Τι πραγματικά πιστεύει ο κόσμος

Η ελληνική κοινή γνώμη είναι καθαρά μοιρασμένη στα δύο. Ενα ποσοστό γύρω στο 50% εκφράζει καθαρά αυταρχικές θέσεις.  Το υπόλοιπο μισό της κοινής γνώμης είναι αντι-αυταρχικό.

Αυτό (ερμηνέυω ότι) προκύπτει από την έρευνα http://www.publicissue.gr/1013/ που πραγματοποιήθηκε στις 11/12 Δεκεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα:

Ενα 48-54% εκφράζει αντιαυταρχικές απόψεις. Το πρώτο ποσοστό αντιπροσωπεύει όσους θεωρούν ότι τα πρόσφατα γεγονότα δεν είναι υποκινούμενα, το δεύτερο όσους ΔΕΝ πιστεύουν ότι η Αστυνομία πρέπει να γίνει πιο σκληρή στις διαδηλώσεις.

Ενα 46-52% εκφράζει σαφώς αυταρχικές απόψεις. Το πρώτο ποσοστό αντιπροσωπεύει όσους θεωρούν ότι Αστυνομία ΠΡΕΠΕΙ να γίνει πιο σκληρή στις διαδηλώσεις, ενώ το δεύτερο όσους πιστεύουν ότι τα πρόσφατα γεγονότα ΕΙΝΑΙ υποκινούμενα.  [εκτιμώ δηλαδή ότι μία τέτοια άποψη περί υποκίνησης απηχεί αυταρχικές απόψεις]

Σε κάθε ένα από τα δύο στρατόπεδα υπάρχει ένα μερίδιο με πιο ακραίες θέσεις.

Στο μεν «αυταρχικό» στρατόπεδο το ποσοστό των υπερ-αυταρχικών είναι μονοψήφιο.  Το ακριβές ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 3% του συνόλου του πληθυσμού (όσοι πιστεύουν ότι σχεδόν όλοι οι διαδηλωτές καταστρέφουν) και 8% (όσοι δηλώνουν ότι ενοχλήθηκαν περισσότερο από τις καταστροφές παρά από τη δολοφονία)

Στο δε «αντι-αυταρχικό» στρατόπεδο το ποσοστό των υπερ- αντιαυταρχικών είναι κατά πολύ μεγαλύτερο. Θεωρώ ότι αντιπροσωπεύεται από το 35% του πληθυσμού που δηλώνει ότι ενοχλήθηκαν περισσότερο από τη δολοφονία παρά από τις καταστροφές.

(Η παραπάνω ανάλυση γίνεται διαβάζοντας μόνον τα συνολικά στοιχεία. Υπόθεση μου είναι ότι όσοι απαντούν ΔΓ/ΔΑ ανήκουν μάλλον στο «αυταρχικό» στρατόπεδο. Τέλος οι περισσότερες ερωτήσεις της έρευνας δεν επιτρέπουν περαιτέρω συμπεράσματα. Για παράδειγμα: το 60% που χαρακτηρίζει τα γεγονότα ως κοινωνική εξέγερση, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ποσοστό εκείνων που επικροτούν την κοινωνική εξέγερση).

12 thoughts on “Τι πραγματικά πιστεύει ο κόσμος

 1. Κροτ, αν η ερώτηση ήταν «ποιος» και οχι «ποιο κόμμα» υποκίνησε φαντάζομαι ότι θα διαβάζαμε για Κινέζους, ούφο, ασύμμετρες απειλές…

  Εχω ασχοληθεί επαγγελματικά με έρευνες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι (επιλογή ερωτήσεων, διατύπωση ερωτήσεων κλτ) για να κατευθύνεις μία έρευνα. Αυτός που την παραγγέλνει – και όχι αυτός που την πραγματοποιεί – μπορεί να προσφύγει σε αυτούς. Την παρήγγειλε η Καθημερινή. Τα συμπεράσματα δικά σου.

 2. Οι μισοί βλέπουν την ελπίδα σε αυτή την ατίθαση γενιά και οι άλλοι μισοί περιμένουν κάποιον να καθαρίσει την πόλη από τους καπνούς για να χαρούν Χριστούγεννα.

 3. Herrk,
  νομίζω πως ακόμη τα πράγματα δεν έχουν οδηγηθεί στα άκρα. αλλά αν συνεχιστεί έτσι, τότε οι μισοί ή ένα σοβαρό ποσοστό θα λέει, πού είναι τα τανκς;, ενώ ένα άλλο θα φορέσει ζιβάγκο της ακροαριστερής μεταπολίτευσης

 4. Γιάννη,
  Ηδη νομίζω οι μισοί κρυφονοσταλγούν τα τανξ. Οι άλλοι μισοί είναι πιο ετερόκλιτοι – πρόκειται για μια φιλέλευθερη εξέγερση αλλά οι περισσότεροι δεν το έχουν καταλάβει (οι συντηρητικοί, μέσα στο συνωμοσιολογικό τους παραλήρημα, είναι πιο διαυγείς).

 5. Herr K,
  απόκειται στην ηθελημένη αδράνεια της αστυνομίας/κυβέρνησης καθώς και στα αδιακρίτως και σε αθώους ριγμένα δακρυγόνα της, από τη μια, όπως και στην δράση των πρακτόρων και μη κουκουλοφόρων από την άλλη, η κρυφή νοσταλγία των μισών να μετατραπεί σε φανερή νοσταλγία των μισών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s