(Επανάληψις μήτηρ μαθήσεως)

» ο Β. φροντίζει να διαστείλει τις προσωπικές συμπάθειες και τις ηθικές κρίσεις από τη διάγνωση των ιστορικών διαδικασιών.  Αυτό φυσικά δεν είναι καθόλου εύκολο … Εκείνο που προέχει είναι να εκτιμήσουμε κατά πόσο οι απόψεις του συγγραφέα είναι ορθές. Γιατί, αν είναι ορθές, η οποιαδήποτε απόρριψή τους, έστω κι αν ανάγεται σε ηθικά άμεμπτους λόγους, απλώς θ’ αναγκάσει εκείνον που τις απορρίπτει να διαστείλει τόσο πολύ την «ηθική» του από την πραγματικότητα, ώστε να της αφαιρέσει κάθε ουσιαστικό περιεχόμενο … Το νόστιμο είναι ότι συχνότατατα οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι που ειρωνεύονται τους απολογητές της μεταφυσικής ελευθερίας και παρουσιάζονται σαν πρόμαχοι της επιστημονικής αντίληψης του κόσμου, αντιδρούν παρόμοια με εκείνους όταν αντιμετωπίζουν «απαισιόδοξες» προβλέψεις και διαγνώσεις (ή εν πάση περιπτώσει αντίθετες με την πραγμάτωση των δικών τους ηθικών ιδανικών). Ισως αυτό να είναι μια βαθύτερη διαίσθηση του ότι πολλές φορές η ορθή γνώση υπονομεύει τις ψυχολογικές πηγές της δράσης, ενώ αντίθετα η «ιδεολογία» τις αναζωογονεί.

(Π. Κονδύλης 1970, Απόσπασμα από τον πρόλογό του στην «Επανάσταση των διευθυντών» του J.Burnham)

Advertisements

15 thoughts on “(Επανάληψις μήτηρ μαθήσεως)

 1. Ο πολύς Κικέρωνας, όποτε είχε λόγους να αποσύρεται από την πολιτική σκηνή, φιλοσοφούσε και, κάθε φορά που ριχνόταν πάλι στη δράση, παρατούσε κάθε υψηλή σκέψη.
  Είναι ίσως επώδυνο, αλλά είναι ίσως όντως έτσι: δρώντας δημόσια δεν κάνεις κάτι, αν αμφιβάλλεις ότι είναι «σωστό». Και δεν μπορεί παρά να αμφιβάλλεις ότι κάτι είναι «σωστό», αν αποφασίσεις να σκεφτείς ελεύθερα για αυτό.
  (ας μην είμαστε όμως αχάριστοι: χωρίς τη «δράση» οι ελευθέρως σκπετόμενοι δεν θα είχαν τίποτα για το οποίο να μπορούν να σκεφτούν.)

 2. Συμφωνώ, τα δύο αυτά αντιφάσκουν, χρειάζεται ένα συνεχές πηγαινέλα από σκέψη σε δράση.

  «χωρίς τη «δράση» οι ελευθέρως σκεπτόμενοι δεν θα είχαν τίποτα για το οποίο να μπορούν να σκεφτούν»
  χωρίς την έλλογη δράση, για να γίνω πιο σχολαστικός. Ναι, είναι κάτι που και μεγάλα μυαλά το ξεχνούν.

 3. Κύριε Κάπα,
  Το γέλιο δεν συνιστά κακή αρχή για τη σύναψη ενός φιλικού δεσμού. Συν τοις άλλοις, είναι και ο καλύτερος τρόπος για να τον τερματίσεις.
  Όσκαρ Ουάιλντ.

  Καλημέρα σας και προσοχή στις γλίστρες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s