νέο βελτιωμένο και αντικαπιταλιστικό

- Κι αν καταργούσαμε την ιδιοκτησία; - Α, το μαλάκα. Μού κλεψε την ιδ�α!

- Κι αν καταργούσαμε την ιδιοκτησία; - Α, το μαλάκα. Μού κλεψε την ιδέα!

Γαλλία, 2002. Ενας νέος με φωτογένεια και ευφράδεια (Ολιβιέ Μπεζανσενό) εκλέγεται αρχηγός του ιστορικού αριστερού γκρουπούσκουλου LCR (τροσκιστές). Στις προεδρικές εκλογές του 2007 συγκεντρώνει πάνω από 4%. Εκτοτε το κόμμα του εξελίσσεται στην πιο δημοφιλή σχηματισμό της Αριστεράς στη Γαλλία (το άλλοτε ισχυρό ΚΚ Γαλλίας οδεύει προς το 0%).

Τις μέρες αυτές το LCR αυτοδιαλύθηκε και επανιδρύθηκε ως «NPA» (Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα). Στόχος του η συσπείρωση του ριζοσπαστικού εκλογικού σώματος. Οι δημοσκοπήσεις μιλούν για ποσοστό γύρω στο 10%.

Το κόμμα του Μπεζανσενό – Τσίπρα θυμίζει σε αρκετά σημεία το ΣΥΡΙΖΑ:

 – Στην αύξηση της επιρροής του βοήθησε η προσωπικότητα του νέου αρχηγού και η απαξίωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος

– Τα ΜΜΕ στη Γαλλία «έπαιξαν» και «παίζουν» ακόμα τον Μπεζανσενό. Θα συνεχίσουν να το κάνουν μέχρι να γίνει πραγματικά επικίνδυνος για το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

– Η επιρροή του στους νέους είναι μεγάλη.

– Η εργατική τάξη απουσιάζει από την εκλογική του βάση.

Advertisements

126 thoughts on “νέο βελτιωμένο και αντικαπιταλιστικό

 1. Ωραίος ο νέος, ΝΡΑ θα ψήφιζα αν ήμουν στη Γαλλία – αλλά ούτε εγώ ανήκω στην εργατική τάξη. (τέλειο το σκίτσο)

  Αλλά μήπως ο έστω ρηχός αντικαπιταλισμός είναι ό,τι καλύτερο διαθέτει η ευρωπαϊκή αριστερά σήμερα; (σε σχέση με τα προηγούμενα)

 2. και μόνο που χρησιμοποιεί τη λέξη «αντικαπιταλιστικός» παίρνει μερικούς πόντους.

  Η λέξη καπιταλισμός είχε χαθεί απο το λεξιλόγιο της αριστεράς και βέβαια της δεξιάς ούτως ή άλλως τα τελευταία 20 χρόνια (απο το 80 και μετά).

  Μάλιστα, ήταν τέτοια η απέχθεια που επεδείκνυαν οι διανοούμενοι, που έφτασαν να ισχυριστούν, ότι στο Κεφάλαιο δεν θα βρεθει πουθενά η λέξη «καπιταλισμός. Το αναφέρει και ο Desai στο βιβλίο του «η εκδίκηση του Μάρξ»

  Την τελευταία διετία επέστρεψε δειλά – δειλά και τώρα την ακούς απο παντού!

  (δεν χρειάζεται να πουμε ότι όντως ο Μαρξ δεν χρησιμοποιεί τη λέξη καπιταλισμός γιατι χρησιμοποιεί την ορθη «καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής»)

 3. κι εγώ ΝΡΑ θα ψήφιζα, πιστεύω. Και νομίζω πως ο Μπεζανσενό είναι πιο αριστερά από το ΣΥΡΙΖΑ.

  Κρίμα μόνο για την Αρλέτ.

  Για την ιστορία, η Αρλέτ ποτέ δεν σταμάτησε να μιλά για καπιταλισμό και αντικαπιταλισμό.
  Την έχω ακούσει με τα αυτιά μου να λέει το θρυλικό «Travailleuses, travailleurs, le grand capital se moque de vous!» εν έτει 2002 ή 2003.

 4. Έχω την πεποίθηση, μετά από μερικά χρόνια στα πράγματα, οτι αυτός ο σχηματισμός δε συνιστά καμμία ανταπόκριση στο μεγάλο ιστορικό καθήκον της συγκρότησης ενός πολιτικού εκφραστή των εργαζόμενων στη Γαλλία. Όχι οτι δε λένε συμπαθητικά πράγματα – εξάλλου τώρα τελευταία ένα σωρό κόσμος έχει βαλθεί σ’αυτό το δρόμο: Μελανσόν, ακόμα και η Ομπρύ,έως και ο Μπαϋρού με τα αντινατοϊκά του. Όλα αυτά με τη διακριτική υποστήριξη του κατεστημένου (άρχουσας τάξης, με την παλαιά ορολογία ;-) ) που βλέπει την ανάγκη μιας εκτονωτικής ισορροπίας του πολιτικού συστήματος σε συνθήκες παροξυσμού της κρίσης και άρα της επίθεση κατά της (ποιότητας) ζωής της συντριπτικής κοινωνικής πλειοψηφίας. Δεν αρκεί όμως αυτό… Δεν είμαι μεμψίμοιρος. Ακόμα και αν αναγνωρίσουμε κάθε καλή αγωνιστική πρόθεση στον Κριβίν και τους συντρόφους του, η μαύρη αλήθεια παραμένει: το ΝΠΑ είναι το ίδιο κόμμα των 5000 γνωστών και μη εξαιρετέων. Σα να λέμε ένα κόμμα των 800 μελών στην Ελλάδα. Το γεγονός οτι το σύστημα στηρίζει τόσο σημαντικό μέρος από τις προσδοκίες εξισορρόπησης και ελέγχου του, σ’ένα τέτοιο κόμμα, λέει πάντως πολλά και για τις άνάγκες και για τις δυνατότητες που υπάρχουν για άλμα στην κοινωνική αντιπαράθεση (ταξική πάλη, κατά την παλαιά ορολογία) σε μια χ΄ρα της οποίας η πολιτική ζωή είναι πανευρωπαϊκής, βλέπε παγκόσμιας σημασίας λόγω των βαθιών και βαρέων ιστορικών παραδόσεων (1789-1848-1871…1968… …)

 5. Μάνο, έτσι νομίζω – είναι το μη χείρον. Βεβαίως, τι ΝΑΡ, τι ΝΡΑ, χιόνια η μια και χιόνια η άλλη

  Trovatóre έχεις δίκιο, «αντι-κάτι» είναι ετεροπροσδιορισμός, αλλά είναι τουλάχιστον σαφές.

  Ange-ta καλωσήρθες (όπως θα έλεγαν κι οι δόκιμοι μπλόγκερ). Συμφωνώ, η λέξη «καπιταλισμός» είναι κάτι σαν ταμπού – πού να μιλήσουμε για ιμπεριαλισμό! Βέβαια, εν μέρει υπεύθυνη για την εγκατάλειψη όρων που είναι χρήσιμα εργαλεία είναι και η Αριστερά με την άκριτη συνθηματολογική χρήση που τους έκανε.

  Μαυροχάλι, νομίζω εότι διαφέρει από τη γερμανική «Die Linke». Πέρα από την ιδεολογική προέλευσή τους (τροτσκιστές οι μεν σταλινικοί κυρίως οι δε), οι Γερμανοί και προέρχονται από κόμμα εξουσίας και έχουν συμμετάσχει σε τοπικές κυβερνήσεις. Είναι πιο «συνετοί» δηλαδή.

  Κρότκαγια, όντως η Αρλετ το έκανε. Βέβαια με το γνωστό ύφος ιεροκήρυκα βοώντος εν τη ερήμω των τροτσκιστών. Νομίζω στελέχη της πάνε στο νέο κόμμα.

  Μαυροπρόβατο,
  Συμφωνώ με την ανάλυση. Είναι εμφανές ότι έχουν «τη διακριτική υποστήριξη του κατεστημένου που βλέπει την ανάγκη μιας εκτονωτικής ισορροπίας του πολιτικού συστήματος σε συνθήκες παροξυσμού της κρίσης»
  Απ’όσο διαβάζω, οι του ΝΡΑ – όπως και ο Μάης 68 – μάλλον διέπονται από αντιπάθεια προς τον κλασσικό συνδικαλισμό.
  Φαίνεται να είναι κόμμα στελεχών, όντως.
  Όλ’αυτά καθιστούν πιθανή μια εξέλιξη όπως αυτήν Πρασίνων στη Γερμανία.
  ΟΜΩΣ: είναι η μόνη αντιπολίτευση στη Γαλλία.

 6. Μάνο, :!:

  Χερ Καππα, ναι όντως τα στελέχη της LCR την κάνουν προς του ταχυδρόμου (είδες οι ταχυδρόμοι, τελικά;).
  Και, ναι, όντως, «είναι η μόνη αντιπολίτευση στη Γαλλία.»

  Μαύρο Πρόβατο, αναρωτιέμαι αν παρ΄όλα αυτά έχει κανένα νόημα να στραφεί κανείς προς τον Hue και την παρέα του… Το λέω γιατί, αν απορρίψεις (όπως λογικά προκύπτει) τον Μπεζανσενό, τι άλλο μένει; Εναλλακτικά από το ΚΚΓ, παίζει και το αντάρτικο πόλεων, αλλά δεν τους βλέπω και πολύ ψημένους τους Γάλλους. :)

  Μάνο2, ο Χερ Κάππα χιονοστοιβάδα, εσείς πάλι «caniche du parti» για να το πω κομψά; :P

 7. Με συγχωρείς για τον χώρο που καταλαμβάνει το σχόλιο αλλά χρειάζεται και η θέση τους για να υπάρχει καλύτερη εικόνα.
  Συμμερίζομαι τις επιφυλάξεις αλλά χρειάζεται και απο κάπου να αρχίσει κανείς.

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

  Ένα νέο αντικαπιταλιστικό κόμμα γεννιέται.
  Είμαστε χιλιάδες εργαζόμενοι-νες, από τις πόλεις και την επαρχία, με ή χωρίς δουλειά, με ή χωρίς χαρτιά, νέοι, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι στην επισφαλή εργασία, μέλη πολιτικών οργανώσεων, συνδικαλιστές, νέοι ή παλιοί, έτοιμοι να υλοποιήσουμε αυτό το στόχο.
  Μαζευτήκαμε σήμερα πάνω από 300 επιτροπές και η δυναμική (του νέου κόμματος), αποτέλεσμα παραπέρα συνειδητοποίησης έχει εδραιωθεί: Δεν μπορούμε να αφήσουμε το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα να οδηγήσει τον κόσμο στην καταστροφή. Έχουμε εισέλθει σε μια κρίση οικονομική, χρηματιστηριακή, ενεργειακή, διατροφική, της οποίας κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τα αποτελέσματα. Το σύστημα περισσότερο από ποτέ, βάζει το κέρδος στο κέντρο των κατευθύνσεών του, περιφρονώντας εκατομμύρια ζωές. Οι μεγάλες οικολογικές ισορροπίες απειλούνται. Και επειδή ο καπιταλισμός είναι η πηγή του προβλήματος, δεν μπορεί να δώσει λύσεις. Σ’ ένα κόσμο όπου οι ανισότητες βαθαίνουν και οι διατροφικές κρίσεις γενικεύονται, αποτέλεσμα της πολιτικής των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των θεσμών που τις υπηρετούν (ΔΝΤ κλπ), αλλά και της αισχρής κερδοσκοπίας στα προϊόντα πρώτης ανάγκης. Ο πόλεμος χωρίς όρια από τον Μπούς και τους συμμάχους του, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο.
  Στη Γαλλία, ο Σαρκοζί επιτίθεται με την αλαζονία των ισχυρών. Σπάνια η πολιτική της Δεξιάς ήταν τόσο ανοιχτά επιθετική στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Σπάνια οι καπιταλιστές και οι μεγαλομέτοχοι εμφανίζονται τόσο άπληστοι για τα κέρδη τους, περιφρονώντας τα στοιχειώδη κοινωνικά δικαιώματα. Ναι, η οργή υπάρχει παντού κόντρα στη περιφρόνηση της γνώσης, της αλληλεγγύης, των δημοσίων υπηρεσιών, κόντρα στην εξαχρείωση των συνθηκών ζωής, το ρατσισμό, τις διακρίσεις και τις αντιασφαλιστικές πολιτικές. Και δεν πρέπει να εκτονώσουμε αυτή την οργή σε κοινωνικού διαλόγους με την κυβέρνηση, διασπώντας τις μέρες απεργίας και κατακερματίζοντας τις απεργίες από κλάδο σε κλάδο. Εδώ και τώρα μπορούμε να αντιδράσουμε. Ένα «όλοι μαζί» αποφασιστικό και ενωτικό για τη γενίκευση των αγώνων και των απεργιών, να τι πρέπει να κάνουμε ενάντια στη κυβέρνηση και τις αντιμεταρρυθμίσεις της
  Σ’ αυτό το πλαίσιο οφείλουμε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας σ’ ένα κόμμα που δεν θα ενσωματώνεται. Δεν είναι δυνατό να είναι στο ίδιο κόμμα αυτοί που θέλουν να τελειώνουμε με τον καπιταλισμό και αυτοί που θέλουν να τον φτιασιδώσουν. Δεν είναι δυνατό να είναι στην ίδια συλλογικότητα αυτοί που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και αυτοί που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των μεγαλομετόχων, αυτοί που θέλουν να διαλύσουν τις φιλελεύθερες πολιτικές και αυτοί που τις υποστηρίζουν στην πράξη, αυτοί που θέλουν να οικοδομήσουν μια Ευρώπη των εργαζομένων και αυτοί που θέλουν μια Ευρώπη του ανταγωνισμού και του κέρδους. Για όλα αυτά θέλουμε ένα κόμμα παντελώς ανεξάρτητο από το Σοσιαλιστικό κόμμα, κόμμα που υπερασπίζεται μέχρι τέλους τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών.
  Σας καλούμε να οικοδομήσουμε όλοι και όλες μαζί μια αριστερά που δεν θα παραιτείται, μια αριστερά μαχόμενη, αντικαπιταλιστική, διεθνιστική, αντιρατσιστική, οικολογική, φεμινιστική, ανατρεπτική για όλες τις διακρίσεις. Για να αλλάξουμε τον κόσμο χρειαζόμαστε ένα κόμμα που θα μάχεται μέχρι τέλους κόντρα στο σύστημα, για την επαναστατική ανατροπή της κοινωνίας. Η αριστερά που θέλουμε οφείλει να οργανώνεται σε διεθνή κλίμακα και κυρίως ευρωπαϊκή, να είναι παρούσα στις εκλογές χωρίς να ξεχνά ότι τα κοινωνικά κινήματα, είναι αυτά που επιβάλλουν τις αλλαγές.
  Παίρνοντας υπόψη τις παλιότερες εμπειρίες και ξεπερνώντας παλιότερες αντιπαραθέσεις, πάμε να επεξεργαστούμε μαζί μια νέα προοπτική για το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα. Δεν έχουμε έτοιμο το μοντέλο και βέβαια αυτό δε μπορεί να είναι τα αποκαλούμενα «κομμουνιστικά καθεστώτα» του προηγούμενου αιώνα, αλλά ξέρουμε τον αντικειμενικό σκοπό. Τελειώνοντας με τη δικτατορία του κεφαλαίου πάνω στην οικονομία και γενικότερα στην κοινωνία, για να οικοδομήσουμε την πιο πλατειά δημοκρατία που γνώρισε η ανθρωπότητα μέχρι σήμερα.
  Είμαστε όλο και περισσότεροι αυτοί που θέλουμε να απαντήσουμε στην πρόκληση των καιρών, άτομα, συλλογικότητες, επαναστατικά πολιτικά ρεύματα, ελευθεριακοί, κομμουνιστές, σοσιαλιστές, οικολόγοι, αντινεοφιλελεύθεροι. Σε κάθε χωριό και συνοικία, επιχείρηση και χώρο σπουδών, καθένας και καθεμιά μπορεί και πρέπει να βάλει το λιθαράκι του στην οικοδόμηση αυτού του πολύμορφου και δημοκρατικού εργαλείου. Η επιτυχία είναι στο χέρι μας.
  Προχωράμε!

 8. Krot (από την LO εννοείς ότι την κάνουν, φαντάζομαι)
  πάλι σπέρνεις ζιζάνια στο χώρο της συνεπούς αριστεράς;
  Ε, άμα το νέο κόμμα είναι και υπέρ της φεμινιστικής αριστεράς Τροβατόρε, βουρ! Η επιτυχία είναι στο χέρι μας.

 9. Εδω αντέξαμε τόσα και τόσα!
  Στον νεοφεμινισμό θα κολλήσουμε τώρα!
  Ασε που ετοιμάζουμε και άποψη που θα τους μπερδέψει όλους.
  Να φανταστείς με καλέσανε οι γυναίκες του Σύριζα πρόπερσι και μίλησα ως εκπρόσωπος του ΜΕΡΑ στην εκδήλωση στις 8 Μαρτίου.
  ΜΕ ΠΕΤΑΞΑΝ ΕΞΩ! Δέν σου κάνω πλάκα! ΜΕ ΠΕΤΑΞΑΝ ΕΞΩ ΜΕ ΤΙΣ ΚΛΩΤΣΙΕΣ!
  Τάξε μου να σου πώ τί είπα εν περιλήψει!

 10. :lol:

  LO, LCR, FO, whatever, έχω το θεματάκι μου με όλα αυτά τα αρχικά!

  εγώ ζιζάνια?! εγώ ποτέ! εγώ είμαι «ένας απλός στρατιώτης», Χερ Κάππα, το ξέρεις!
  Αν και, αν κρίνω από την εντύπωση που έχεις για μένα, ας πάω να αυτοκτονήσω καλύτερα! (ευτυχώς που είναι ψευδής δλδ!).

  Τροβατόρε, με την άδειά σας, κομματόσκυλα υπάρχουν ήδη πολλά. Για κόμμα πάλι, χμ… ας πούμε πως έχω τις επιφυλάξεις μου… :)
  Ώστε, σας πέταξαν έξω? Σας κλώτσησαν κιόλας? Τουλάχιστον αν ήταν όμορφες, θα έχετε κάτι να θυμάστε! :)

 11. Πήγα μαζί με έναν φοιτητή-τον Κωστάκη, της νεολαίας-όπως αρμόζει σε στέλεχος κόμματος.
  Οι υπόλοιποι του χώρου πίνανε μπύρες ξεροσφύρι στης Αλέκας.
  Κώστακη παιδί μου-του λέω-εκεί που πάμε έχουν ετοιμάσει και μεζέδες για μετά. Φρόντισε να φας και να είσαι κοντά στο ταψί με τα κεφτεδάκια γιατί όταν θα μιλήσω θα μας διώξουν.
  Μόλις αρχίσουν να με βρίζουν, πάρε το ταψί και τρέξε κατα το ασανσέρ.
  Τί είναι αυτά που λές – μου είπε – είναι πολιτισμένοι άνθρωποι και την αντιθετη αποψη θα την σεβαστούν όποια και νάναι.
  Μου κάνεις τη χάρη να κάτσεις δίπλα στο ταψί?-του λέω.

  Έτσι λοιπόν- που λέτε- με καλούν απο το μικρόφωνο να ανέβω στο βήμα.

  Οι γυναίκες που συμμετείχαν ήταν γνωστές βέβαια και όλες με δύο ονόματα. Γυναίκες δικηγόρων ,γιατρών, π. μηχανικών κλπ.
  Δηλαδή ότι ακριβώς δεν αντέχουμε εμείς οι προλετάριοι που έχουμε πρόβλημα.

  Κυρίες μου-αρχίζω- Το Γυναικείο ζήτημα μας απασχόλησε στην Ριζοσπαστική αριστερά και ύστερα απο εξαντλητικό διάλογο και ενδελεχή ανάλυση καταλήξαμε στα συμπεράσματά μας και έτσι κατατάσσουμε τις γυναίκες σε τρείς κατηγορίες.
  -Απο το ακροατήριο άκρα σιγή
  Στήν πρώτη κατηγορία εντάσονται οι γυναίκες του τύπου «η μανα μας».
  Αυτή η γυναίκα σου λέει «τι να σου πω παιδάκι μου δεν ξέρω. Ότι πεί ο πατέρας σου».
  Την γυναίκα αυτήν την αντιμετωπίζουμε με την δέουσα κατανόηση και τρυφερότητα καίτοι δεν αποτελεί πρότυπο για εμάς.

  Στήν δευτερη κατηγορία κατατάσσουμε την ελεύθερη γυναίκα που σου λέει «Πάμε και βλέπουμε δεν θα υπογράψουμε και συμβόλαια!».
  Αυτήν την γυναίκα επιζητούμε εμείς του χώρου.

  -Πέφτει άκρα του τάφου σιγή γιατί μένει μια κατηγορία και στις δύο προηγούμενες δεν έχουν δεί τον εαυτό τους.

  Στην Τρίτη κατηγορία- συνεχίζω – κατατάσσουμε τις γυναίκες με δύο ονόματα.
  Αυτός-πιστεύουμε- είναι και ο πιό επικίνδυνος τύπος γυναίκας.
  Είναι η γυναίκα «ναι μέν αλλά».
  Είναι «Βούλα Τουρλουμούση» αλλά άμα λάχει γίνεται και «Κοτοπούλη» .
  Είναι όπως λέμε «της Αριστεράς και της Προόδου».
  Της «Αριστεράς» είναι δεν λέω.
  Ενίοτε όμως γίνεται και της «προόδου».

  -Τίείναι αυτά που λές- μου είπε η πρόεδρος οργισμένη
  -σαν δε ντρέπεσαι?
  Και αρχίζουν οι φωνές και οι κατάρες.

  Κωστάκηηη!!! τα κεφτεδάκια φωνάζω!

  Πάνω απο τα κεφάλια των οργισμένων γυναικών του Σύριζα πέρναγε το ταψί.

  Καταλήξαμε στης Αλέκας και ταίσαμε το πόπολο που περίμενε εναγωνίως .

  Αναμεσά τους και ο νο2 του Σύριζα.
  Τί λές ρε θηρίο – μου είπε – τους τάπες αλήθεια?
  Ναι- του απαντώ- για το καλό του κινήματος.
  Όχι ρε Πούστη τώρα θα μας γαμήσουν το βράδυ που θα γυρίσουμε σπίτι. Και της είπα και της δικιάς μου ότι πρέπει να δούμε και το θέμα της συνεργασίας μαζί σας.

 12. «Αγαπημένη μου γυναίκα, Σε σκέφτομαι πάντα με απεριόριστο σεβασμό. Είσαι το στολίδι που ομορφαίνει τη ζωή. Εσύ είσαι ο δέκτης της πιο πλατιάς αγάπης. Σε βλέπω σαν πηγή έμπνευσης ποιητών, ζωγράφων, πολιτικών σε όλους τους κύκλους της ιστορίας. Είσαι η αιώνια σύντροφος, μάνα, αδελφή, ερωμένη. Το πιο όμορφο τραγούδι μπορώ να γράψω για σένα, για κάθε μια από τις χίλιες μορφές που παίρνεις εσύ γυναίκα. Αλλά τους καλύτερους στίχους μου θα τους φυλάξω να τους αφιερώσω στη γυναίκα που έχει δεχθεί την αδικία και την ανισότητα. […] Θέλω να σταθώ κοντά σου, αιώνια Ελληνίδα γυναίκα, αλλά και γυναίκα του κόσμου, και να σε βλέπω επίμονα με τη ματιά -ομολογώ την αντρική ματιά- του σεβασμού και της ισοτιμίας. Και στην πολιτική πράξη να βρω έτσι ώστε καμία αδικία να μη σε γονατίζει. Με αγάπη»
  Βύρων Πολύδωρας, 1996

 13. αναρωτιέμαι αν παρ΄όλα αυτά έχει κανένα νόημα να στραφεί κανείς προς τον Hue και την παρέα του…
  Κανένα απολύτως. Δηλαδή, για να δεις μέχρι πού δεν έχει νόημα, αυτό που λες Hue είναι Buffet, και ο ίδιος ο Hue, γερουσιαστής με την ψήφο των σοσιαλιστών, βαδίζει προς μια πρωτοβουλία «ενότητας της αριστεράς» και μπαρμπούτσαλα με άμεσο προορισμό το PS.

  Πραγματικά Крот δε βλέπω τι θα μπορούσε να αναστήσει το νεκρό ΚΚΓ…
  Είμαι όμως πιό απαισιόδοξος από τον Herr K. όταν λέει οτι το ΝΠΑ, είναι η μόνη αντιπολίτευση. Σε διαχειριστικό επίπεδο, καμμιά φορά και επηρρεασμένο από τα μαζικά κινήματα, το σοσιαλιστικό κόμμα κάνει αντιπολίτευση και θα κάνει σφοδρότερη στο μέλλον. Σε επίπεδο πολιτικής πάλης κατά του καθεστώτος, αντιπολίτευση δεν υπάρχει – παρά τις όποιες προθέσεις. Μπάι δε γουέη, δεν ξεχνώ τι έλεγαν όλες οι τροτσκιστικές αιρέσεις (Αρλέτ, Κριβίν…), για το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας… λίγο χειρότερα απ’ όσα λένε οι ευρωπαίοι πράσινοι τώρα, για το βομβαρδισμό της Γάζας…

 14. «επηρρεασμένο από τα μαζικά κινήματα»: άρα υπάρχει αντιπολίτευση!

  «το σοσιαλιστικό κόμμα κάνει αντιπολίτευση»: αν έχεις κάποιο άρθρο να παραπέμψεις, δικό σου ή άλλο, θα μάς ενδιέφερε

  (Τροσκιστές και Γιουγκοσλαβία: δεν πειράζει τι λένε, εχουμε το Σαρκοζί που μάς αγαπάει)

  «Δεν έχουμε έτοιμο το μοντέλο και βέβαια αυτό δε μπορεί να είναι τα αποκαλούμενα «κομμουνιστικά καθεστώτα» του προηγούμενου αιώνα» λέει το ΝΡΑ. Σίγουρα δεν θα διαφωνούσα.

 15. Αρκεί να κοιτάξεις, την ανάμιξη του ΣΚ στην τωρινή κινητοποίηση των ερευνητών – το sauvons la recherche, με μεγάλη μαζική απήχηση, στελεχώνεται από αυτούς.
  Το πρόβλημα με τους τροτσκιστές είναι όχι ειδικά η στάση τους στην επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία, αλλά οτι ils se mettent en sourdine γενικώς για τις επιλογές και τα εγκλήματα του γαλλικού ιμπεριαλισμού, ιδιαίτερα όταν αυτός συμπορεύεται με τον αμερικάνικο… Πρόκειται για ιστορικό πρόβλημα που έλκει την καταγωγή του στο βρώμικο παρελθόν της απευθείας ενίσχυσής τους από τους αμερικανούς μετά τον πόλεμο, με στόχο – τι άλλο; – να μπουν σφήνα στο ισχυρό τότε λαϊκό κίνημα γύρω από την «ορθόδοξη» κομμουνιστική αριστερά. Μακρινοί οι καιροί βέβαια, και εντελώς διαφορετικό το τοπίο και ο ρόλος τους σήμερα, μετά από τόσο νερό που κύλισε στ’αυλάκι…
  -Η λέξη μοντέλο μου προκαλεί ανατριχίλα, για να παραφράσω το συχωρεμένο :-) Διαφωνώ κάθετα όχι με τη διαπίστωση της μη ύπαρξης μοντέλου, που άλλωστε αυτές οι δυνάμεις δεν παύουν να επαναλαμβάνουν από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, αλλά με το ίδιο το νόημα της φράσης. Μοντέλο ποτέ δεν υπάρχει στην οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας, όπως και στην ανατροπή του υπάρχοντος καθεστώτος. Υπάρχει ξεκαθάρισμα του τι επιδιώκει μια πολιτική δύναμη που θέλει ν’αποκαλείται αντικαπιταλιστική (στρατηγική), του πώς δρά (τακτική), η τρέχουσα εμπειρία και πρακτική, και η αποτίμηση/ερμηνεία της ιστορικής πείρας. Όποιος δεν εξαπατά με έναν τέτοιο τίτλο, ας δώσει λοιπόν συγκεκριμένο περιεχόμενο στα παραπάνω.
  -Σαρλιεμπτό: δεν αξίζει τον κόπο να λάβεις υπόψη σου τι λένε οι σιωνιστές φίλοι του Σαρκοζύ… Στη γείωση…

 16. Σωστά καταλήγεις ότι διαφορετικό το τοπίο κι ο ρόλος τους σήμερα.
  Σύμφωνοι με τα περί μοντέλου. Το ότι δεν πρόκειται όμως περί «γενικώς θετικού απολογισμού» μάλλον πρέπει να καθίσταται σαφές.
  Σαρλί: είσαι πολύ κατηγορηματικό. Το Σαρλί δεν είναι μόνο (ούτε κυρίως) ο φιλοαμερικανός αρχισυντάκτης του.

 17. Μαύρο πρόβατο!
  Με τον όρο στρατηγική ενοούμε την απώτερη επιδίωξη ενος κινήματος .
  Πολλοί σύντροφοι μου θεωρούν ότι αυτη η έλλειψη είναι το μεγάλο μειονέκτημα του αντικαπιταλιστικού ρεύματος .
  Άλλοι λένε ότι είναι ένα ζητούμενο που πρέπει να διατυπωθεί τώρα και επίσημα.
  Άλλοι (όπως εσύ υποθέτω απο τα λεγομενά σου) θεωρούν ότι κατί τέτοιο συνιστά περιγραφή μοντέλου μια μελλοντικής οργάνωσης της κοινωνίας που δεν πρέπει να συμβεί υπο το βάρος του υποκειμενισμού μιας ομάδας η ενος ατόμου.
  Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να συμβούν όλα.
  Και η πορεία του κινήματος να ορίζει τους στρατηγικούς της στόχους, και ο ένας (η η ομάδα) είναι αναγκαίο να μιλήσουν.
  Στην παρούσα φάση χρειάζεται να συμβάλουμε όλοι στην δημιουργία ενός πανευρωπαικού μετώπου της Αντικαπιταλιστικής αριστεράς να την διαμορφώνουμε και να διαμορφωθούμε σε αυτήν την αλληλεπίδραση.
  Η οικονομική κρίση θερίζει και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να περιμένει να δεί το τελικό της αποτέλεσμα.
  Θα βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου η μιά κρίση θα διαδέχεται την άλλη με μικρά διαλείματα.
  Αυτό το περιβάλλον δεν μπορούμε να αφήσουμε να είναι το μέλλον μας .

  Ότι δεν ανήκει στη σφαίρα της «λογικης» του ΚΚΕ δεν είναι, οπωσδήποτε τσίπρας (χερκαπα).

 18. Όλα καλά και άγια όσα λέτε.
  Σε ένα μόνο δεν θα σηκώσω αντίρρηση: ο Τσίπρας είναι καταπληκτικό γκομενάκι!… Νεξτ τάιμ θα του ζητήσω αυτόγραφο.

 19. Μα κι η Θέκλα σοβαρά μιλάει Τροβατόρε!
  «Ο,τι δεν ανήκει στη λογική του κκε»: μα εδώ πιάνουμε θεολογική συζήτηση – αστην για το καλοκαίρι (που θα χει διαμορφωθεί και το ευρωπαϊκό μέτωπο, χο χο)

 20. Τροβατόρε,
  μη μου υψώνεις τη φωνή εμένα, γιατί τρέμουν ήδη τα μουστάκια μου! Σοβαρότατα μιλάω. Κι επίσης, σοβαρότατα σε προκαλώ. Λατρεύω τις προκλήσεις!

  Κύριε Κάπα, μερσί για την κατανόησις.

 21. Θέκλα μου μας την πέσανε
  οι «Μάνοι» και οι «χερκάπα»
  Σκάσανε απο τη ζήλεια τους
  ψάχνουν να βρούν ατάκα.

  Χερκάπα σαν τη Βουγιουκλάκη κάνεις.

  Αλλά στο τέλος θα σου πάρει όλους τους επιβάτες ο Παπαμιχαήλ της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και στο τέλος θα τον αγαπήσεις και θα τον παντρευτείς.

  Αφού πρώτα,βεβαίως, αποδειχθεί υπέρτερος σου (ως άνδρας και ως βαρκάρης).

 22. Αχ, είναι και ποιητής!
  Κάνεις την ευαίσθητη ψυχή μου να κραδαίνεται, τροβατόρε.
  Μην κοιτάς που στο σώμα είμαι γουρούνα (αν και πάρα πολύ σέξι), στην ψυχή είμαι πεταλουδίτσα.

  Καλά τους τα λες!

 23. Trovatore, νομίζω ότι παρανόησες. Η Βουγιουκλάκη είναι η Αντικαπιταλιστική Αριστερά, τη φλερτάρουν δε ο Παπαμιχαήλ και ο Α. Μάτσας. Τώρα δε ποιός είναι ο Παπαμιχαήλ και ποιος ο Μάτσας το αφήνω στη κρίση μας.
  (Στον τέλος, και τον Παπαμιχαήλ να πάρει, θα χωρίσουνε).

 24. Καλά. Πάμε πάλι.

  Αχ, είναι και ποιητής!
  Κάνεις την ευαίσθητη ψυχή μου να κραδαίνεται, τροβατόρε.
  Μην κοιτάς που στο σώμα είμαι γοργόνα (αν και πάρα πολύ σέξι), στην ψυχή είμαι πεταλουδίτσα.

  Καλά τους τα λες!

  Καλύτερα τώρα? ;-)

 25. Και μένα Θ. Από τότε που άρχισε να αραιώνει το μχ, τα ποστ μου βρίθουν παροραμάτων

  Πες τα Θέκλα (Ακου χερκαπισμός!)

  Μάνο, είναι εύκολο τάργκετ γκρουπ: αρκείται σε λαϊκά τεκνά (πχ Κυριάκο) και καλό κοκορέτσι. Ναρ ναρ.

 26. oh là là, έχασα τρελό πανηγύρι που να πάρει, διάβολε!
  ________________________________________
  Ας ξεκινήσω με τα σοβαρά.
  Στα περί μοντέλου δεν μπορώ να διαφωνήσω με το Πρόβατο, έχει δίκιο.
  Από την άλλη βέβαια, αν ήμουν Γάλλος πολίτης και έπρεπε κάτι να ψηφίζω, θα είχα ένα πρόβλημα, αν απέρριπτα και το ΝΡΑ -και με δεδομένο ότι, αν ακολουθήσω τη συμβουλή που μου είχε δώσει κάποτε το Πρόβατο, δεν πρέπει να ψηφίσω άκυρο/λευκό. Οπότε?

  Εδώ που τα λέμε -μιας και λέμε όλοι τον πόνο μας εδώ μέσα, ας πώ κι εγώ τον δικό μου-, και Ελληνίδα πολίτης που είμαι, παρακαλάω να μην προκυρηχθούν εκλογές, διότι:
  -να μην ψηφίσω αποκλείεται (σιγά μη χάσω!)
  -να ψηφίσω, λοιπόν. Αλλά τι; Έχοντας απορρίψει τη συντριπτική πλειοψηφία των προς ψήφιση κομμάτων, αποκλείοντας την περίπτωση να ψηφίσω χαβαλεδιάρικα, και θεωρώντας το άκυρο/λευκό λάθος επιλογή για την συγκυρία,
  η μόνη λύση είναι να μπω στην κάλπη αυτοπροσώπως και να βγω, σαν από τούρτα, από το φακελάκι, για να τους πω όσα έχω να πω.
  Αλλά δεν χωράω στο φακελάκι.
  Βοήθεια, καλοί μου φίλοι!

  ____________________________
  Τροβατόρε, εξαιρετική η εμπειρία σας από τη γυναικομάζωξη! Είχε και πολλές ξανθιές με δυο επίθετα;
  Να πω τη μαύρη μου την αλήθεια, αυτή την ιστορία με τα δυο επίθετα, τη βρίσκω λίγο μαλακία, γιατί:

  -αν το δεις από την αστεία του πλευρά, θυμίζει λίγο τα «είδη προς εξαφάνιση» όπως καρέττα-καρέττα, μονάχους-μονάχους κ.λπ.

  -αν το δεις σοβαρά, και με δεδομένο πως στα ελληνικά τα επίθετα των γυναικών δηλώνουν «γενική κτητική» [ως φιλόλογος μιλάω τώρα], δεν τους φτάνει που ανήκουν στον πατέρα τους, ανήκουν και στον συζυγο; Αποτινάξαμε το «ανήκειν στον σύζυγο» υποχρεωτικά, για να ανήκουμε σε δυο άντρες πλέον?! τσκ!
  Εγώ κύριε, αρνούμαι να ανήκω σε οποιονδήποτε!
  (σάμπως θέλει και κανείς να του ανήκω; μπαααα!)

  [καλά ήταν τα κεφτεδάκια τουλάχιστον?]
  __________________________________________
  Θέκλα, κοίτα να δεις τώρα, καλό γκομενάκι ο Τσίπρας μεν, σε σχέση με το τι γκομενάκια κυκλοφορούν στην πολιτική πιάτσα (δλδ με τι να τον συγκρίνεις? Με τον Άδωνι? -από αισθητικής άποψης μιλάω πάντα).

  Αλλά μην τρελαίνεσαι, η αλήθεια είναι πως ο φακός της τηλεόρασης τον κολακεύει αρκετά.
  Είναι και ευρυμέτωπος… :P

  __________________________________________
  Μάνο, να υποθέσω πως όταν η οργάνωση θέλει «να δυναμιτίσει το κλίμα» (δλδ να κάνει μια συζήτηση μπουρδέλο) εσένα στέλνει έτσι; :P
  ___________________________________________
  Τα σέβη μου προς όλους και καλή σας εβδομάδα!

 27. Кроткая, η Θέκλα δεν τρελλαίνεται ποτέ. Έχει το νόου χάου.
  Είναι γυναίκα του γλεντιού, και δεν υπολογίζει. Έτσι τον βρίσκει τον τεκνό, έτσι τον αρμενίζει (ευρυμέτωπο και κατά μέτωπο).

  Τροβατόρε τι κάνεις? Πώς είσαι σήμερις?
  Κύριε Κάπα καλημέρα σας.

 28. Παρατηρώ πως τα διλήμματά μου που αφορούν την Ελλάδα, όλοι αποφεύγετε να τα σχολιάσετε. Να είναι άραγε επειδή σας βασανίζουν κι εσάς, αλλά απαντήσεις δεν βρίσκετε?

  Θέκλα, περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα, κι ας είναι και ευρυμέτωπη!

 29. Μικρός, όταν ήμουν, έτυχε να τρέξω παρουσία τσοπανόσκυλων, στο βουνό που κάθε έτος κάναμε διακοπές….
  Έγινα λοιπόν αμέσως στόχος των κακών τσοπανόσκυλων… κοντά στ’άλλα σκόνταψα… έπεσα… αλλά για καλή μου τύχη ο τσοπάνης ήταν παρόν κι ήταν καλός! Ένα σφύριγμά του και ‘κόκαλο’ τα σκυλιά 1-2 μέτρα απόσταση από εμένα! Από τότε εκτιμώ ιδιαιτέρως τους καλούς τσοπάνηδες και φυσικά θεωρώ απαραίτητο το να μπορεί κάποιος να σφυρίζει δυνατά με το στόμα!

  Λοιπόν κυρ Κάππα αν έρθετε στη δούλεψή μου κατ’αρχάς σαν αντάλλαγμα θα σας μάθω να σφυρίζετε δυνατά με το στόμα, τόσο δυνατά που θα μένουν ‘κόκαλο’ όλα τα σκυλιά σε ακτίνα χιλιομέτρων!
  ;)

 30. Και μόνη η διάθεσή σου Καππα σου έδωσε προϋπηρεσία και ‘διαγραφή χρεών’ παρελθόντων ετών..
  αλλά να ξέρεις, αν μάθεις να δουλεύεις για μένα και σαν κι εμένα όλες οι άλλες δουλειές θα σου φαίνονται ‘ξυλοκέρατα’.. να είσαι έτοιμος δλδ. για αλλαγή βιου…*

  Theo αν και σ’έχω για πολύ θεωρητική, άιντε να το πάρει το ποτάμι! Θα σε πάρω κι εσένα αλλά με σύμβαση ορισμένου χρόνου όχι αορίστου όπως τον λεβέντη τον Κ. γιατί με κουράζουν οι θεωρητικοί…
  Αυτή την Κροτ δε την γνωρίζω αλλά μπορείς να την πάρεις μαζί σου κανα δυο φορές να την ακούσουμε, πως σφυράει κι αυτή.

  *μη μπερδευτείς σα το φιλαράκι σου

 31. αγαπητέ όταν βλέπεις καλή διάθεση από τον άλλο δεν δύνασαι να πράξεις αλλιώς. Μην είστε καχύποπτος κ. Κ.!
  Δεν νομίζω να είδαν τα ματάκια σας κάποια παρατυπία εκ μέρους μου που να δικαιολογεί οποιαδήποτε υποψία σε οτιδήποτε (κι αν νόμισαν πως είδαν κάνανε λάθος)..

 32. Συγγνώμη είναι και λίγο αργά αλλά ο Πολύδωρας το έγραψε αυτό ή είναι μέρος ομιλίας, συζήτησης, στοχασμού, κάτι τέλος πάντων πείτε μου θέλω να μάθω.

  Θεωρείται ο Τσίπρας γκόμενος? Φέρτε μου σακούλες με λόγκο Gucci να ξεράσω.

 33. Μαρία,

  τα Γκούτσι σου και σε άλλη παραλία.
  Και λίγα για το αγόρι μου γιατί θυμώνω.
  Καλύτερα να μην σου αρέσει!!! Γλιτώνω και τον ανταγωνισμό, ελεύθερο κορίτσι!
  (ορίστε, συγχίστηκα και μου χάλασε το μουστάκι!)

 34. Να ρωτήσω κάτι; Ποιος θα ήταν ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός της Ελλάδας από όλους τους πολιτικούς που ξέρουμε; Πλην Καραμανλή, Παπανδρέου, Αλαβάνο, Τσίπρα, Αλέκα, Πάγκαλο, Βενιζέλο, Καρατζαφέρη (Θεούλη μου σχώρα με); Πείτε μου.

 35. Τροβατόρε,
  έτσι μ’αρέσουν οι άντρες! Να καθαρίζουν για πάρτη μου! Για συνέχισε… Σε καλό δρόμο σε βλέπω.

  Κύριε Κάπα, με όλους θα τα βάλω λέμε, με όλους!

 36. «..Θέλω να μείνω οπαδός φανατικός..»
  Λάθος πόρτα χτυπάτε και στα γόνατα να πέσετε δεν σας κυβερνάω.

  Το Σλόγκαν του κόμματος μας (που έχω εισάγει εγώ) λέει

  «Αν οι κάτοικοι μιας Πόλης είναι Πούστηδες, (με την κακή έννοια) ο Δήμαρχος δεν μπορεί να είναι ο Οδυσσέας Ανδρούτσος»

 37. Είναι έγκυρες οι «πληροφορίες» μας και δέν χωρούν αμφισβήτηση.!!
  Εμπλοκή σημειώθηκε προς το τέλος των εργασιών του 18ου συνεδρίου του ΚΚΕ,όταν ομάδα συνέδρων,απο οργανώσεις της νεολαίας του κόμματος καθώς και συνέδρους των οργανώσεων στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα και τους οικοδόμους,παίρνοντας το λόγο επι της διαδικασίας πρότειναν να εκδοθεί απο το σώμα του συνεδρίου, ψήφισμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους 44 (μέχρι στιγμής) νεκρούς εργάτες που έιχαν τραγικό τέλος σε ένα απο τα ορυχεία της αχανούς σοσιαλιστικής Κίνας. Στην πρόταση ψηφίσματος των συνέδρων για τα θύματα στο ορυχείο της πόλης Γκούτζαο,αναφέρονταν στοιχεία για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας,τις απαρχαιομένες υποδομές, την έλλειψη μέτρων ασφαλείας και εκπαίδευσης με αποτέλεσμα τα αλλεπάληλα εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν στα ορυχεία της χώρας καθώς και τις αντισοσιαλιστικές μεθόδους αμοιβής και απασχόλησης σε πολλές επιχειρήσεις που ελέγχει το Αδελφό Κόμμα. Οι «πληροφορίες» μας αναφέρουν ότι επικράτησε σχετικός πανικός απο την πλευρά του προεδρείου και χρειάστηκε η παρέμβαση της γραμματέως του κόμματος για να παρακαμφθεί τελικά η πρόταση(με την αποδοχή απο την πλευρά των συνέδρων να εκδοθεί ανακοίνωση απο το ΠΑΜΕ) και να συνεχιστεί η διαδικασία.Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ενώ εκείνη τη στιγμή βρισκόταν μέλος της αντιπροσωπείας του ΚΚΚίνας στην αίθουσα,αναγκάστηκε να αποχωρήσει επιδεικτικά,(ακολουθούμενο απο τον υπεύθυνο διεθνών σχέσεων του κόμματος)ανεβάζοντας την ένταση και την αμηχανία του προεδρείου.Το επεισόδιο είχε ήδη λήξει όταν εμφανίστηκε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΚΚΚίνας και ο γραμματέας της πρεσβείας της χώρας στην Ελλάδα,για να παρακολουθήσει το κλείσιμο του δεύτερου θέματος που αφορά στις «εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα απ’ τη σοσιαλιστική οικοδόμηση τον 20ό αιώνα – και την αντίληψη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό».

 38. Χερ Κάππα, λακωνικότατο το βρίσκω το σχόλιό σας και γίνομαι καχύποπτη.
  Αφιερώσεις δέχεστε? Σκέφτομαι να σας ετοιμάσω μία!

  Εγώ πάντως λέω να ψηφίσω τροβατόρε για την απάντηση στη Μαρία!

  Θεωρέμα, να έρθω να σφυρίζω? Φουΐτ φουΐου? Να έρθω, λοιπόν, αλλά πόσα πληρώνεται το σφύριγμα?

  Χερρ Κάππα, δεν ανεβάζετε τίποτις καινούριο? Βαρεθήκαμε πια!

 39. Χτες το βράδυ, ήμουν σε ένα αεροπλάνο. Ψάχνω στο βάθος και τι να βρω; Ριζοσπάστη και Εποχή! Σημαδιακό, λέω. Προσπάθησα να διαβάσω σαν απλός επιβάτης (που ήμουν). Σκέτη απογοήτευση. Μου λέει η αεροσυνοδός, θέλετε κάτι άλλο; Ναι. Μια άλλη αριστερά επειγόντως.

 40. Μικρέ, μια αριστερά στο 23 και γρήγορα.
  Τη θέλετε με τελειωμένα κι αθάνατα φτερά;

  Καλα κάνεις και γίνεσαι καχύποπτη Κροτκ. Κι εγώ στη θέση σου το ίδιο θα έκανα. Υπομονή

 41. καλά, δίνει η Ολύμπικ Εποχή?
  Μωρέ, θα την πάρει ο Βγενόπουλος και θα κοπούν αυτά!

  Χερ Κάππα, η υπομονή νομίζω πως ταιριάζει στο Μάνο που θέλει άλλη αριστερά. Σαν και το Πένθος που ταιριάζει στην Ηλέκτρα.
  Εγώ απλώς καρατώ σημειώσεις. Χε!

 42. Στο 89-90′ έληξε το παιχνίδι. Ενα φοβερό γκολ στο 17′ και οι απανωτές ευκαιρίες στο 40′-60′ δεν μπόρεσαν να ανατρέψουν την έκβαση του αγώνα.

  (Πόσο ακόμα θα παίζουμε τις καθυστερήσεις;)

 43. Ενα ματς είναι μόνο. Δεν τελείωσε δα κι η ιστορία.
  (Πολύ θορυβώδες αυτό το ματς. Τουλάχιστον, όσο παιζόταν, έξω από το γήπεδο επικρατούσε κάποια ησυχία)

 44. Μάνε, μη χαίρεσαι! Άμα είναι να κάνει λογοπαίγνια και να πει την ατάκα, τότε ξέρει να βγαίνει κι από αριστερίστικα, όχι μόνο αριστερά!

  Αλλά, όταν πάμε να θίξουμε το ζουμί… πφφφ! Πάνε κι οι ατάκες και όλα! Γίνεται το σύμπαν ξύλινο!

  Άντε, λοιπόν, ας πιούμε ένα κρασί Βλαδιμήρ του ’23, εμείς, κι άσε τον Χερ Κάππα να πίνει μόνο ό,τι φύεται στη Βάρκιζα, πφφφφ!!!

  Χερ Κάππα, αλλάξτε ποστ επιτέλους, πόσο σκρολλ ντάουν πια!

 45. Άσε χερκάπα τα «κομμουνιστικά» αφου σε χαλάνε και πάμε «στης Κρότκαγιας» που έχει ανοίξει κουβέντα για την όπερα.
  Αλλά και εκεί πάλι στη Βάκιζα θα το πάτε.
  Είπαμε ΒΑΡΚΙΖΑ ΤΕΛΟΣ!

 46. Κροτ, είσαι η Ρίτα; Ή αυτό είναι όλο κιόλο το σφύριγμά σου??
  Μα σε ποιον αιώνα ζείτε; Βάρκιζα, αριστερά, κόντρα αριστερά! πφφφφ!
  Πώς αντέχετε?

 47. Μην ανησυχείτε, κύριε Κ.
  Έχω την εντύπωση πως η αριστερά που οραματίζονται οι φίλοι σας βρίσκεται στο ίδιο panic room που φιλοξενεί τη Σούλα και τον Δεσποτίδη.

  Συμφωνώ με την Κροτ.
  Βάλτε κανα ποστ, μας πιάστηκε το δάχτυλο να τρέχουμε εδώ κάτω.

 48. Βαγγέλη!!!! Τι κάνεις εσύ εδώ? Θες να σε γδάρω και να σε κάνω χαλί για την επόμενη παράσταση?
  Πίσω γρήγορα, μη φωνάξω τον Κυριάκο ΚΑΙ τον Χλέμπουρα μαζί, αυθάδη!

  Η Ρίτα είναι στα παρασκήνια, είναι backstage ερπετό.
  Μην ενοχλείς τον κόσμο.

 49. Βαγγέλη, ποια Ρίτα? Η Σακελλαρίου? Η Χέυγουορθ?
  Γίνετε λίγο σαφής, παρακαλώ!

  Τροβατόρε, για το Λίβανο, τι λέτε?
  (όχι άλλη όπερα, μπάστα!).

  Θεωρέμα, ποιο πάνικ ρουμ?!

  Χερ Κάππα, ΑΛΛΟ ΠΟΣΤ ΛΕΜΕ!

 50. Θεώρημα με πρόλαβες (και τόπες και πιο ωραία)
  Προφανώς δεν είναι η Ρίτα (ή μπλοφάρει καλά). Πάντως το επιβεβαιώνει και η έγκυρη Θέκλα.
  Κροτ, κάνε ότι (ό,τι) καταλαβαίνεις. Βέβαια δεν απάντησες στην πρόκληση του Βαγγέλη.

 51. πίσω κουτσάβλω! Αυτή να γδάρεις, μη σου ξεφύγει πάλι! Αλλά τη θέλεις για κασκώλ ε?! τώρα με τα κρύα! Μη κλείσει κι η φωνάρα σου…

  Κροτ ασε να κόλπα! Είσαι το παλιόφιδο ή όχι? Σιγά μη σε πέρασα και για τη γυναίκα του Μάρλεϋ…

 52. ποια από όλες?

  το σφύριγμα?
  αυτό είναι όλο κι όλο: φουΐτ φουΐου!

  τον αιώνα?
  ε, έχω την εντύπωση πως ζω μετά τη λήξη του τριακονταετούς πολέμου, αλλά όρκο δνε παίρνω κιόλας.

  το πώς αντέχω?
  όπως ορθώς έχεις πει κι εσύ, κάνω ότι μπορώ.
  ;)

  [βέβαια, οι δυο τελευταίες ερωτήσεις τέθηκαν σε β’ πληθυντικό, υποθέτω λοιπόν πως δεν αφορούν μόνον εμένα].

 53. Κουτσάβλω να πεις τη θεία σου, Βάγγο, και τρέχα μη σε στριμώξω πουθενά γιατί θα σε βάλω να το φας και το φακιόλι και το ντέφι σου μαζί, μ’ακούς?

  Δε γεννήθηκε ακόμα ο άντρας (η αρκούδα, ο τάρανδος, ο Χουλκ, ο Κινγκ Κονκ) που θα μιλήσει ασεβώς στη Θέκλα!
  Ίσα γιατί σ’ έφαγα, άθλιο ζωντανό!

  (Όσο για τη φωνάρα μου, έχεις δίκιο, οφείλω να την προστατεύω, σωστό κι αυτό.)

  (αρκργρκργγγγ… μου χαλάει και η μπούκλα στο μουστάκι!)

 54. Κύριε Κ.,
  Από τη στιγμή που δεν θα μου πειράξετε το Θίασο, δεν πα να καταργήσετε και την ιδιοκτησία, και την αχρηστία, και την ομοιοκαταληξία?
  Να τα καταργήσετε, γουάι νοτ? Θα κινούμαι και πιο ελεύθερα στους γειτονικούς θιάσους (νιου μπλαντ ιν δε στόρι). Μόνο, είπαμε, κάτω τα χέρια από το Θίασο γιατί δαγκώνω.
  Αυτός ανήκει στα απέθαντα του καλλιτεχνικού κόσμου, κι αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά για τις νεώτερες γενιές. Και, ως εκ τούτου, σκοπεύω να παραμείνει ες αεί συνδεδεμένος με το όνομά μου.
  Πέραν τούτων, κάντε κουμάντο όπως γνωρίζετε.
  Με προσοχή.

 55. Μην τον ακούς το Βάγγο, τροβατόρε μου!
  Φταίει που στο καινούριο νούμερο τον βάζω να καταπιεί τη Ρίτα και να την βγάλει ως δια μαγείας από το αυτί, γι αυτό μου κάνει σπασιματάκια.
  Πού θα μου πάει όμως, δεν θα τον πιάσω στα (στιβαρά) χεράκια μου? Θα τον ξυρίσω!!!!!!!!!

  Συγκεντρώσου εσύ, έχουμε και το αίσθημά μας να φροντίσουμε.

 56. Καλά το μόνο σίγουρο είναι οτι είσαι μουστακαλού ! το βάφεις? Καπετανάκη μου? Ή μόνο το αραιώνεις για να φαίνεσαι αξύριστη? και σκληρή! ένα τσίβας στην κυρία στο καμαρίνι, τι καμαρίνι?! στο κελί 33! Και μη ξαναμιλήσεις γιατί θα πάθεις αφωνία και θα σε πάρουν με τα ζαρζαβάτια πάλι. πφφφφφ…

  Κροτ μάλλον δεν είσαι η Ρίτα, ούτε η μια (αφού το λέει ο Κ. κάτι ξέρει αυτός! αν ήσουν θα σφύριζε ) ούτε η άλλη (χλωμό να παντρεύτηκες το ’66)!
  Εγώ κάνω ότι μπορώ! Εσύ, είμαι σίγουρος οτι μπορείς και καλύτερα!

 57. Το λεβεντάκι το αλεξάκι να ξουρίσεις! που αν πιάσει το τιμόνι στα χέρια του θα κρατικοποιήσει και το μέγα θίασό σου κι εσένα μαζί με το αμορόζο σου θα σε εξορίσει πίσω από κανα γκισέ τράπεζας, της citi κατά προτίμηση!, να δείτε πως βγαίνουν τα φράγκα!

 58. Πού τα έμαθες αυτά τα κόλπα, Τροβατόρε;
  Λαθος κίνηση Βαγγέλη. Ο Αλέξης είναι προστατευόμενος της Θέκλας. Δεν την παρακολουθείς!
  (Ο Αλέξης θα κρατικοποιήσει; Ούτε ο ίδιος ο ΣΥΝ δεν τα πιστεύει αυτά)

 59. έτσι λέγανε και τα μεγάλα αφεντικά στο αμέρικα! και τώρα παίζει κρατικοποίηση της citi και της BofA! και θα κολλήσει το αλεξάκι αν του δοθεί το τιμόνι! WRC θα μας πηγαίνει!
  Το αντρογύναικο ξερογλύφεται (ξεβάφει και το μουστάκι) … αλλά που ανταπόκριση..

 60. Βαγγέλη, στο κλουβί σου και ΧΩΡΙΣ μπανάνα απόψε, για να μάθεις! Ανταρσίες η Θέκλα δε σηκώνει! Εμπρός, κοπρίτη που θα μου αντιμιλήσεις κιόλας! Θα σε κάψω ζωντανό!

  Τροβατόρε, μη συγχίζεσαι μωρό μου, από τη ζήλεια του τα λέει αυτά ο χοντρός αρκούδος.

  Κύριε Κάπα, διαδόσεις τα περί Αλέξη, πείτε τα κι εσείς. Τα είχαμε για ένα φεγγάρι, ωραία, το παραδέχομαι, όμως εγώ έχω την τέχνη μου, δε μπορώ να χαλιέμαι με ΕΝΑΝ άντρα! Η Θέκλα δεν ανήκει σε κανέναν, παρά μόνο στο Θίασο!

  Πάω για μιζανπλί τώρα, και να μην ακούσω άχνα!

 61. 2,5% οι ανανεωτ.
  2,5% οι άλλοι..
  ελπίζω να μη τους δω ούτε στην επόμενη βουλή! Αυτή είναι η βουλή του Βαγγέλη! Τ’ακούς αντρογύναικο? μη επενδύεις σε νέους, ωραίους πλην όμως άτυχους! Επένδυσε σε μένα και νάσαι σίγουρη πως θα μείνεις στην ιστορία ωσάν η ελληνίδα Gilda, με μουστάκι και γάμπες σαν πεδιλοδοκούς όχι σαν εκείνη τη Ρίτα την κοκαλιάρα!

 62. @κροτ

  μικρό μου, πριν αναρτήσετε τα πιστεύω σας chez-vous σας είπα οτι μπορείτε και καλύτερα! Μικρό μου προσπαθήστε λίγο διαφορετικά απότι μέχρι τούδε. Μπορεί να υπάρχουν άπειρα πράγματα τα οποία σας διαφεύγουν! Μπορεί…
  Αφού δεν παίρνετε όρκο για το αν ‘παίζει’ η χρονολογία 1648 μη παίρνετε λοιπόν όρκο και για αυτά που αναρτάτε μη βρεθείτε προ εκπλήξεως!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s