πράσινη αυγή

Σε δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές 2009, ο ΛΑΟΣ και οι Πράσινοι είναι αρκετά κοντά και οι δεύτεροι «απειλούν» το πρώτο. Το μύνημα είναι ότι ψήφος στους Πράσινους μπορεί να στερήσει το ΛΑΟΣ από δεύτερη έδρα ή εν πάση περιπτώσει θα είναι προτιμότερο να το ξεπεράσει.

Ακόμη κι αν είναι έτσι, ακόμη και αν δίσταζα ανάμεσα στα δύο (!) δεν μου φαίνεται αυτονόητο ότι μία εξτρεμιστική εισαγόμενη νεοφιλέλευθερη φράξια που πουλάει αντιπατριωτισμό είναι μικρότερο κακό από μία αυταρχική νεοφιλελεύθερη φράξια που πουλάει πατριωτισμό. Αν ήμουν βέβαια στον κλαδο της  «πράσινης μπίζνας» τα πράγματα θα άλλαζαν. Ιδεολογία πάνω απ’όλα!

Advertisements

28 thoughts on “πράσινη αυγή

 1. Εδώ και αρκετα χρόνια πλέον, έχω πειστεί πως οι δημοσκοπήσεις είναι (ένας ακόμα) μηχανισμός προπαγάνδας. Οι δημοσκοπήσεις στήνονται με τρόπο να επηρρεάσουν το «καταναλωτικό» κοινό (τους «ψηφοφόρους»), να δημιουργήσουν trend ή τεχνητούς φόβους, σενάρια, σκηνικά, ωστε να διοχετευθεί η ψήφος κυρίως τον αναποφάσιστων εκεί που βολεύει -και κυρίως να μην διοχετευθεί εκεί που δεν βολεύει.

  Αυτήν εδώ την μεταφράζω ως «ψηφίστε (όσοι έχετε τέτοιες ευαισθησίες) Πράσινους για να χτυπήσετε το ΛΑΟΣ». Οι πιθανοί ψηφοφόροι των πρασίνων προέρχονται κυρίως από την (όποια) αριστερά.

  Τι κάνει νιάου νιάου;

  [Εξάλλου είναι ελάχιστοι εκείνοι που θα μπουν στον κόπο να ψάξουν τα νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά των πρασίνων.).

  (Τώρα ειδικά που, όψιμα, ανακαλύψαμε ότι παίζουν περιβαλλοντικά προβλήματα στον κόσμο -το λέει κι ο Σκάι! Climate change is a trend!)

  (εργάζεστε κυριακάτικα;)

 2. Νομίζω πως μιλάμε για ένα φαύλο κύκλο μεταξύ δημοσκοπήσεων και ανταπόκρισης του κοινού ανάλογα με τις δημοσκοπικές τάσεις.
  Ίσως δηλαδή είναι λίγο πιο πολύπλοκο από απλά «προπαγανδιστικός μηχανισμός».

  Καλησπέρα.

 3. Γεια, Μάνο. Μάλλον. Δοκιμάζουμε το προϊόν (= κόμμα) στην αγορά, κοιτάμε πώς πάει και το προσαρμόζουμε ανάλογα. Μετά, το σερβίρουμε στην κατάλληλη θερμοκρασία.

 4. για να αντιπαρατεθούν συνειδητά πρέπει να συμμαχήσουν οι ο-π με το συνασπισμό. ίσως ο λαος τότε θα βρει τίποτε εθνικοσοσιαλιστές οικολόγους (που υπάρχουν), για έντονη πράσινη αντιπαράθεση. καιι.. στο τέλος θα ενωθούν ναζί οικολόγοι και ο-π οικολόγοι.
  (σενάρια επιστημονικής φαντασίας)

 5. Έχω την αίσθηση, πάντως, ότι η άνοδος των Πράσινων εκφράζει πραγματικό ρεύμα στην Ελλάδα, που καλύπτει ένα φάσμα από τάσεις της οικολογικής αυτονομίας μέχρι ένα ακραία συντηρητικό έως αντιδραστικό ρεύμα επιστροφής στον «φυσικό τρόπο ζωής», τα βιολογικά, τους φυσικούς τοκετούς κ.λπ. Κυρίως πρόκειται για έκφραση μικροαστικών συμφερόντων και ανησυχιών, κατά τη γνώμη μου, που αγγίζουν και λίγο εργατική τάξη (οικολογική αυτόνομη ουτοπία), καθώς και ένα μειοψηφικό αλλά δυναμικό κομμάτι της αστικής τάξης που επενδύει στην ανερχόμενη οικολογική αγορά.

  Είναι εκπληκτικό το πώς συνυπάρχουν όλοι αυτοί μέσα στους Πράσινους κάτω από την ηγεμονία μιας μετριοπαθούς γραμμής, που δεν θέτει στο στόχαστρο την ελεύθερη αγορά, αλλά οραματίζεται -μέσω της πράσινης αγοράς!- μια μετακαπιταλιστικλή κοινωνία. Άλλωστε, παίρνουν ψήφους όχι μόνο από την αριστερά, αλλά και από τη δεξιά, και από την ακροδεξιά, μάλιστα.

 6. Προσυπογράφουμε το σχόλιο του Στέλιου. Θα θέλαμε να προσθέσουμε: είναι κάπως ανακριβές να θεωρεί κανείς ότι οι οικολόγοι-πράσινοι έχουν αποκρυσταλλωμένα πολιτικο-ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Δεν ξέρουμε αν στο κόμμα συνυπάρχουν όλα τα ρεύματα, τα οποία αναφέρει ο Στέλιος ως εκφραζόμενα από αυτό το κόμμα, αλλά σίγουρα υπάρχει μια σημαντική μερίδα που συνδέει την οικολογία με αντινεοφιλελεύθερη οπτική.

 7. Απλά μια υπενθύμιση. Οι Έλληνες πράσινοι ανήκουν στο μπλοκ των Ευρωπαίων πρασίνων. Μην ξεχνάμε λοιπόν πως με τις ευλογίες του κ. Φίσερ το ΝΑΤΟ ξεστοκάρισε ότι οικολογικές και φιλικές προς το περιβάλλον βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου είχε στην Γιουγκοσλαβία.

 8. Βαρόμετρο, καθόλου το δικηγόρο των ευρωπαίων πρασίνων δεν θέλω να κάνω, πλην όμως, όταν ο Φύσερ ακολουθούσε αυτή τη γραμμή ως ΥΠΕΞ, κόντεψε να διασπαστεί το κόμμα του και στο συνέδριό τους, είχε φάει στη μούρη τούρτες και κόκκινες μπογιές.
  Ο Φύσερ είναι ό,τι είναι, αλλά είναι λίγο άδικο να χρεώνουμε σε ένα κόμμα – συνοθύλευμα αυτή την πολιτική συλλήβδην.
  (Υπάρχουν άλλα για να τους χρεωθούν εξάλλου).

 9. Λοιπόοον.
  Για τους Γερμανούς Πράσινους: Ο Φίσερ εξυπηρέτησε πιστά (αφού έκαμψε τις αντιρρήσεις του κόμματός του) τα συμφέροντα της εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας. Το ντόπιο παράρτημα πρασίνων, φαντάζομαι, θα εξυπηρετούσε πιστά τα τα συμφέροντα της εξωτερικής πολιτικής της … Γερμανίας εκτός αν έρχονταν βέβαια σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

  Ναι, νομίζω το να ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ είναι εξίσου έντιμο με το να ψηφίζεις Πράσινους (και πιο έξυπνο, εφόσον το ΠΑΣΟΚ μπορεί να σου κάνει και κανά ρουσφέτι)

  Μαυροχάλι, σίγουρα θα υπάρχει στους Πράσινους μία μερίδα «που συνδέει την οικολογία με αντινεοφιλελεύθερη οπτική.» Είμαι μάλιστα σίγουρος ότι τέτοιες μερίδες θα υπάρχουν και σε άλλα κόμματα

  «Αποκρυσταλλωμένα πολιτικο-ιδεολογικά χαρακτηριστικά». Τι πράγμα;! Το μάρκετιγκ δεν γνωρίζει πολιτικο-ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Εξάλλου η ηγεσία τους φαίνεται να έχει πολύ αποκρυσταλλωμένα.

  Τροβατόρε, το μύνημά σου ήταν κάπως ασαφές και δυσερμήνευτο …

  Στέλιο ευχαριστώ για τις εύστοχες διευκρινίσεις. Μόνο για το «οραματίζεται μια μετακαπιταλιστική κοινωνία» δεν θα παιρνα όρκο.

  Γιάννη, όντως «οικολόγος» μπροεί να συνδυαστεί με ο,τιδήποτε. Ξέχασες στο σενάριο τη συμμαχία με τους γκέι ναζί (που κι αυτοί υπάρχουν!)

 10. Ααα, πες το έτσι Τροβατόρε να καταλάβουμε.

  Να διευκρινίσω ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι πιο σοβαρό εμπορικό προϊόν από τους Ελληνες Οικολόγους του Δ. Βεργή (σιγά μη δώσω λινκ).

  Βέβαια, όπως γράφει ένας ψηφοφόρος (;) του κόμματος:
  «Δημοσθένη όσο και αν σε κατηγορούν, εμείς είμαστε μαζί σου. Σε κατηγορούν γιατί οι μεν γνωρίζουν ότι η πολιτική τους φαλίρησε, οι δε ξέρουν πως είναι ξένοι πράκτορες ενώ εσύ αγνός Έλληνας»

  Και ένας άλλος:
  KIRIE PROEDRE GIASAS SINXARITIRIA GIATON AGONA POYKANETE GIATOPERIBALON KE SAS EFXOME KEUASA PSIFISOYME NA MPITE KESTIN BOYLI IMASTE 7 ADERFIA OLI ME PEDGIA DILADI 30 PSIFI DAREUIKA TOSAXRONIA TOY PAPANZIDES STA MEGALA KOMATA TOYLAXISTON ESIS DEN KOROIDEBETE TON KOZMO.

  (ανθρωποκεντρισμός, όχι αστεία)

 11. η «πράσινη μπίζνα» στην Ελλάδα…

  Herr K.,

  από πότε έχουμε τέτοια πελατεία στην χώρα μας;
  από πότε αποκτήσαμε «πράσινη» κουλτούρα του 6% ;
  που βρίσκονταν οι πράσινοι στις βουλευτικές, και στο μεταξύ διάστημα;
  πως ξαφνικά «περάσαμε» στην πράσινη αυγή;

  αν είχαμε 6% οικολόγων στην Ελλάδα, δεν θα είμασταν (στην) Ελλάδα…

  worldcity

  Υ.Σ.: και η μπίζνα – μπίζνα

 12. Ακριβέστατα, Στέλιο.

  Worldcity οι ερωτήσεις είναι για το κόμμα του Βεργή ;p Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι ο Συρίζα δεν τράβηξε μέχρι τέλους και χρειάστηκε να εφευρεθεί άλλη φούσκα. (Δεν υπονοώ ότι ο Σύριζα είναι μόνο φούσκα)

  Κρότ, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια

 13. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κομματική προέλευση εκείνων που δηλώνουν σήμερα ότι θα ψηφίσουν Οικολόγους με κριτήριο την ψήφο στις εκλογές του 2007. Ειδικότερα, 27% δηλώνουν ότι προέρχονται από τη ΝΔ, 18% από το ΠΑΣΟΚ 15% από το ΣΥΡΙΖΑ, 3% από το ΚΚΕ και 2% από το ΛΑΟΣ.

  Από έρευνα της Public Issue.

 14. Herr K.,

  μόνο κώμα Βεργή μπορεί να υφίσταται, άρα κανένας λόγος για κόμμα.

  τα στοιχεία που δίνει ο manos για την προέλευση των ψηφοφόρων είναι χαρακτηριστικά, και επιτρέψτε μου να τα λάβω υπ’ όψιν γιατί προέρχονται απ’την Public Issue, την πλέον αξιόπιστη εταιρεία σφυγμομετρήσεων – (πιστεύω ότι γνωρίζω καλά το θέμα της Public Issue ).

  Οι ερωτήσεις «παραμένουν».

  Πιθανώς, το αποσπασματικό «φαινόμενο» των οικολόγων στις ευρωεκλογές, θα εξυπηρετήσει την κυβέρνηση στις εθνικές.

  Αν ισχυριστούμε, ξέρετε, ότι ποσοστά της τάξεως του 6 % των οικολόγων έχουν δυναμική και μέλλον στην Ελλάδα, έχω την εντύπωση ότι κινδυνεύουμε να εκτεθούμε ανεπανόρθωτα.

  Ελπίζω στον περιορισμό ενός σχολίου, να μην παρεξηγηθώ,

  προσπαθώ να πω απλά ότι οι βαλβίδες αποσυμπίεσης μπορεί να μην δείχνουν απαραίτητα «πράσινη» πολιτική συνείδηση (που, αλίμονο! δεν υφίσταται στην Ελλάδα των αρνητικών ρεκόρ ),

  αλλά να περιγράφουν ένα πολιτικό by pass, για κάθε χρήση…

  worldcity

  Υ.Σ.: και η μπίζνα – μπίζνα

 15. Τροβατόρε, είναι σοβαρό το θέμα, έρχομαι να το ζητήσουμε από κοντά! Στο μικρό αύριο;

  Worldcity λες πιο κομψά ό,τι λέμε και οι υπόλοιποι σε αυτό το ποστ (νομίζω)…

  Δημοσκοπήσεις:
  Μάνο, υπάρχει κάποιο λινκ πρόχειρο; Αν την ερμηνεύω σωστά, οι μετακινηθέντες προς ΟΠ είναι αυτοί που πριν ένα χρόνο την είχαν κάνει για Σύριζα.
  Worldcity, αν δεν δουλεύεις για την public issue ;) γιατί εκτιμάς ότι είναι η πιο αξιόπιστη;

 16. Herr K.,

  ήδη ως VPRC, o Γ. Μαυρής είχε κάνει την επιλογή του ως προς την μεθοδολογία του. Και μετά τον διαχωρισμό, απ’ τον οποίο προέκυψε η Public Issue, ως εταιρεία, παρακολουθεί και βρίσκεται μέσα στις εξελίξεις στο πεδίο αυτό – και όσο αφορά την Ελλάδα είναι, τουλάχιστον, στην πρώτη σειρά.

  Αξίζει να αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας σχετικά με αυτό:
  http://www.publicissue.gr/wp-content/uploads/2007/09/melidis-mavris-methodology-discussion.pdf

  worldcity

  Y.Σ.: «ασκούμενος» -αναγκαστικά- στη μεταγλώσσα : όχι δεν ήμουν μέσα στην παραγωγή της Μήδειας του Ανατόλι Βασίλιεφ, όχι δεν εργάζομαι στην κρατική τηλεόραση και δεν έχω εβραϊκή καταγωγή (!) (περίπτωση Πάνου Χαρίτου), όχι δεν είμαι η Α. Παναγιωταρέα! (μου άλλαξαν τα «φώτα» και το φύλλο…) και δεν την γνωρίζω (περίπτωση ανέλιξης Α.Π στο ΑΠΘ), και

  όχι δεν εργάζομαι για την VPRC ή την Public Issue, και δεν είμαι φίλος του Γ.Μαυρή.

  Όμως, αγαπητέ Herr K. προσπαθώ να είμαι πιο κοντά στον «συζητητή» του Μ. Φουκώ, πιο κοντά στο «δύο – τρία πράγματα που ξέρω γι’ αυτήν» του Ζ.Λ. Γκοντάρ.

  Μιλώντας με ανθρώπους που δεν είναι στο χώρο που δραστηριοποιείται ο Γ.Μ. αλλά τον γνωρίζουν πολλά χρόνια, μου έχουν πει για την εμμονή στο αντικείμενό του, την προσήλωσή του στην επιστήμη του και στην (προσπάθεια του για την) ακρίβεια των αποτελεσμάτων που δημοσιεύει.

  απλώς

 17. Worldcity ευχαριστώ. Από το κείμενο που παραθέτεις (κάνω περίληψη για όσους δεν το διαβάσουν) βγαίνει όχι μια αμφισβήτηση αξιοπιστίας δημοσκοπήσεων αλλά μια απορία: γιατί δεν δημοσιοποείται η μεθοδολογία αναγωγής αδιευκρίνιστης ψήφου ώστε να μπορούμε να κρίνουμε – εύλογο αίτημα. Επίσης υπογραμμίζεται ότι η στρέβλωση των αποτελεσμάτων προκύπτει κυρίως από τον τρόπο παρουσίασης των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων από τα ΜΜΕ – αναμενόμενο. Ευχαριστώ επίσης που απαντάς – πειστικά κατ εμέ – στο γιατί τη θεωρείς αξιόπιστη (Μα τι πολιτισμένο μπλογκ, με το σεις και με το σας!!)

  Μαζί σου μεγάλε τιμονιέρη Τροβατόρε!

  Μερσί Μάνο, θα το κοιτάξω μετά το μπάνιο μου σε μια αμμωδέστατη κερκυραϊκή παραλία… Καλή προβολή του Θιάσου σήμερα http://poetryscale.wordpress.com/2009/05/14/thiasos/

  [Νοσφεράτε, προβοκάρω, προβοκάρω αλλά δεν τσιμπάς]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s