«Η Β. Κορέα στέλνει ένα μύνημα κυρίως στη νέα αμερικανική κυβέρνηση: μη μάς πιέζετε – υπάρχουμε και είμαστε επικίνδυνοι», σύμφωνα με έναν ειδικό σε θέματα Κορέας. Αποσπάσματα από συνέντευξή του παρακάτω:
– Η πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας είναι καθαρά πολιτικός ελιγμός;
-Υπάρχει και ένας τεχνικός λόγος. Η πρώτη δοκιμή του 2006 δεν ήταν απόλυτα επιτυχής.
– Πώς αντιδρά ο κόσμος στη Ν. Κορέα; Φοβάται;
– Μπα, τα πυρηνικά της Β.Κορέας ενδιαφέρουν τους Νοτιοκορεάτες πολύ λιγότερο απ’ ότι φαντάζεται ο υπόλοιπος κόσμος. Ξέρουν ότι πρόκειται για πολιτικό παιχνίδι.
– Τι θέλει ο Κιμ (Πρόεδρος της Β.Κορεάς) τελικά;
– Λεφτά. Και την ησυχία του. Ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Σύντομα οι Βορειοκορεάτες θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για ένα διψήφιο ποσό εκατομμυρίων δολλαρίων – σε πετρέλαιο, ανθρωπιστική βοήθεια ή μετρητά. Θα υπάρξουν μερικοί γύροι διαπραγματεύσεων και μετά η Β.Κορέα θα αποχωρήσει.
– Η Β. Κορέα όμως έχει συμφωνήσει επανειλημμένα να διακόψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
– Πρόκειται για κινήσεις τακτικής. Η αποπυρηνικοποίηση είναι ενάντια στα συμεφέροντά της. Ποτέ δεν πρόκειται να το κάνει.
– Δεν υπάρχει κάποια πιο έξυπνη στρατηγική;
– Δύσκολα. Μπορούν βέβαια οι ΗΠΑ να αγνοήσουν τον Κιμ. Ούτως ή άλλως οι δυνατότητές του είναι περιορισμένες: δεν μπορεί να κάνει κάθε τόσο πυρηνικές δοκιμές για να τραβήξει την προσοχή. Για κάθε δοκιμή δαπανά έξι κιλά πλουτώνιο και η Β. Κορέα έχει περίπου 50 κιλά. Βέβαια ο Κιμ έχει κι άλλον άσσο στο μανίκι: μπορεί να δώσει τα πυρηνικά του σε κάποια αντιαμερικανική χώρα στη Μ.Ανατολή.
[από συνέντευξη του Ρώσου ιστορικού Α. Λάνκοφ στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau (25.5.09), μτφ herrk]
μα πώς κάνετε έτσι για πέντε πυρηνικές μπόμπες! Μη χάνετε το στυλ και την ψυχραιμία σας!
Καλημέρα, Κροτ. Οκτώ για την ακρίβεια, σύμφωνα με τον παραπάνω ειδικό.
ε, εντάξει, για τρεις μπόμπες θα τα χαλάσουμε τώρα;
«Μη μας πιέζετε, είμαστε πολύ ευαίσθητοι, θα εκραγούμε συναισθηματικά και μαζί και οι βόμβες μας».
Δεν αναφέρατε όμως το ενδιαφέρον σχόλιο του για τη σχέση Κίνας-Β.Κορέας…
Ας το δούμε λοιπόν: Στην ερώτηση γιατί η Κίνα εξακολουθεί να υποστηρίζει τη Β.Κορέα η απάντηση είναι: «Δεν μπορούν να κάνουν κι αλλιώς. Οι Κινέζοι θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία την κατάρρευση της Β.Κορέας, διότι τούτο θα σήμαινε σύγκρουση με Ν.Κορέα και ΗΠΑ.»
Ναι. Μην ξεχνάμε και ορισμένες άλλες παραμέτρους της εξίσωσης:
1) στάθμευση πάνω από 20000 αμερικανικού στρατού στην κορεατική χερσόνησο (στην ελεύθερη Ν. Κορέα), με πυρηνικά όπλα βέβαια.
2) απειλή της Ν. Κορέας οτι θ’αρχίσει να εκτελεί (με τη βία) νηοψίες στα πλοία της Β.Κορέας, σε διεθνή ύδατα, προκειμένου να ελέγξει το τι μεταφέρουν. Πρόκειται για εφαρμογή σχετικής πρωτοβουλίας επικεφαλής της οποίας είναι οι αμερικανοί (και συμμετέχουν και οι Ιάπωνες;)
Πρόκειται για απειλή κατάφωρης παραβίασης των όρων της εκεχειρίας που ορίζει το στάτους κβο στην κορεατική χερσόνησο, και βεβαίως οι βορειοκορεάτες ήταν πολύ γρήγοροι στο ν’απαντήσουν τι σημαίνει αυτό…
Από την άλλη, ίσως πολύ γρήγορος αποδεικνύεται και ο παίκτης Γιώργος – δείτε εδώ μερικές σχετικές σκέψεις…
– Κατά τα άλλα, πέρα από τις πολύπλοκες αναλύσεις των συσχετισμών και των ιδιαίτερων συμφερόντων των 6, το ευτύχημα με την καταγραφή της Β.Κορέας ως πυρηνικής δύναμης είναι οτι τώρα ο καθένας ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει για την ειρήνη στην περιοχή: οι αμερικάνοι να πάρουν τα στρατά τους και τα πυρηνικά τους, κατόπιν οι νοτιοκορεάτες να συνομιλήσουν στην προοπτική της κατάληξης σε σύμφωνο ειρήνευσης με τους βόρειους, οι κινέζοι και οι Ρώσσοι να κάτσουν στ’αυγά τους, και το συμβούλιο Ασφαλείας να θέσει στη Βόρεια Κορέα τις κυρώσεις που έθεσε και στην Ινδία, το Πακιστάν και το Ισραήλ, για την απόκτηση του ατομικού όπλου.
Αυτός είναι και ο δρόμος για να διαλυθεί το καθεστώς του αυτοκρατορικού σοσιαλισμού της Β. Κορέας, από όσους ζουν με αυτό, έτσι δεν είναι;
(ξέχασα το λινκ: εδώ και σχετικό σχόλιο εντός)
Ναι, ΜΠ, κι ευχαριστώ γιατί όντως η εξίσωση ήταν ατελής χωρίς το σχόλιό σου. Να σημειώσω και τη φράση ενός αναλυτή (που τσιτάρεις στο άρθρο σου):
I think the threat is very small. North Korea lacks the industrial capacity to build large numbers of long-ranged missiles
Στην τελευταία σου φράση «να διαλυθεί .. από όσους ζούν με αυτό» δεν μου είναι σαφές τι εννοείς.