Μονοκομματισμός


Μέχρι πριν είκοσι χρόνια τα καθεστώτα της Ανατολικής Ευρώπη ήταν ουσιαστικά μονοκομματικά αλλά με μια βιτρίνα πολυκομματισμού: στις εκλογές συμμετείχαν διάφορα μικρά κόμματα πέραν του κομμουνιστικού, τόσο όμως τα μικρά αυτά κόμματα, όσο και η ίδια η εκλογική διαδικασία, ήταν ελεγχόμενη από το καθεστώς ώστε να αποφευχθούν εκπλήξεις.

Τα μικρά κόμματα του μονοκομματισμού, ήταν πάντα δημιούργημα του καθεστώτος με σκοπό να διοχετευθεί σε αυτά μέρος της λαϊκής αγανάκτησης. Συνήθως δε έβριθαν πρακτόρων.

Αν βάλουμε στη θέση των ανατολικών καθεστώτων την Ελληνική Δημοκρατία και στη θέση του μονοκομματισμού το δικομματισμό θα δούμε ότι οι διαφορές όσον αφορά το πολιτικό καθεστώς δεν είναι τεράστιες. Η σημαντικότερη διαφορά είναι ότι η πλύση εγκεφάλου σήμερα είναι εντονότερη και η καταστολή ηπιότερη (μέχρι πότε όμως;) – υπενθυμίζουμε ότι πετυχημένη πλύση εγκεφάλου είναι αυτή που το θύμα δεν εκλαμβάνει ως προσπάθεια επηρεασμού.

Υπάρχει κι άλλη μία διαφορά: καθόλη την ιστορία του ανατολικοευρωπαϊκού μονοκομματισμού σε πολλά κράτη το τύποις μονολιθικό κομμουνιστικό κόμμα στέγαζε ουσιαστικά δύο φράξιες με πραγματικά διαφορετικό προσανατολισμό η καθεμία σε θέματα εσωτερικής πολιτικής. Αντίθετα στο σημερινό δικομματισμό οι διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων είναι ανύπαρκτες στον τομέα της εσωτερικής πολιτικής και ελάχιστες στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής (με τους σοσιαλιστές πιο φιλοαμερικανούς). Στη φωτογραφία: τι αντικρύζεις όταν ανοίξεις μια τρύπα σε τείχος – από όποια πλευρά κι αν κοιτάξεις.

Advertisements

7 thoughts on “Μονοκομματισμός

  1. Αυτό το παιχνίδι νομίζω ότι δοκιμάζεται σε αυτές τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα. Υπάρχει, ιδιαίτερα μετά τον περασμένο Δεκέμβρη, μεγάλο κομμάτι κόσμου που ρισζοσπαστικοποιήθηκε και αναζητά κάτι άλλο. Κάποια νέα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των Πρασίνων θα παίξουν το ρόλο της υποδοχής της «λαϊκής αγανάκτησης» και της διοχέτευσής της σε ακίνδυνο για το σύστημα πολιτικό δρόμο, με σκοπό, όταν περάσει η μπόρα, να επιστρέψουν όλοι αυτοί ξανά στις αγκαλιές του δικομματισμού αλλά αυτή τη φορά απογοητευμένοι, «απελευθερωμένοι» από τον παλιό τους ενθουσιασμό, πιο κυνικοί και «ρεαλιστές». Το ίδιο παιγνίδι παίχτηκε το ’89-92 με Πολιτική Άνοιξη, ΔΗΚΚΙ και Οικολόγους Εναλλακτικούς, αλλά και με ΚΚΕ και ΣΥΝ, που έπαιξαν ακριβώς το ρόλο της απορρόφησης των κραδασμών της λαϊκής αγανάκτησης. Σήμερα όμως είναι διαφορετική η κατάσταση. Θα πετύχει η συνταγή;

    ΥΓ. Την ίδια ιδέα προσπαθώ να εκφράσω και εγώ στο τελευταίο μου ποστ. Με αντιγράφεις μου φαίνεται, αλλά στη ΣΑΚΕ πας και το ρίχνεις. :P

  2. Lieber Herr K.

    Σας παρακαλώ να με αποζημιώσετε για τον στόκο που πρέπει να αγοράσω για να καλύψω τις τρύπες στους τοίχους. Περιττό να αναφέρω, ότι αναμένω τη συμβολή σας και για τις συνεδρίες ψυχοθεραπείας που θα χρειαστώ για να θάψω την εικόνα της φωτογραφίας στα βαθύτερα του αθώου εγκεφάλου μου.

    μ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s