lux

 

 

 

 

 

 

Ανακοίνωση απολύσεων, διαδηλώσεις, δακρυγόνα:  Η χθεσινή διαδήλωση στο κέντρο του Λουξεμβούργου, απ’όπου και οι φωτογραφίες, δεν έχει κάποια ιδιαιτερότητα. Μάλλον ως αξιοπερίεργο την αναφέρω, σε μία χώρα όπου σπανίζουν οι αναταραχές.

[Παρ’ όλ’ αυτά το Λούξο, όπως το αποκαλούν όσοι Ελληνες έχουν ζήσει εκεί, είναι ήδη από το 1948 κατάλληλα προετοιμασμένο για τα «δύσκολα»: βλ. εδώ ].

Για περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο (ευχαριστώ τη Μαρία για την είδηση και το υλικό). Κι ένα άρθρο στα αγγλικά για το θέμα.

13 thoughts on “lux

 1. Γαλλικά δε γνωρίζω για να διαβάσω τα «δύσκολα», αλλά νομίζω πως είναι αναμενόμενο για ένα κρατίδιο που στηρίζεται εν πολλοίς στο χρηματοπιστωτικό σύστημα να βιώνει τέτοιες συγκρούσεις. Δε σας κρύβω βέβαια ότι με εκπλήσσει (και χαροποιεί εν μέρει) το γεγονός ότι κατέβηκαν στους δρόμους με τέτοια ένταση. Άντε και στα δικά μας.

 2. Ορίστε στα ελληνικά λοιπόν από την παρουσίαση του σχετικού βιβλίου:

  «Καθώς ο Ψυχρός πόλεμος έβαινε προς το τέλος του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζούλιο Αντρεότι, μετά τις δικαστικές έρευνες για κάποιες μυστηριώδεις τρομοκρατικές ενέργειες στην Ιταλία, υποχρεώθηκε να επιβεβαιώσει τον Αύγουστο του 1990 ότι τόσο η χώρα του όσο και άλλες χώρες της Δ. Ευρώπης, μέλη του NATO, είχαν υπάρξει πεδίο δράσης ενός μυστικού στρατού. Ο μυστικός στρατός συγκροτήθηκε μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας, προκειμένου να καταπολεμήσει τον κομμουνισμό στη Δ. Ευρώπη. Σε κάθε χώρα η μυστική υπηρεσία του στρατού, σε στενή συνεργασία με τη CIA ή την MI6, διεύθυνε τον αντικομμουνιστικό στρατό εντός της επικράτειάς της, εν αγνοία των κοινοβουλίων και του πληθυσμού. Στην περίπτωση που οι Σοβιετικοί εισέβαλλαν στη Δ. Ευρώπη, οι μυστικοί στρατιώτες της Gladio, υπό τις διαταγές του ΝΑΤΟ, θα έστηναν το περίφημο δίκτυο Stay Behind που θα λειτουργούσε ως οπισθοφυλακή και θα δρούσε πίσω από τις γραμμές του εχθρού. Αλλά η σοβιετική εισβολή δεν έγινε ποτέ. Ο πραγματικός και συνεχής κίνδυνος στα μάτια αυτών που σχεδίαζαν τη στρατηγική του μυστικού πολέμου, στην Ουάσιγκτον και στο Λονδίνο, ήταν τα κατά καιρούς ισχυρά κομμουνιστικά κόμματα στις δημοκρατίες της Δ. Ευρώπης. Έτσι, ελλείψει σοβιετικής εισβολής, το δίκτυο πήρε τα όπλα σε πολλές χώρες και διεξήγε έναν μυστικό πόλεμο ενάντια στις πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς. Αναμείχθηκε σε μια σειρά τρομοκρατικών επιχειρήσεων και παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων, που επίτηδες αποδόθηκαν στους κομμουνιστές για να κλονιστεί το κύρος της Αριστεράς στις εκλογές. Οι επιχειρήσεις είχαν πάντα ως στόχο να σπείρουν τον μέγιστο δυνατό φόβο στον πληθυσμό, και κυμαίνονταν από πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις σε τρένα και αγορές (Ιταλία), συστηματικά βασανιστήρια των αντιφρονούντων (Τουρκία) και υποστήριξη ακροδεξιών πραξικοπημάτων (Ελλάδα και Τουρκία), μέχρι την εξολόθρευση των κομμάτων της αντιπολίτευσης (Πορτογαλία και Ισπανία). Όταν οι μυστικοί στρατοί αποκαλύφθηκαν, το ΝΑΤΟ και οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας αρνήθηκαν να τοποθετηθούν επ’ αυτού που ο Τύπος διατεινόταν ότι αποτελούσε «το καλύτερα κρυμμένο, και το πιο καταστροφικό, πολιτικοστρατιωτικό μυστικό από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο». »

  Για περισσότερα (και κάποιες αντιρρήσεις επ αυτών) βλ:

  http://histologion-gr.blogspot.com/2006/02/state-department.html

  http://theamapati.wordpress.com/2007/03/27/270307/

 3. Και κατ’επέκταση εξαγωγή του κινήματος.
  Το Δεκέμβρη στη χώρα μας είδαμε εξαγωγή του κινήματος άνευ διαδηλωτών.

  Σας ευχαριστώ για τη μετάφραση, αν και δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στην προτεοιμασία του Λουξεμβούργου (ή μήπως δεν κατάλαβα κάτι καλά από την ανάρτηση;).

 4. Οχι, εγώ δεν ήμουν σαφής. Το απόσπασμα στα ελληνικά είναι απλώς η παρουσίαση του βιβλίου και όχι η μετάφραση του συγκεκριμένου (γαλλικού) κειμένου – από το ίδιο βιβλίο – όπου αναφερόταν και το Λούξο

 5. Σας γραψανε και οι εφημερίδες!
  http://www.tvxs.gr/v11538

  Και τελικά είχε μάλλον κάποια ιδιαιτερότητα. Κακώς μιλήσαμε για εισαγώμενους συνδικαλιστές κλπ, αφού η διαμαρτυρία γινόταν ενάντια πολυεθνικής της οποίας η έδρα είναι στο Λουξ, την ώρα που συνεδίαζαν τα μεγάλα κεφάλια της. Οι εργαζόμενοι στην εταιρία προφανώς δεν προέρχονται μόνο από το Λουξ, αλλά και από τις γειτονικές χώρες, τουλάχιστον.

 6. Ναι, οι εργαζόμενοι ήταν κυρίως Βέλγοι κ Γάλλοι. Ξερεις γιατί ασχολήθηκαν με το θέμα οι Times of India (εκ των πηγών που παραθέτει το Τvxs); Η εταιρεία είναι πλέον ινδικών συμφερόντων!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s