίων που τους αρέσει γενικώς και αορίστως το πράσινο ενώ οι ντόπιοι πληθυσμού χρειάζονται λεωφόρους και ανάπτυξη. Ποιος έχει δίκιο; 

Μία ομάδα Γάλλων ερευνητών μελέτησε την κατάσταση 286 οικισμών της Αμαζονίας οι οποίοι, άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο, είχαν αποψιλώσει τα γύρω δάση. Το πόρισμα ήταν ότι η αποψίλωση – με εν συνεχεία υλοτομία και χρήση των εκτάσεων ως βοσκότοπων – δημιουργεί πλούτο για καμια εικοσαετία το πολύ και στη συνέχεια το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων των εν λόγω περιοχών πέφτει σε σχέση με αυτό των κατοίκων των μη αποψιλωμένων περιοχών. Αρα μία (οικονομική) τρύπα στο νερό, συν τοις άλλοις.»

[ Αρθρο του A. Fischetti στο Charlie Hebdo, 16.09.09 Απόδοση: herrk ]

Θέσαμε το άρθρο υπόψιν του Ανώνυμου Εργολάβου, ο οποίος μάς απάντησε: » Μια εικοσαετία; Ξέρεις πόσα θα χω βγάλει εγώ σε μια εικοσαετία; Και εν πάση περιπτώσει, αν μπορείς εμπόδισέ με…»

Προηγούμενη συζήτηση και λινκ κατά της ανάπτυξης εδώ

8 thoughts on “της Ανάπτυξης

 1. Ρώτα την Παπαρήγα.
  Έχει γράψει ένα πόνημα (εγκεκριμένο απο την ΚΕ) που αναφέρεται σε μιά ανάπτυξη προς όφελος του λαού.
  Επίσης ένα ανάλογο ντουκουμέντο έχουν και οι πράσινοι για την πράσινη ανάπτυξη.
  Καλά λέει και ο εργολάβος.
  Σιγά μην υπάρχουν αδιέξοδα στην δημοκρατία!

 2. Ευχαριστώ σ. Τροβατόρε για την εποικοδομητική κριτική σου. Δεν το γνωρίζω το κείμενο που αναφέρεις αλλά θα με εξέπληττε αν το κκε είχε ασπαστεί ιδεολογικά την απο-ανάπτυξη. Φυσικά τίποτε δεν αποκλείεται στο μέλλον.

  Για τους Οικολόγους-Πράσινους δεν το αποκλείω να υπάρχει και καμια συνιστώσα τους που να το διακηρύττει, ανευ βαρύτητας στο κόμμα τους εννοείται

 3. na ja … με την ιδεολογική φόρα που έχει πάρει το ΚΚΕ εσχάτως, δεν αποκλείεται το επόμενο βήμα προς τα μπρος να είναι η επαναθεμελίωση της (γνωστής) εξίσωσης: Κ = σ + ε (κι ευχαριστημένοι να είμαστε αν μείνει το σ).

 4. Η κ. Παπαρήγα σήμερα στην αερολογοεκλογομαχία έδωσε μια νέα προοπτική στο θέμα της αειφόρου ανάπτυξης χωρίς εφορία (λέγε με πράσινη Παπαρήγα).

  Γκρεμίζουμε τα παράνομα σπίτια αυτών που τα έχουν και είναι χαρακτηρισμένα σαν βίλες και χαρίζουμε τα παράνομα σπίτια αυτών που δεν τα έχουν και έχουν πάρει δάνειο.

  Απλά να βρω ένα κονέ στο ΥΠΕΧΩΔΕ (5.000€) και ένα στην δασική (άλλα 10.000€) να αποχαρακτηρίσει το παράνομό μου απο βίλα σε απλή κατοικία και την πισίνα σε κρουνό πυρόσβεσης. Δύσκολο είναι;;;
  Αααα!!! Το δάνειο το έχω και μου πίνει το αίμα μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει.

  Αν μπορέσω να βρω και κάποιον απο την αρχαιολογική υπηρεσία (140.000€) ίσως του χρόνου σας κάνω το τραπέζι στο εξοχικό μου στο Σούνιο (εκεί στην άκρη, στον ναό καλέ).

 5. Δεν έχεις άδικο, Καναλιώτη ότι έτσι θα γινόταν. Η Αριστερά πολύ συχνά υιοθετεί «λαϊκά» οικονομίστικα αιτήματα (είναι κι αυτό ένα αντίβαρο)

  Κοίτα όμως και τη σχετική ανάλυση του κκε:

  http://www.kke.gr/anakoinoseis_grafeioy_typoy/organosh-diekdikhsh-laikh_epagrypnhsh_gia_thn_prostasia_ton_dason_ths_ghs_ths_zohs?morf=1&tab=1

  «Η κατασκευή, η διατήρηση και νομιμοποίηση των αυθαιρέτων χρησιμοποιείται για την ενσωμάτωση στο σύστημα με τα γνωστά λαδώματα, τις ρεμούλες, και την εισπρακτική πολιτική μέσω προστίμων. Στήθηκε δηλαδή ένα ολόκληρο σύστημα κομματικών πελατειακών σχέσεων που μετέτρεψε και μετατρέπει ως σήμερα χιλιάδες λαϊκές οικογένειες σε ομήρους των κομμάτων εξουσίας.

  Ορισμένοι οικολόγοι και οικολογούντες δεν χάνουν και σήμερα την ευκαιρία να μιλάνε μετά βδελυγμίας για τα αυθαίρετα, κυρίως για τα αυθαίρετα σε λαϊκές περιοχές, αλλά δεν διστάζουν να αναγνωρίζουν και τις αυθαίρετες βίλλες. Δεν κάνουν όμως τον κόπο να αναγνωρίσουν ότι η αυθαιρεσία ήταν μια σκόπιμη τακτική στρατηγικής σημασίας με κύριο και βασικό υπεύθυνο το ίδιο το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα εξουσίας. «

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s