Να σώσουμε ό,τι μπορούμε (Ιταλία)

Ενώ ξέρουμε πάνω κάτω τα βασικά για τον Μπερλουσκόνι, οι λεπτομέρειες είναι πάντα πιο παραστατικές:  Το κείμενο περιγράφει πώς δόθηκε το δαχτυλίδι της εξουσίας από τους σοσιαληστές στον Μπερλουσκόνι (γιατί αυτών αποτελεί συνέχεια ο καβαλιέρε και όχι τόσο των χριστιανοδημοκρατών) το 1993, όταν, εν μέσω σκανδάλων, το σύστημα κατέρρεε:

«Ο Κράξι μπαίνει στην αίθουσα σαν κυνηγημένο ζώο:  ΄πρέπει να βρούμε ένα όνομα, ένα σύμβολο,΄ λέει στο Μπερλουσκόνι. Θα απευθυνθείς στο κομμάτι του πληθυσμού που είναι αποπροσαντολισμένο αλλά δεν θέλει τους κομμουνιστές και θα σώσουμε ότι μπορούμε΄ Μετά ο Κράξι κάθεται κάτω κι αρχίζει να σχεδιάζει ομόκεντρους κύκλους σ ένα κομμάτι χαρτί: ΄Κοίτα, εδώ είναι μια εκλογική περιφέρεια . Εχει ας πούμε 110.000 κόσμο. Κάπου 80.000 έχουν δικαίωμα ψήφου κι απ’αυτους 60.000 θα πάνε να ψηφίσουνε. Λοιπόν, έχεις τα κανάλια, και τους βομβαρδίζεις κάθε μέρα από την τηλεόραση – 30.000 κόσμο άμα καταφέρεις να ψηφίσουνε τον υποψήφιό σου, έχουμε αντιστρέψει το κλίμα. ΄Οκ, κατάλαβα΄, λέει ο Μπερλουσκόνι.»

Η συνέχεια είναι γνωστή. Σημειωτέον ότι οι αριστερoί πολιτικοί αντέδρασαν υποτονικά ή καθόλου όταν ο Μπερλουσκόνι ψήφιζε νόμους που έδιναν ασυλία σε αυτόν και στις επιχειρήσεις του.

Κι ένα τελευταίο: Με την ανάληψη της πρωθυπουργίας ένα ιταλικό δικαστήριο τον απάλλαξε από την κατηγορία της δωροδοκίας δικαστών. Η αιτιολογία δεν ήταν, όπως θα ανέμενε κάποιος, ανεπαρκείς αποδείξεις της ενοχής του. Απλώς το δικαστήριο έκρινε ότι υπήρχαν ελαφρυντικά: «το δικαστήριο κρίνει ως γεγονός αποφασιστικής σημασίας την εξέχουσα κοινωνική θέση»  του κατηγορουμένου. Πώς το έλεγε ο Ηλίας Πετρόπουλος (για άλλες εποχές); «Δικαιοσύνη, δουλάρα της Αστυνομίας»;

[  Τα στοιχεία προέρχονται από το πρόσφατο άρθρο του πάντα γλαφυρού Πέρι Αντερσον: http://www.lrb.co.uk/v31/n04/ande01_.html ]

17 thoughts on “Να σώσουμε ό,τι μπορούμε (Ιταλία)

 1. Πολύ σας ευχαριστούμε, herr k., για την υπόδειξη. Εμείς βέβαια, για να λέμε την αλήθεια, πήγαμε βουρ και βυθιστήκαμε σε εκείνο το άλλο για το ασπόνδυλο ονόματι (ιταλική) αριστερά.

 2. Α ναι, πολύ καλό και διδακτικό κι αυτό: http://www.lrb.co.uk/v31/n05/ande01_.html

  Ενδιαφέροντα και τα σχόλια αναγνωστών. Σημειώνω ένα που λέει ότι το δρόμο για τον Μπ. τον άνοιξε η εκστρατεία κατά της διαφθοράς, όντας απολιτική, να πώς:

  But in truth it was the Clean Hands operation itself that paved the way to Berlusconi’s government. Forza Italia was a populist appropriation of the anti-political climate created by Clean Hands.

  Anti-corruption drives rarely help radical and progressive politics. On the contrary, they stir demotic and atavistic forces. In Britain, the attack on Tory corruption gave New Labour a way to attack the right without having to frame a positive political alternative, and the result was a technocratic government without principles (not unlike Mr Prodi’s). And anti-corruption drives can just as easily consume those who seek to use them, because they are against the nature of democratic politics, giving power to investigators, magistrates, judges, ombudsmen and other unelected officials.

 3. Τροβατόρε αγόρι μου,
  το βάρος της Θέκλας είναι αξία ανεκτίμητη, εξ ου και ασυζητητί δεδομένη.
  Γενικώς και ειδικώς. Σε περικαλώ λοιπόν να συμμορφωθείς και να μην αμφισβητείς τα ιερά και τα όσια (άπιστε!) γιατί θα πέσει το πυρ το εξώτερον και θα σε τσουρουφλίσει, κακομοίρη μου!
  Τα μάτια σου τέσσερα, το κακό καραδοκεί (και δεν εννοώ το τσαχπίνικο το δικό μου).
  Και, ψιτ! Στη Θέκλα υπόκλιση, όχι τσιριμόνιες.
  ΄Αντε γιατί σε λίγες μέρες θα με έχεις περισσότερη ανάγκη από ό,τι μέχρι σήμερα (ξέρω εγώ, πίστευε και μη ερεύνα!)
  Πες του να συμμαζευτεί, κυρ Κάπα, γιατί δεν τον βλέπω καλά.

 4. Θέκλα μου δεν ήθελα να σε προσβάλω αλλά το «ειδικό βάρος» είναι κάτι το ασαφές ενώ το πραγματικό βάρος μπορεί να κληθώ να το σηκώσω σε καμιά κακοτράχαλη παραλία το καλοκαίρι.

 5. Εμ, εδώ σε θέλω μάστορα! Στα πραγματικά τα βάρη. Ή τα έχεις τα μπράτσα ή δεν τα έχεις, πώς να το κάνουμε? Η Θέκλα γουστάρει άντρες με πυγμή, όχι τίποτα χαμένα λυκειόπαιδα που βγάλανε χτικιό και πίνουνε σίδηρο για να δυναμώσουν το πρωί μαζί με το Μίλκο τους.
  Τροβατόρε, μία είναι η λύσις αγόρι μου: γυμναστήριο τώρα, αλλιώς Θέκλα πάπαλα.

  Κυρ Κάπα καλοτάξιδος.

 6. Ωραίο και το σεντόνι του P. Anderson για την Ιταλία.

  Στέκομαι σε ένα σημείο:

  – Εκεί όπου αναλύει τη δομή και το λόγο της λίγκας («Το τελευταίο λενινιστικό κόμμα;»).

  Και μια υπόθεση εργασίας: Κατά πόσο συνέβαλε στην ανάδυση του «καισαρομπερλουσκονισμού» το αδιέξοδο της «στρατηγικής της έντασης» που είχε υιοθετήσει η ιταλική αυτονομία από τα τέλη του ’70 κι ύστερα;

  Η Ιταλία σήμερα είναι ένα πολιτικό εργαστήρι συνθέσεων στον χώρο της δεξιάς που πρέπει να μας απασχολήσει, διότι νομίζω πως έχει πολλά να μας πει για το πως θα εξελιχθεί η πολιτική σφαίρα σε όλη την Ευρώπη…

 7. Συμφωνώ απόλυτα ότι η Ιταλία δείχνει το δρόμο, πολλά και τα κοινά με Ελλάδα εξάλλου. Μια θεμελιώδης διαφορά πάντως. Η Ιταλία δεν έχει εθνικά ζητήματα ούτε είναι ημι-προτεκτοράτο.

  Τώρα για τη στρατηγική της έντασης, τι να πω; όταν το ΚΚΙ είναι ένα ευρω-σταλινικό κόμμα δουλικό προς το σύστημα – κάτι που προδιαγράφει τη στροφή του σε έναν νεο-φιλελευθερισμό εξίσου δουλικό -, η ένταση δεν είναι αναμενόμενη; Αναμενόμενη όχι δικαιολογημένη. Με άλλα λόγια – ζήτω η πραγματικά κεϋνσιανή σοσιαλδημοκρατία! Αν έχετε κάτι καλύτερο…

 8. «Η Ιταλία δεν έχει εθνικά θέματα …» — ναι, ωστόσο η Ιταλία έχει πολύ έντονες διαφοροποιήσεις μεταξύ των διαφορετικών περιοχών της, γεγονός που παίζει σημαντικό ρόλο.

 9. Μαυροπρόβατο, ξέρω ότι διαφωνείς αλλά πέραν του στεγνού νερού, υπάρχει κάποιο πιο πειστικό επιχείρημα κατά της επιδίωξης του κεϋνσιανισμού ως αντίβαρου στο νεο-φιλελευθερισμό ; Ως όραμα ασφαλώς δεν «πουλάει»

  (Για τον «ευρω-σταλινισμό» του ΚΚΙ δεν επιμένω, είναι θέμα ορολογίας απλώς. Πιστεύω ότι δεν διαφωνούμε)

  Μαυροχάλι, ναι. Δεν ξέρω βέβαια αν είναι πιο έντονες απ’ ότι στην Ελλάδα πχ.

 10. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ

  Μονόπρακτο

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Αγαπητοί συνάδελφοι, κηρύσσω την έναρξη της συνεδρίασης του Συνδέσμου μας. Σήμερα θα μας απασχολήσει ένα σοβαρό ζήτημα..

  1ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Κύριε Πρόεδρε σας ζήτησα να προτάξετε το θέμα της έγκρισης των νοσηλίων μας …

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Ησυχία. Εγώ καθορίζω την ημερήσια διάταξη. Το θέμα που θα συζητήσουμε είναι πολύ σοβαρό.

  ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
  (φωνές) Τι είναι, τι είναι, μας κόβουν το επίδομα αεροθεραπείας;

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Αυτός ο ανόητος συνάδελφός μας που κόπηκε στις προαγωγές από την κυρία Υπουργό Εξωτερικών και βγήκε πρόωρα στη σύνταξη, έκανε αίτηση εγγραφής στο Σύνδεσμο Συνταξιούχων Διπλωματικών Υπαλλήλων.

  ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
  (φωνές) Το καθίκι, το καθίκι!

  2ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Και πως το έμαθε, το κτήνος, ότι υπάρχουμε, και μας έκανε τέτοια θρασύτατη αίτηση που προσβάλει συθέμελα το οικοδόμημά μας;

  3ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Άν γίνει μέλος του συνδέσμου μας και το μάθει η κυρία Υπουργός, χαθήκαμε!

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Έκανε λάθος η γραμματέας μου και του έστειλε ονομαστικά ένα έντυπο για να πληρώσει τη συνδρομή του έτους 2009.

  ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
  (φωνές) Και τί έγινε;

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Εκείνος την πλήρωσε!

  ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
  Ααααααααααααααααααα!

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Όμως μην απελπίζεστε κύριοι συνάδελφοι. Μπορεί να πλήρωσε τη συνδρομή, όμως δεν προτίθεμαι να τον εγγράψω. Ρώτησα σχετικά και τον Νομικό Σύμβουλο του Κράτους στο Υπουργείο Εξωτερικών και πήρα τη διαβεβαίωση ότι μπορώ να κάνω ό,τι θέλω, χωρίς να δώσω λογαριασμό.

  4ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Κύριε Πρόεδρε, δεν νομίζω ότι έχετε αντιληφθεί τη σοβαρότητα του θέματος. Δεν μπορείτε να αρνηθείτε σε έναν συνταξιούχο διπλωματικό υπάλληλο να γραφτεί στο Σύνδεσμό μας. Τι σκατά «Σύνδεσμος Συνταξιούχων Διπλωματικών Υπαλλήλων» είμαστε τότε;

  1ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Να κάνουμε τροποποίηση του καταστατικού μας. Να βαπτιστούμε σε «Σύνδεσμο Συνταξιούχων Πρέσβεων». Αυτός δεν είναι Πρέσβης και έτσι δεν θα μπορέσει να γραφτεί στο Σύνδεσμό μας.

  3ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Τι αηδίες λες ρε Κώστα; Αφού ξέρεις ότι ο περι ου ο λόγος έχει μαζέψει ένα σωρό αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας που ακυρώνουν την παράλειψη της προαγωγής του στον πρεσβευτικό βαθμό. Κάποια στιγμή θα εφαρμοστούν.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Έχω τη διαβεβαίωση της κυρίας Υπουργού Εξωτερικών ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει καμία απολύτως ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

  3ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Κύριε Πρόεδρε σας πιάνω αδιάβαστο. Η διαβεβαίωση που πήρατε από την Υπουργό Εξωτερικών δεν είναι ενημερωμένη, μάλλον μπαγιάτικη μου φαίνεται. Ο ενδιαφερόμενος έχει κάνει μήνυση κατά της Υπουργού Εξωτερικών επειδή παραβιάζει το άρθρο 95 του Συντάγματος που επιτάσσει την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων. Η υπόθεση είχε ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή και ο Εισαγγελέας Εφετών είχε ετοιμάσει τη δικογραφία για να τη στείλει στη Βουλή. Στο σημείο αυτό το έμαθε η Υπουργός Εξωτερικών και έπεσε στα πόδια του Πρωθυπουργού λέγοντάς του «Κώστα Σώσε με!». Και εκείνος έκλεισε τη Βουλή προωθώντας για υπογραφή ένα προεδρικό διάταγμα που έκλεινε πρόωρα τις εργασίες της Συνόδου της Βουλής. Με τον τρόπο αυτό πέτυχε παραγραφή. Και καλά έκανε. Φαντάζεστε τι θα συνέβαινε αν γινόταν στη Βουλή πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την παραπομπή της Υπουργού Εξωτερικών στην τακτική δικαιοσύνη; Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα πέθαινε από τη χαρά του, θα χόρευε ζεϊμπέκικο μέχρι το πρωϊ, θα έτρωγε κρέας, θα …

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Ουφ, ανακουφίστηκα. Άρα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα αφού παραγράφτηκε το αδίκημα της Υπουργού Εξωτερικών.

  3ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Νομίζετε… Σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης Υπουργών, με το κλείσιμο της Βουλής παραγράφτηκαν τα αδικήματα της κυρίας Υπουργού Εξωτερικών που διαπράχτηκαν στην πρώτη κυβέρνηση της περιόδου 2004-2007. Όμως η κυρία Υπουργός συνεχίζει να έχει ποινική ευθύνη εφόσον εξακολουθεί να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Αυτό είναι σοβαρότατο πρόβλημα. Αν πάθει κάτι η κυρία Υπουργός Εξωτερικών, τότε…

  5ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Δεν θα γίνουμε πρέσβεις εκ Προσωπικοτήτων…

  6ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Θα σταματήσουν να μας απονέμοντα τα παράσημα του Τάγματος του Φοίνικα…

  7ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Δεν θα διοριζόμαστε ως υπεράριθμοι Πρέσβεις για τις ανάγκες λόγω ανάληψης της Προεδρίας στον ΟΑΣΕ…

  8ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Δεν θα μας αναθέτει να γράφουμε σχέδια Νόμων για τον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών…

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Σταματήστε ανόητοι! Αν φύγει από τη μέση η κυρία Υπουργός Εξωτερικών τότε θα πάψουμε εμείς με τα αρνητικά φύλλα ποιότητας που έχουμε συντάξει προ 20-30 ετών να ασκούμε βέτο στην προαγωγή των διπλωματικών υπαλλήλων. Θα μας αγνοούν με την πάροδο του χρόνου… Θα μας ξεχάσουν και θα μας αγνοήσουν…

  8ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Μέχρι τώρα μπορούσαμε και καίγαμε ένα νέο διπλωματικό υπάλληλο με ένα στίγμα που τον ακολουθούσε σε όλη του τη ζωή…

  9ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Αν φύγει από τη μέση η κυρία Υπουργός Εξωτερικών, τότε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων στις συνεδριάσεις του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου θα νομίσει ότι μπορεί να εκφράσει ελεύθερα τις απόψεις του… Σκεφτείτε, θα μπορεί να μιλάει!

  10ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Εγώ είχα φάει μια βδομάδα ολόκληρη ψάχνοντας σε λεξικά για να γράψω ένα φύλλο ποιότητας που θα έκαιγε για πάντα αυτόν τον ηλίθιο, και τώρα αυτός θα μας βγει και από πάνω; Θα πάει τσάμπα όλος αυτός ο κόπος μου;

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Ησυχία παρακαλώ! Κάντε ησυχία για να μπορέσουμε να σκεφτούμε ήρεμα και να βρούμε λύση στο πρόβλημά μας. Ευτυχώς που έχουμε διατηρήσει τον παλιό τρόπο τήρησης αρχείων στη ΣΤ1 Διεύθυνση Προσωπικού του Υπουργείου Εξωτερικών. Εκεί μένει αναλλοίωτη η ρετσινιά που βάλαμε στον υπάλληλο πριν από 20-30 χρόνια.

  12ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Ναι αλλά αυτό το καθίκι, που ζητάει τώρα να γίνει μέλος του Συνδέσμου μας, έκανε προσφυγή στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και έχει ζητήσει τη διαγραφή των αρχείων με τα οποία εμείς του βάλαμε ρετσινιές πριν από 20 – 30 χρόνια, με το επιχείρημα ότι σύμφωνα με το νόμο περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα η πληροφορία που επεξεργάζεται η Διεύθυνση Προσωπικού πρέπει να είναι ακριβής και ενημερωμένη… Και να σκεφτείτε ότι οι διατάξεις του νόμου περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είναι ειδικές διατάξεις σε σχέση με τον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών και στηρίζονται σε Κοινοτική Οδηγία που υπερισχύει όχι μόνο του νόμου αλλά και του Συντάγματος…

  ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
  (φωνές) Το καθίκι, το καθίκι.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Όμως κύριοι συνάδελφοι, έχουμε με το μέρος μας τον Διευθυντή της ΣΤ1 Διεύθυνσης Προσωπικού, τον κύριο Βασίλη Κωστή. Αυτός, πιστεύουμε, δεν θα επιτρέψει ποτέ την εφαρμογή του νόμου περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στα αρχεία του. Στη χώρα μας, τη Μεγάλη Κολομβία, τη χώρα του Ελευθερωτή, θα θριαμβεύσει η αξιοκρατία και η παράδοση των καλών οικογενειών στην οποίες εδράζεται η κοινωνική μας ζωή.

  ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
  (φωνές) Μπράβο στον Βασίλη Κωστή!

  13ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Ναι, αλλά είναι έντιμος άνθρωπος. Έχω μάθει να φοβάμαι τους έντιμους ανθρώπους. Αν έρθει καμία μέρα τσαντισμένος στο Γραφείο του, αν έχει πιεί πολύ το μεσημέρι και ξαναπάει στη δουλειά, αν του λασκάρει καμιά βίδα και αποφασίσει να εφαρμόσει το νόμο περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στα αρχεία του και αρχίσει να διαγράφει όσες ρετσινιές βάλαμε εμείς πριν από 20- 30 χρόνια;

  ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
  (φωνές) Αίσχος! Αίσχος!

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Όμως, κύριοι συνάδελφοι, πρόκειται να πάρει το πόστο του Πρέσβη της Κολομβίας στη Λισσαβώνα. Όποιος πάει στη Λισσαβώνα, το μόνο που δεν σκέφτεται είναι να εφαρμόσει το νόμο περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα..

  13ος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
  Δεν έπρεπε να αποφασίσουν να στείλουν τίμιο άνθρωπο στη Λισσαβώνα.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  Μα δεν είχε άλλη επιλογή η κυρία Υπουργός Εξωτερικών. Ένας Προσωπάρχης πηγαίνει πάντοτε στη Λισσαβώνα, ένας ΣΤ’ Γενικός Διευθυντής πηγαίνει πάντοτε στη Μαδρίτη, ένας Εισηγητής του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου πηγαίνει πάντοτε στη Ρώμη και αν δεν έχει τελειώσει εκεί τη θητεία του ο προηγούμενος Εισηγητής, πηγαίνει στην Αγία Έδρα, κλπ. Όμως ευελπιστώ. Μία Λισσαβώνα λυγίζει ακόμα και σίδερα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s