ευχαριστώ, θα πάρω βαρβαρότητα

«Καλό … κακό … έθνη … θρησκείες». Πρόκειται για φράση από διαφήμιση του ΠΑΣΟΚ ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών στο Εκσυγχρονιστάν. Το νόημα που θέλει να περάσει είναι ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι μιλάνε γι ‘αυτά τα βαρύγδουπα θέματα αντί να ασχοληθούν, όπως το ΠΑΣΟΚ, με την καθημερινότητα του πολίτη. Ασφαλώς, όπως σε κάθε προπαγάνδα, σε κάθε συνειδητή παραπληροφόρηση υπάρχει κι εδώ μια μεγάλη δόση αλήθειας: τέτοια θέματα χρησιμοποιούνται συχνά και μεγαλόστομα για να καλύψουν την απουσία πολιτικής. Ποιος δεν ξέρει ότι, ιδίως από τον Εμφύλιο έως την τελευταία δικτατορία, ο ρητορικός εθνικισμός και ο «ελληνοχριστιανισμός» π.χ. χρησιμοποιήθηκε αφενός για να στιγματιστούν οι πολιτικοί αντίπαλοι αφετέρου ως φύλλο συκής για μια πολιτική διαχείριση εναντίον ακριβώς των ελληνικών συμφερόντων και της ελληνικής κουλτούρας;

Σήμερα βέβαια τα πράγματα έχουν αλλάξει. Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει ούτε «καλό» ούτε «κακό». Η μάλλον υπάρχει «κακό»: ο δογματισμός και η έλλειψη πλουραλισμού. Οι «καλοί» είναι και λίγο ύποπτοι, έτσι δεν είναι; Ετσι το ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται πλέον να επικαλείται ηθικές αξίες για να κερδίσει τις εκλογές – όπως έκανε στην πρώτη, φασίζουσα, περίοδό του – ώστε στη συνέχεια να εφαρμόσει μία αντιλαϊκή πολιτική μοιράζοντας την πίτα της εξουσίας στα στελέχη του και στους πελάτες του. Μπορεί να το πράξει χωρίς να επικαλείται ηθικές αξίες.

(Δεν το πολυπαίρνει εξάλλου να αναφέρεται σε αξίες)

11 thoughts on “ευχαριστώ, θα πάρω βαρβαρότητα

 1. Σήσση καλησπέρα. Δεν αναφέρθηκα στην εντιμότητα του ΓΑΠ αλλά του ΠΑΣΟΚ. Ενδεχομένως πάντως να έχεις δίκιο: όπως οι διαφημίσεις απορρυπαντικών για να είναι τραβηχτικές πρέπει να είναι βλακώδεις, έτσι και ένα κόμμα που διακηρύσσει ηθικότητα θα είναι ο περίγελως.

  Τροβατόρε, σοσιαλισμός ή σπανακόπιτα (χαλαρότητα);

 2. εγώθέλω να δημιουργηθεί επιτέλους το μέγα λαϊκό μέτωπο, πασοκ-συριζα-οικολογοι/πράσινοι,
  έτσι για να φύγει από τόσον πολύ κόσμο ο σχετικός καημός δηλαδή.

 3. Οντως Μάνο ;)
  Ναι, τελικά μεγάλος καημός απ ότι φαίνεται, Γιάννη. Το πρόβλημα είναι ότι μετά την προδιαγεγραμμένη αποτυχία μιας τέτοιας συνεργασίας ο μέσος ψηφοφόρος θα αναζητήσει σωτήρες αλλού
  Ακαρδε Worldcity, και τη μάνα του που θέλει να τον δει μια μέρα πρωθυπουργό, δεν την σκέφτεσαι;
  Καλά Τροβατόρε. Μην ξεχάσεις το μοναστήρι, τη νέα Αγία Λαύρα του Ανταρσύα
  Μάνο, να μη χαρεί λιγάκι κι ο ξενιτεμένος;

 4. Herr K,
  ..κι έτσι, αφενός τέτοια συνεργασία θα κάψει τα άκαφτα τμήματά της,
  αφετέρου η αποτυχία της θα φέρει γρηγορότερα αυτό ενάντια στο οποίο συστάθηκε, και θα το καταστήσει στις συνειδήσεις μοναδική σανίδα σωτηρίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s