μετακινήσεις ψηφοφόρων

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

Η πρώτη δημοσκόπηση εν μέσω εξέγερσης (http://www.vprc.gr/) δείχνει αμελητέες αλλάγες στη δύναμη των κομμάτων: μικρή πτώση ΝΔ και ΣΥΝ, μικρή άνοδος για τους άλλους. (Κάπως) πιο συναρπαστική είναι αντίθετα η ανάλυση των «διαρροών» από κόμμα σε κόμμα. Μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τη στάση τους αλλά και να μαντέψουμε την μελλοντική στρατηγική τους. Σημειωτέον ότι οι διαρροές αυτές είναι μικρές.

Συγκρίνοντας λοιπόν με την προηγούμενη δημοσκόπηση (1,5 μήνα πριν) βλέπουμε:

ΝΔ-ΛΑΟΣ: κινητικότητα·οι διαρροές αυξάνονται και προς τις δύο κατευθύνσεις.

ΠΑΣΟΚ-ΝΔ: αυξάνονται οι ψηφοφόροι που μετακινούνται προς ΝΔ!

ΠΑΣΟΚ- Σύριζα: μειώνονται οι διαρροές προς Συριζα, αυξάνονται οι διαρροές προς ΠΑΣΟΚ.

ΚΚΕ-Σύριζα: οι διαρροές προς Σύριζα μειώνονται ενώ οι διαρροές προς ΚΚΕ αυξάνονται.

ΝΔ-Σύριζα. Ο Σύριζα εμφανίζει για πρώτη φορά μετακίνηση ψηφοφόρων του προς τη ΝΔ.

ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ: μειώνονται οι διαρροές προς ΠΑΣΟΚ.

19 thoughts on “μετακινήσεις ψηφοφόρων

 1. Χμ!μόλις τελειώσουν οι κύριοι το τοστ με το παριζάκι μπορούν να μας πουν αν ντρέπονται, έστω και λίγο….
  Τώρα!…που ‘παίζει’ ο εποστρακισμός!?

  Μ’απογοητεύεις merc, μ’απογοητεύεις!
  ΄Αλλοι μετρούν πρεσβείες, εσύ μετράς ψηφοφόρους….
  εκτός κι αν το επάγγελμά σου είναι σχετικό,ε! , μη τα τσουβαλιάσω όλα!

 2. Σε σημερινή δημοσκόπηση που προβάλεται στο δελτίο των 8οο μμ του MEGA και ύστερα απο την συνέτηση του Συριζα οι δημοσκοπήσεις του δίνουν πάνω απο 12% και άν συνεχίσει νακάνει και άλλες καλές πράξεις θα του δώσουν και κατιτις ακόμα.

 3. Όσον αφορά τις διαροές, κατάρχήν έχουμε την διαροή ένος μελοντικού ψηφοφόρου 16 ετων και παραλίγο να είχαμε και δεύτερη.
  Αλήθεια όμως, την στιγμή που ο ολοκληρωτικός καπιταλισμός έχει πάθει την καραπλακάρα του, η Αριστερά που λέει ότι επιθυμει κατι άλλο έχει χεστεί επάνω της μήπως και μειωθούν οι έδρες της στην Βουλή του. Τέτοια ξεφτίλα? Την αξίζουμε? Δεν την Αξίζουμε.

 4. Κύριοι,
  το έβαλα και με μπολντ: «Μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τη στάση τους αλλά και να μαντέψουμε την μελλοντική στρατηγική τους.» Νομίζετε ότι δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο;

 5. Όσον αφορά εμένα μην το παίρνεις έτσι. Είναι θυμωμένη η εποχή και μας παρασύρει μερικές φορές.
  Πρίν από μερικά λεπτά ένας άνθρωπος 65 χρονών, οργανωμένο μέλος του ΚΚΕ μου είπε ότι αν δεν μπορεί το κράτος να πιάσει 300 κουκουλοφόρους (και ενοούσε τους αναρχικούς της Πανεπιστημίου και όχι αυτούς που έδειξε ο Λαζόπουλος να καταστρέφουν μικρομάγαζα με σιδερολοστούς συνοδευόμενοι και συνομιλώντας με αστυνομικούς) τότε μπόρει να αναλάβει το Κόμμα να τους πιάσει και να τους πάει δεμένους στην Ασφάλεια.
  Όπως καταλαβαίνεις, έαν έχεις μάθει από την γειτονιά ότι η μάνα σου έχει γκόμενους μπορείς να το ξεπεράσεις λέγοντας και πείθοντας τον εαυτό σου ότι προκειται περί διαδόσεων της γειτονιάς που μας μισεί.
  Όταν όμως η μάνα σου βγεί στο πεζοδρόμιο με τον κώλο έξω τότε πονάει πολύ.

 6. εν ολίγοις κυρίες και κύριοι, η λέξη είναι: Φασίστες!!!!! κατα Γιανναρά! Εγώ όμως ήμουν περισσότερο ευγενικός!
  Η ουσία μένει: Πρέπει να ντρέπεστε.
  http://thebelbo.wordpress.com/2008/12/20/%ce%bf-%cf%87%cf%81%ce%ae%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%b1%cf%81%ce%ac%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%87%ce%ad%cf%82/#more-960

 7. Εδώ είμαι, Κακαρά!

  Οσοι πρέπει να ντρέπονται, είμαι σίγουρος ότι το έχουν διαισθανθεί. Αν πάλι όχι, τόσο το χειρότερο γι αυτούς και του οικείους τους – τουλάχιστον.

  Γιατί τόσος φανατισμός dupont; Ούτε πρώην αριστερός να ήσουν…

 8. Αυτή τη φορά μπήκα για να δώσω σύνδεσμο για τη λέξη φονικό
  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_21/12/2008_296915
  Τι να κάνω, μου το ζήτησε το Μαυροχαλι κι εγώ που το έχω αδυναμία το βρήκα στον Πάσχο, που ‘Πάσχει’, (έκανε και μια ερώτηση προς το τέλος της συνέντευξης του Γιανναρά, δεν ήταν πετυχημένη αλλά τεσπα …)

  Κάππα, που τον είδατε το φανατισμό? Εντάξει, το είπα μια-δυο, το ντροπή κτλ δε λέω, το παράκανα και συγγνώμη αν ενόχλησα, αλλά δεν βλέπω φανατισμό… αγανάκτηση, ίσως? που η αντίδραση από πολλούς δεν έχει σωστό προσανατολισμό! Κι όταν κάποιοι εσκεμμένα αποπροσανατολίζουν τον κόσμο, δεν θα έπρεπε να ντρέπονται?

  Το ’84-‘89, τρομάρα μου, η παρέες μου ήτανε από το ΚΚΕ και αριστερότερα ….να μη πω κι άλλα και με ‘φακελώσεις’ , αλλά αυτό τι σημασία μπορεί να έχει… πέρασαν αυτά….

  Άντε άλλη φορά πριν σηκώσεις θέμα, να μου το στέλνεις με μεϊλ να το ‘τσεκάρω’, οκ?!

 9. Καλά βρε Herrk, είπαμε έχω μάτι εγώ αλλά κι εσύ βρε παιδί μου αϊτός είσαι! Βλέπεις βία και φανατισμό σε ‘μένα και φωνάζεις ‘άξιος’ στον καθένα που θα ρίξει στουπί με βενζίνα, που θα βροντοφωνάξει υβριστικά συνθήματα, που θα ‘φάει τοστ με παριζάκι’, που θα την πει στο γείτονα οτι τάχα δεν χρησιμοποιεί σωστά κάποιες λέξεις, που κρατούν ‘βεντέτα’ δεκαετιών με τους πολιτσμάνους, που αν και ανήλικος θα πατήσει πάνω στο κεφάλι του γείτονα γιατί τον ‘είδε’ διαφορετικό, που θα σηκώσει παντιέρα εκTσεγερσης (πάλι καλά κατέβασες το λάβαρο από το καραβάκι σου και του είπες αντίο, είθε να εισακουστείς!)
  , που…
  , που…

  Κυρ καππα καλά χριστούγεννα εκτός ‘Οδού’ είναι μόνο όταν διαισθάνεσαι οτι όντως είσαι εκτός ‘Οδού’ και αμέσως αλλάζεις πορεία! αλλιώς δεν υπάρχει περίπτωση να είναι χριστούγεννα… ίσως απλώς διακοπές, χαλάρωση, χαβαλές, καλό φαΐ κτλ!
  καλά χριστούγεννα εντός ‘Οδού’? είναι πάντα καλά χριστούγεννα… πάντα όμως έχοντας στο νου μήπως και παρεκκλίνουμε.
  Κι άλλοι ψάχνουν να βρουν την πύλη για το έλλογο όταν υπάρχει ο «Λόγος» που είναι η «Πύλη» … τι να πεις?!

  Τεσπα! merc! Η μισή αλήθεια είναι οτι σε συμπαθώ, η άλλη μισή αλήθεια είναι οτι είπα να μη ξαναμπώ γιατί αλλού «κοιτάω» εγώ κι αλλού «κοιτάς» εσύ! Αλλά όπως με κοροϊδεύει το φιλαράκι σου, ο τελευταίος λόγος εις εμέ!
  Καλά Χριστούγεννα τοις πάσι!
  (Και συγγνώμη για τις ‘έντονες’ στιγμές που είχε η σχέση μας)
  ;)

 10. Βρε Αντώνη, πώς να το πω; Αλλού κοιτάς εσύ κι αλλού εγώ, αυτό είναι σίγουρο. Εχεις όμως σκεφτεί την πιθανότητα κι αυτοί που μπαίνουν συχνά εδώ, κι εγώ, κι εσύ στο βάθος να κοιτάνε από άλλες μεριές μεν, προς την ίδια γραμμή του ορίζοντος δε; Μια αφελή υπόθεση διατυπώνω, μα η ξεροκεφαλιά σου, η εριστικότητα σου και το χιούμορ σου, μοιάζουνε πολύ με αυτές εμάς των υπολοίπων για να είναι τυχαίες. Και κάτι ακόμη: στο ίδιο καζάνι, της «Πύλης», βράζουμε όλοι, Κομαντάντε ;)

 11. A! όλα κι όλα κυρ Κάππα! Θα σας μαλώσω! Με βλέπεις ξεροκέφαλο και εριστικό και δεν μου το λες την ίδια στιγμή?! (πότε-πότε μιλούσες και για ευστοχίες!).
  Εγώ αν δω κατιτί ‘περίεργο’ σε κάποιον (στο νετ πάντα ε! γιατί αλλού αλλάζει το πράγμα! Δεν μπορεί οι σχέσεις στο νετ να έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά μ’αυτές εκτός δικτύου) το λέω χωρίς καθυστέρηση και το αιτιολογώ!
  Χαρακτηρισμοί χωρίς αιτιολόγηση εκλαμβάνονται ως ‘προπαγάνδα’ και το σίγουρο απ’ότι κατάλαβα είναι ότι η προπαγάνδα είναι κακό πράγμα (πράξτε τα δέοντα)…

  Αλλά με μπερδέψατε μ’αυτά που λέτε σχετικά με την ομοιότητα ημών και υμών! Μα φυσικά και θα ομοιάζουμε ! Συνομήλικοι στην ίδια χώρα…. Τι θα θέλατε, λοιπόν? Να μη μοιάζουμε καθόλου? Μου φαίνεται ότι ένας, από πολλούς, λόγος απαξίωσης του ενός ‘χώρου’ από τον άλλο είναι αυτό ακριβώς!

  Αγαπητέ η εικόνα που ‘ζωγραφίσατε’ δε μου κολλάει! Δεν πιστεύω ότι εμείς όλοι κοιτούμε την ίδια γραμμή του ορίζοντος ! Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο σίγουρα θα βρίσκαμε κοινό επίπεδο αναφοράς! Αλλού κοιτούν τα όμματα ημών κι αλλού τα όμματα υμών.

  Ποιος ξέρει την επόμενη φορά που θα μιλήσουμε που θα κοιτούμε! Ελπίζω προς την ίδια κατεύθυνση! Μπορεί τότε να είσαι και Χενεράλ ;)
  au revoir

 12. «Ξεροκεφαλια κι εριστικότητα» Εντάξει, μην κοκκινίζεις κιόλας με το κομπλιμέντο…

  «μιλούσες και για ευστοχίες» αλλά και για δογματισμό, αν ενθυμούμαι καλώς

  » του ενός ‘χώρου’ » Εχει ο χώρος ‘σου’ άλλη πρόταση πλην του Πούτιν; Ειλικρινής απορία. Και μην μου αντιτείνεις ότι ο χώρος ‘μου’ δεν έχει, αυτό το γνωρίζω ήδη

  «Να μη μοιάζουμε καθόλου? Μου φαίνεται ότι ένας, από πολλούς, λόγος απαξίωσης του ενός ‘χώρου’ από τον άλλο είναι αυτό ακριβώς!» Μάλλον έτσι είναι. Ελληνες, τι να κάνεις; Καλά τα λέει ο φιλέλλην Φαλμεράιερ.

  ωρεβουάρ

 13. βεβαίως, βεβαίως και για δογματισμό… αλλά ποια η σχέση αυτού με τ’άλλα δύο?; ριπλεϋ: Πράξτε τα δέοντα ή τουλάχιστον στο εξής να αιτιολογείτε, μη εις κατάκριση βρεθείτε. ;)
  Έλα βρε κομαντάντε! σιγά μην είμαι στον ίδιο χώρο με τον του Γιανναρά(Το ότι τον ανέφερα ήταν για άλλο λόγο, όχι ότι τον έχω και για ‘μέτρο’)! Η πρόταση του ‘χώρου’ που θέλω να πιστεύω οτι βρίσκομαι είναι Μία! Όπως και μία είναι η «Θύρα» κι όποιος αναβαίνει αλλαχόθεν, κλέπτης εστι και ληστής….
  Αγαπητέ merc, εκεί που δεν το περιμένεις μπορεί να βρεις την καλύτερη πρόταση! Από το τελευταίο μου μνμ και ύστερα είπα να πάρω τον αέρα μου πλησίον της γενέτειρας πόλεώς μου παρέα με 3 ανήλικα και τη μαμά τους εις άγριον δάσος προς ανεύρεση θηλυκού γκυ με συνεχή χιονόπτωση και με ήδη στρωμένο χιόνι. Οι άλλοι, φάλαγγα πολλών αυτοκινήτων, συνέχισαν εις την πεπατημένη, δλδ λίγα χλμ παραπέρα προς το χιονοδρ. κέντρο! Γι αυτό ξανα-πρόσεξε τι προτείνει ο ένας ‘χώρος’ και τι ο άλλος! Αν είσαι ‘καλό’ παιδί μπορεί να μείνεις έκπληκτος! από αυτά που θα βρεις…
  Έλα βρε κομαντάντε, κάντε μια ‘επανεκκίνηση’, αξίζει τον κόπο! Άντε ίσως σου δώσω και προαγωγή σε… Χενεράλ Κάππα!
  ;)

 14. Τίποτα δεν αποκλείεται Κομαντάντε. Βέβαια μπορεί όταν εγώ είμαι στο δικό σου χώρο εσύ να έχεις πάει αλλού, οπότε πάλι δεν θα συναντηθούμε.

  Εμ βέβαια, εκτός πεπατημένης η σωτηρία, είπες και κάτι σωστό ;)

 15. O απ.Παύλος στην προς ρωμ. 9,3 λέει:
  «Ηυχόμην γάρ αυτός εγώ ανάθεμα είναι από του
  Χριστού υπέρ των αδελφών μου…»
  Εγώ βεβαίως, βεβαίως που να έχω τέτοια αγάπη… το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι θα χαιρόμουν πολύ… και ελπίζω να συναντηθούμε, αν όχι, τότε θα είναι γιατι θα έχω ‘φύγει’ γενικώς κι όχι από το ‘χώρο’ …;)
  Είδες βρε χενεράλ πόσο εύκολα είναι τα πράγματα, που φοβόσουν μη δε μας ‘φτάνεις’, μη τσαλακωθείς κτλ.
  Άντε και καλή χρονιά…

  ***
  Πες τπτ και στο φιλαράκι σου τον κυρ Νίκο…
  Τι έχει πάθει?! Υπερευαίσθητο τον βλέπω τελευταία και λίγο μπερδεμένο …

 16. Μάλλον διαυγή τον κόβω, απ’ότι διαβάζω.
  (ξαναδιάβασε και την παρέμβαση του Ιερώνυμου). Ελπίζω ν αργήσεις πολύ να φύγεις γενικώς – όσο συνεχίζεις να κραδαίνεις τη μαγκούρα σου, δεν διατρέχεις κίνδυνο ;)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s