(σχετικά) νέα τάξη

«Η ίδρυση του νεο-φασιστικού κόμματος ανησύχησε την κυβέρνηση.  Ενα ανεξέλεγκτο νεο-φασιστικό κόμμα θα μπορούσε να δημιουργήσει επεισόδια που με τη σειρά τους θα προκαλούσαν τις αντιδράσεις της άκρας αριστεράς. Μια ακροδεξιά πρόκληση, εξάλλου, είχε πυροδοτήσει την τελευταία εξέγερση.

Αν βέβαια η κυβέρνηση μπορούσε να χειραγωγήσει το νεο-φασιστικό κόμμα, τα κέρδη θα ήταν πολλαπλά: γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις δραστηριότητες των νεο-φασιστών, τα σοβαρά έκτροπα θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Επίσης, ένα ακροδεξιό κόμμα, το οποίο μάλιστα θα έχει μικρή απήχηση στους ψηφοφόρους και δεν θα αποτελούσε εκλογική απειλή για την κυβέρνηση, θα ήταν ιδανικό μέσο πάλης κατά της άκρας αριστεράς:  θα μπορούσε να αναλάβει τη «βρώμική δουλειά» (πχ ξυλοδαρμούς) χωρίς να εκτίθεται η κυβέρνηση.

Και αυτό όντως έγινε. Το κράτος βοήθησε το νεο-φασιστικό κόμμα να οργανώσει επεισόδια τα οποία θα δικαιολογούσαν την αυταρχική στροφή της κυβέρνησης. Ο διακανονισμός προέβλεπε επίσης ότι το νεο-φασιστικό κόμμα θα έδινε στις μυστικές υπηρεσίες  όσα στοιχεία για αριστεριστές διαθέτει και ότι τα στελέχη του, εάν τυχόν συλλαμβάνονταν και δικάζονταν, θα έμεναν ατιμώρητα.

Το νεο-φασιστικό κόμμα στη συνέχεια θα υποστηρίξει εκλογικά υποψηφιους της κεντροδεξιάς.  Κάτι τέτοιο θα το ενισχύσει και οικονομικά, εφόσον παρέχει στους υποψηφίους υπηρεσίες περιφρούρησης και αφισσοκόλησης»

Τα παραπάνω διαδραματίζονται στη Γαλλία, τα πρώτα χρόνια μετά το Μάη του ’68. Το αναφερόμενο κόμμα είναι η Νέα Τάξη («Ordre Nouveau») και τα διάδοχά του σχήματα. Την ίδια εποχή, όμως, σε αρκετές δυτικές χώρες, οι δεξιές κυβερνήσεις και οι οικονομικοί κύκλοι έχουν ως στρατηγική την ανάπτυξη και ενίσχυση βίαιων νεο-φασιστικών κινημάτων, τα οποία παρά τη φιλολαϊκή αμφίεσή τους, έχουν ως αποκλειστικό στόχο την υπεράσπιση της κυριαρχίας του μεγάλου κεφαλαίου.

 Τα αποσπάσματα είναι από το (συλλογικό) βιβλίο Bêtes et Méchants, Editions Reflex, 2002 που πραγματεύεται την ιστορία των νεο-φασιστικών κινημάτων στη Γαλλία. Μτφ herrk

Για όλα όμως αυτά τα προβληματάκια υπάρχουν λύσεις. Από πρόσφατο άρθρο στο in.gr:

«Συσκευές ανάγνωσης αντί για σχολικά βιβλία προτείνει το ΠΑΣΟΚ»

Ο Γιώργος Παπανδρου επδειξε μια συσκευή ηλεκτρονικής μελάνης

Ο Γιώργος Παπανδρέου επέδειξε μια συσκευή ηλεκτρονικής μελάνης

Advertisements

31 thoughts on “(σχετικά) νέα τάξη

 1. Δέν θα υπάρξει φασιστική αναβίωση μεγάλου βεληνεκούς στις μέρες μας με την μορφή που την γνωρίσαμε ιστορικά. ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ!
  Αυτό που υπάρχει και αποκαλείται νεοφασισμός είναι η καρικατούρα στην επανάληψης της Ιστορίας.
  Έχω άποψη! Αλλά μην την πάρεις και σοβαρά (αν καταφέρεις να την μάθεις) γιατί έχω πεί πολλές μαλακίες μέχρι τώρα στη ζωή μου.

 2. Κορίτσια, συγκεντρωθείτε!

  Τροβατόρε, μάλλον δεν θα υπάρξει «φασιστική αναβίωση μεγάλου βεληνεκούς στις μέρες μας». Για όσους όμως δεν έζησαν το πρωτότυπο, και το μικρό βεληνεκές της καρικατούρας είναι ενοχλητικό.

  Μάνο, καλημέρα όλη μέρα. Στο ηλεκτρονικό βιβλίο Θα υπάρχει ειδικό κουμπί «εκτόνωση»

 3. Κύριε Κάπα,
  να αφήσετε το παιδί ήσυχο (ένα είναι το παιντί!) και να προσέχετε τα λόγια σας, γιατί εκτός από το κουμπί εκτόνωσης θα υπάρξει και κουμπί εκτόξευσης!
  Κι όπως είστε και μελετηρός τύπος, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, κινδυνεύετε ιδιαιτέρως…

  Αχ, καιρό είχα να περάσω από τα λημέρια σας. Σας πεθύμησα.

 4. Theorema, πλέον αυτό θα ήτο και το προφανές! Απορώ πώς και δεν έχει συμβεί ήδη! Εξόν κι αν θεωρεί πως η κακία προς τον Γιώργο έχει αποδέκτη και τον Αλεξ!

  Χερ Κάππα, συγκεντρωμένη είμαι. Απόλυτα. Στο θέμα!

 5. Γεια σου Κυρ Κάπα αναρχοαυτόνομε κι ανένταχτε κι όλα τα καλά μαζί.
  Γι’αυτό σε πάω, γιατί ξέρεις ανά πάσα στιγμή πώς να χειρίζεσαι τα ζητήματα και πώς να λύνεις τα προβληματάκια.

  Γιώργος δαγκωτό, εννοείται!

  Εσύ τι θα ψηφίσεις? (μη μου αρχίσεις τα περί αδιάκριτων ερωτήσεων, η Θέκλα μπορεί να ρωτάει ο,τι θέλει και να λαμβάνει ικανοποιητικές απαντήσεις στρίβοντας το φρεσκολουσμένο μουστάκι της -άλλο ένα σύμβολο του κόμματος, ασορτί με το ζιβάγκο!).
  Λοιπόν?

 6. Μπράβο που τις επαναφέρεις στην τάξη. Μόνο η θέκλα σου γλίστρησε, δεν είχες προβλέψει την επέμβασή της. Λες να κινείται από ξένα και ντόπια κέντρα;

 7. Βρε Θέκλα, δεν έχει σημασία τι νομίζεις ότι είσαι ή τι σε θεωρούν οι άλλοι, σημασία έχει αν έχεις κάτι να πεις (κλεμμένο).

  Αποκλείεται Μάνο, απλώς συγκινήθηκε με τη φωτογραφία του Γιώργου

  Τρεμπλ πού χάθηκες;

 8. Υπεκφεύγεις, κύριε Κάπα.
  Κι έπειτα, ό,τι έχω να πω το λέω, επ’ αυτού αμφιβολία δεν χωρά.
  Πάλι κλεμμένα μας ταΐζεις?…
  Πες κανα δικό σου, ντε!

  (Μια χαρά ο Γιωργάκης στη φωτογραφία. Αυτά τα σοσιαλιστικά κοστούμια του δίνουν έξτρα στυλ)

 9. είμαι απολύτως συγκεντρωμένη στον διάλογο Θεωρέμα-Μάνου.

  Μάνε, χμ, αλλαγή σχεδίων και μάλλον ανατροπές προβλέπονται στο άμεσο μέλλον.

  Χερ Κάππα, ακόμα με θεωρείτε μη-συγκεντρωμένη;

 10. Θα είχε ίσως ενδιαφέρον μια σύγκριση ανάμεσα στις εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις της Γαλλίας και της Αυστρίας ως προς τα «νεο-φασιστικά», λέμε εμείς, «λαϊκίστικα ακροδεξιά» θα έλεγαν άλλοι κόμματα, τις εκλογικές αλλά κυρίως τις ιδεολογικές επιτυχίες τους. Μια σκέψη μόνο ως αφορμή συζήτησης: στη Γαλλία μοιάζει η ύπαρξη σχετικά δυνατής ριζοσπαστικής αριστεράς να ευνοεί/ευνοούσε την ανάπτυξη τέτοιων κομμάτων. Αντίθετα στην Αυστρία μοιάζει η οποιαδήποτε απουσία αριστεράς — για ριζοσπαστική αριστερά ούτε λόγος — επίσης να ευνοεί κόμματα τύπου Χάιντερ.

 11. Μαυροχάλι,
  Ενδεχομένως να σχετίζεται. Εμένα πάντως μου έρχεται στο μυαλό μια πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση που διατυπώνει ο E.Todd («L’invention de l’Europe»). Αυτός εξηγεί την εμφάνιση φασιστικών κινημάτων στην Ευρώπη (αλλά και αναρχικών και κομμουνιστικών) μελετώντας στατιστικά στοιχεία για τη δομή της οικογένειας στις διάφορες περιοχές! Την Αυστρία λοιπόν την εντάσσει στον αυταρχικό ιδεότυπό του.

  Δεν γνωρίζω την πολιτική κατάσταση στην Αυστρία. Αν δεν κάνω λάθος πάντως, στελέχη του ναζιστικού κόμματος επάνδρωσαν μεταπολεμικά, όπως και στη Γερμανία, κυρίως το φιλέλευθερο κόμμα, απ’όπου προήλθε ο εκλιπών Χάιντερ.

  Κρότκ,
  ο μάντης Κάχλας (sic)

  Στράτος
  Κάνω ό,τι μπορώ. (6 και 33 η ώρα, βλέπω καλά; Το πρωινό πουλί πιάνει το σκουλήκι)

 12. Και όταν τα κακόμοιρα τα δεξιά κόματα δεν μπορούν, βάζει ένα χεράκι και η cia (βλ. Μαύρη Χείρ στην Ιταλία του Μόρο). Αλλά τι νομίζαμε ότι θα έκαναν οι εξουσίες για να παραμείνουν εξουσίες? Κοινωνικό έργο? Χα Χα Χα Χα Χα Χα Χα Χα Καλό ΣΚ.

 13. Παράθεμα: (σχετικά) νέα τάξη | Herr K.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s